• resmi ilanlar

Damacanaya yasak yok

20/09/2011 13:05

Sağlık Bakanlığı, damacanaların, su ambalajlamasında yasaklanmasını gerektirecek şu anda herhangi bir bilimsel verinin bulunmadığını bildirdi..

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında ``ambalajlanmış su ve Bisfenol-A`` konusunda haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

 

Türkiye`de içme suyu ambalajlamasında iki ana malzeme kullanıldığı, bunların PET (polietilentereftalat) ve damacana (polikarbonat) olduğu belirtilen açıklamada, PET`de Bisfenol-A`nın bulunmadığı, damacanalarda ise Bisfenol-A`nın kullanıldığı kaydedildi.

 

Bisfenol-A`nın dünyada yaygın olarak insanla direk temas eden çeşitli alanlarda (gıda ambalajları, inşaat ve otomotiv sektörü gibi) kullanıldığı ifade edilen açıklamada, gıda ambalajında yer alan Bisfenol-A`nın gıdaya bulaşarak sindirim sistemi yoluyla vücuda alınabileceğine dikkat çekildi.

 

Sağlık açısından risk oluşturacak günlük alınan Bisfenol-A düzeyinin Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi(EFSA) tarafından belirlendiği anımsatılan açıklamada, ``Damacana sularındaki Bisfenol-A miktarı bu düzeyin çok altındadır. Yapılan hesaplamalara göre bir kişinin riskli düzeyde Bisfenol-A alması için günde 600 litre damacana suyu içmesi gerekmektedir`` ifadesi kullanıldı.

 

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu`nun 15 Eylül`de toplanarak son günlerde kamuoyunu meşgul eden damacana suları ile ilgili tartışmaları değerlendirdiği belirtilen açıklamada, kurulun, ``damacanaların su ambalajlamasında yasaklanmasını gerektirecek şu anda herhangi bir bilimsel verinin olmadığını ve damacanaların kullanılabileceğini`` bildirdiği kaydedildi.

 

 

-Dikkat edilmesi gereken hususlar-

Açıklamada, damacana su kullanan vatandaşların şu hususlara dikkat etmeleri istendi:

-Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış damacana suları kullanılmalıdır,

-Deforme veya yıpranmış damacanalardaki sular satın alınmamalıdır,

-Damacana sularının uzun süre direk güneş ışığına maruz kalması önlenmelidir,

-Damacana pompalarının ve damacana suyu kullanılan su sebillerinin temizliğine

dikkat edilmelidir,

-Damacanalar evlerde başka amaçla kullanılmamalıdır,

-Damacanaların temizlenmesinde çamaşır suyu, fırça gibi tahriş edici maddeler

kullanılmamalı ve damacana temizliği su üreticisine bırakılmalıdır.

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı`nın konuyu yakından takip edeceği vurgulandı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: