• resmi ilanlar

Konak AİBÜ ile hayat buldu

01/10/2011 00:00

Bolu’nun tarihi yapısı Gülezler Konağı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak yeniden hayat buldu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu Belediyesi ve Gülez Ailesi’nin katkılarıyla Bolu’ya tekrar kazandırılan Gülezler Konağı şehrin simgelerinden biri olarak Bolu tarihine ışık tutacak.

Gülezler Konağı’nın açılış törenine Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, İl Jandarma Alay komutanı Albay Cengiz Yıldız, İl Emniyet Müdürü Tahir Bayındır, Gülez Ailesi mensupları, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Protokol konuşmalarının ardından konağın kurdelesi kesilerek, tarihi bina hizmete açıldı. Açılışa katılanlar daha sonra tarihi yapıyı gezerek, yetkililerden konak hakkında bilgi aldı. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve Millî Mücadele döneminin Bolu’daki simgelerinden olan Gülezler Konağı uğradığı tahribat sonucu 2008’de Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla yıkılmasının ardından aslına uygun şekilde yeniden inşa edildi. Kullanım hakkının 25 yıllığına AİBÜ’ye devredilen Gülezler Konağı’nın kullanım boyutlarını incelemek ve değerlendirmek için üniversite bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Komisyon Mayıs 2010’dan itibaren çalışmalara başladı. Bolu şehrinin ihtiyaçları başta olmak üzere konağın fizikî imkanları göz önüne alınarak Bolu kamuoyunun ve Gülez Ailesi’nin beklentileri dikkate alınarak binanın işlevlendirilmesi kararı alındı.Yaşanan süreçte AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun başkanlığı’nda 8 kez toplanan komisyon, bu toplantılar sonucunda Gülezler Konağı’nın ruhsatını aldı. Gülezler Konağı’nın açılışında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren komisyon üyesi ve BAMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Azize Yasa, “Bolu kültürünü ve tarihini yansıtacak bu konak, Bolu ile ilgili her türlü bilgiyi barındıracak. İleride konağın orta katını Boluluların da yardımıyla kent müzesi şeklinde değerlendirmek istiyoruz” dedi.

 

“Konak Bolu’ya hayırlı olsun”

Törende bir açılış konuşması yapan Gülez Ailesi bireylerinden Orhan Gülez, “Üzücü bir şey aranızda tanıdığım insan pek az. Çünkü uzun seneler Avrupa’da yaşadım. Yarım asırdır oradayım. Gördüğünüz bu konakta ailece çok mutlu bir hayat sürdük. İnşallah bundan sonra da Bolulular için bu bina bundan sonra birçok güzellikleri yaşamasına mekân olur. Aranızda olmaktan dolayı çok mutluyum. İnşallah sık sık beraber oluruz” diye konuştu.

 

 

“Konak kent kimliğini yansıtan bir kültür merkezi olacak”

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da AİBÜ olarak mutlu bir gün yaşadıklarını ifade ederek Bolu’nun tarihinde önemli bir yer tutan Gülezler Konağı’nın Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin bir mekânı olarak hizmete açmanın gururunu duyduklarını belirtti. Coşkun, “Bu mutlu günümüzde bizler birlikte olan Gülez Ailesi’nin bireylerine teşekkür ediyorum. İçinde bulunduğumuz konak Millî Mücadele döneminde önemli bir yere sahip olmuştur. Bu konakta yaşayan Bolu Belediye Başkanı İlyaszade Hafız Hakkı Bey ve Mehmet Şükrü Bey Bolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasında önemli rol oynamış kişilerdir. Millî Mücadele döneminde İsmet paşa’nın konakta kaldığı bilinmektedir. Tehlike arz ettiği için 2008’de yıkılan konak arsanın Belediye tarafından üniversitemize devredilmesinin ardından yeniden inşa edildi. Konak Bolu Kent kimliğinin tanıtılmasına ilişkin kültür merkezi görevini üstlenirken Bolu ile ilgili araştırma yapmak isteyenler ilgili dokümanlara buradan ulaşabilecekler. Bu mahallede doğup büyümüş olan üniversitemizin şehirle bağı daha da güçlenecektir. Şehrin imajı için de önemli bir sembol olacaktır burası. Belediye Başkanlığı’ndan bir isteğimiz var. Cephe yenilenmeleri ve konak çevresindeki sokak düzenlemelerinin sağlanmasıdır. Bu sayede Bolu, örnekleri başka şehirlerde görülen tarihi yapıların korunduğu alana kavuşmuş olacaktır” dedi.

 

“Konak kent hafızasını tazeleyecek”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da açılışta bir konuşma yaptı. Yılmaz, kent hafızası ve kültürünün akıllarda kalması için bu bina kadar özel ve güzel bir bina olamayacağını söyleyerek böyle bir binanın Bolu’ya kazandırılmasında öncelikle çok büyük hizmeti geçen Gülezer ailesini kutladığını ifade etti. Yılmaz, Üniversitemizle yaptığımız işbirliği içerisinde bu binanın üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen yetkililere de teşekkür ediyorum. Tarihi dokusu olan bu tür binalarımız fazla yok Bolu’da. Hep yok edilmiş. Mevcut tarihi binalarımızın tamamını kollamaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Birçok bina bizim dönemimizde bu şekilde restore edilerek geleceğe taşınmıştı. Şehrimizdeki mevcut 14 çeşmenin de tamamı restore edilerek şuanda hizmet vermektedir. Gülezler Konağı’nın bulunduğu mahalledeki yollarımız çok dar ve aynı zamanda buraya gelecek olan insanların araçlarını park edecekleri bir alan yok. Önümüzdeki dönem içerisinde üniversitemizle beraber bu mekânları beraber bulacağız. Çünkü burayı yaşatmak durumundayız. Önümüzdeki dönem içerisinde hem geleceğimize hem tarihimize sahip çıkmak için çalışmalarımız devam edecektir. Yaşayan kent kültürü çalışmaları Valiliğin de çalışmalarıyla birlikte yürüyor. Böylece kent hafızası tazelenecek” diye konuştu.

 

“Üniversite ile kent birbirine daha fazla yaklaşıyor”

Vali İbrahim Özçimen, üniversitelerin her zaman için şehirle iç içe olması gerektiğini belirterek, böylece gençlerin yetiştirilmesinin yanı sıra kendi kimliğini de oluşturacağını ifade ederek şöyle devam etti: “Buradan zaman zaman geçerken bu eserin ne zaman hizmete gireceğini hep yanımdakilere soruyordum. Gerçekten Bolu’da daha önce yaşamış insanların mimarî değerinin ortaya çıkarılması gerekiyordu. Üniversitemizin ve Gülez Ailesi’nin işbirliği ile böyle güzel bir eser ortaya çıkarıldı. Üniversitemiz ilimizin mimari kültürünü folklorunu araştırmak için burada bir enstitü açıyor. Bu enstitüye başarılar diliyorum. İnşallah rektörümüzün de dediği gibi halkla şehirle üniversitenin birlikte olması son derece önemli. Üniversite bir vadide, biz bir vadide olursak bu işler olmaz. Üniversiteler böyle bir fonksiyonları da var. Çocuklarımızı yetiştirmek dışında kendi kimliğini de oluşturmak gibi bir fonksiyonları da var. Bu binayı Bolumuza bağışlayan Gülez Ailesi’ne teşekkür ediyorum”  şeklinde konuştu

 

Konuşmaların ardından konağı gezen protokol üyeleri ve ziyaretçiler, yetkililerden konak hakkında bilgi aldı. Gülez Ailesi’nin konakta yaşan ferdi Orhan Gülez de odalar gezilirken yaşadığı anıları protokol üyelerine anlattı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: