• resmi ilanlar

Bir kente adını veren hayırsever

10/10/2011 00:06

Hayırsever iş adamı İzzet Baysal'ın adını taşıyan, ''İzzet Baysal Vakfı'' Bolu'ya 24 yılda, eğitim ve sağlık alanında 127 eser kazandırdı..

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, hayırsever iş adamı merhum İzzet Baysal'ın, Bolu'nun olduğu kadar ülkenin de örnek aldığı şahsiyetlerden olduğunu söyledi.

Özçimen, ''İzzet Baysal ilimizin her noktasına adını silinmez harflerle kazımıştır. Gönüllere yerleşmiştir. Her Bolulu, yoldan geçen insanlar, öğrenciler bilir ki bu kent 'İzzet Baysal' kentidir'' dedi.

İzzet Baysal'ın kente adını veren bir isim olduğunu kaydeden Özçimen, ''Ağrı'da, iş adamı İbrahim Çeçen de İzzet Baysal'ı örnek alıyor. Ben güzel bir insanı örnek aldığı için İbrahim Çeçen'i de tebrik ediyorum. İzzet Baysal kendisi gibi bir çok iş adamını hizmete tetiklemiştir. Bolu bir çok hizmetini yardımseverlerden, hayırseverlerden almıştır. Bolu bu anlamda devlete yük olmayan, katkı sağlayan onurlu, gururlu bir şehirdir. Böyle bir insana sahip olduğu için bütün Bolulular gurur duyabilir. Bende böyle bir ilde valilik yapmaktan çok büyük onur ve gurur duyuyorum'' diye konuştu.     

''BOLU' DENİNCE AKLA HEMEN İZZET BAYSAL GELİYOR''

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise ''Bolu'' denince akla İzzet Baysal isminin geldiğini kaydederek, Baysal'ın Cumhuriyet tarihinde yetişmiş önemli isimlerden biri olduğunu, İstanbul'da kendi ayakları üzerinde durarak bir işletme ve kazandığı paralarla da vakıf kurduğunu söyledi.

Baysal'ın, Bolu'da eğitim ve sağlık anlamında devletin eksikliklerinin tamamını karşıladığını ve kurduğu vakfın hala bu ihtiyaçları karşılamaya devam ettiğini anlatan Yılmaz, ''Neden eğitim ve sağlık dersek? Eğer bir ülkede insanlar eğitimli ve sağlıklı olursa ülkenin sağlıklı olmasının yolu açılır'' dedi.

Belediye Başkanı Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: ''Doğduğun zaman onun hastanesinde doğuyorsun, çocukken onun kreşine gidiyorsunuz, ondan sonra onun ana okuluna başlıyorsunuz, daha sonra ilköğretim okuluna, lisesine, üniversitesine gidiyorsunuz ve onun yurtlarında kalıyorsunuz. Sağlık anlamında da tıp fakültesi gibi hastaneler gibi isminin bulunduğu sağlık kurumlarında hizmetler veriliyor ve buralara vakıf tarafından yardımlar yapılıyor. İzzet Baysal'ın dünyada ve Türkiye'de benzeri yok.

Kazandığı paranın tamamını doğduğu şehre, sağlık ve eğitim alanına gitmek üzere bağışlayan birisi yok. Allah her ile İzzet Baysal gibi birini nasip etsin. Şu anda yeni İzzet Baysal'ların çıkmasına da vesile oluyor. İzzet Baysal'ın hizmetleri, ölümünün üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen devam ediyor. Kıyamete kadar hayırı devam edecek bir insan.''

Yılmaz, İzzet Baysal'ın 24 yılda, Bolu'ya eğitim ve sağlık alanında 288 milyon 277 bin lira harcayarak, 127 eser kazandırdığını vurguladı.

TÜRKİYE'NİN ÖRNEK ŞAHSİYETLERİNDEN BİRİ

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da, İzzet Baysal'ın üniversitenin kurucusu olduğunu belirterek, ''İzzet Baysal yaptığı girişimlerle 1992 yılında üniversitemizin kuruluşuna vesile olmuştur. Fakültelerin, sosyal tesisin, lojmanlarının ve bunlar arasında en önemlisi olan tıp fakültesinin yapımında, kurduğu vakıfla doğrudan destek vermiş bir şahsiyet. İzzet Baysal bu anlamda Bolu'nun hayır babası pozisyonunda. Ülkemizin de bu anlamda örnek şahsiyetlerinden birisi'' dedi.

Baysal'ın kurduğu vakıfla Bolu'ya ve üniversiteye hizmet etme noktasında hayırlarına devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Coşkun, bu hayırlarla İzzet Baysal isminin yaşayacağını, kendilerinin görevinin de Baysal'ın kurduğu üniversiteyi geleceğe en iyi şekilde taşımak olduğunu bildirdi.

HAYIRSEVER İŞ ADAMI İZZET BAYSAL

İş adamı İzzet Baysal'a eğitim ve sağlığa yaptığı katkılardan dolayı Cumhurbaşkanlığı tarafından iki defa şükran plaketi verildi. Bolu'daki üniversiteye yaptığı katkı ve yatırımlar nedeniyle TBMM tarafından ''03.07.1992 tarihli ve 3837 sayılı'' kanunla, kentteki devlet Üniversitesine ''Abant İzzet Baysal Üniversitesi'' ismi verildi.

Bakanlar Kurulu'nca, 4 Ekim 1994 tarihinde ''Devlet Üstün Hizmet Madalyası'' ile onurlandırıldı. İzzet Baysal Vakfı, ''TBMM Üstün Hizmet Ödülü'' ile ödüllendirilen ilk vakıf olma özelliğini taşıyor.

Bolu'lular İzzet Baysal'a, ''Bolu'nun Babası'' unvanını, Bolu Belediye Meclisi ise kentin en büyük caddesine ''İzzet Baysal Caddesi'' ismini verdi. Tesislerden bazılarının önüne büstü, sağlığında ise Bolu'nun en güzel yerine İzzet Baysal'ın heykeli dikildi.

Vefatından sonra üniversite kampüsüne dikilen İzzet Baysal heykelinin açılışı ise 11 Mayıs 2001 tarihinde gerçekleşti. Böylece, yaşarken heykeli dikilen insanların ilklerinden olduğu gibi, bir ilde iki heykeli bulunan ilk hayırseverdir.

Türkiye'de ve dünya'da bir üniversite yaptırıp, hiç bir karşılık beklemeden devletine armağan eden ilk kişidir. Adını taşıyan üniversitenin Kültür Merkezi'nin bir bölümü ''İzzet Baysal Müzesi'' olarak düzenlendi.

Bolu Belediyesi 1990 yılında, 11 Mayıs'ı ''İzzet Baysal Şükran Günü'', Abant İzzet Baysal Üniversitesi ise 1995 yılından itibaren ''İzzet Baysal Günleri'' olarak ilan ederken, bu tarih 2002 yılından itibaren ''İzzet Baysal Şükran Günleri'' olarak kutlanmaktadır.

İsmini taşıyan Üniversiteye anıt mezarının yapılmasına 1995 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile onay verildi. İzzet Baysal Vakfı, 1986 yılı sonunda, İzzet Baysal'ın tüm hayatı boyunca vergisi ödenmiş kazançlarından İzzet Baysal Vakfı'nı aktardığı mal varlığı ile kuruldu.

İzzet Baysal adına Bolu'ya eğitim ve sağlık alanında, 24 yılda maliyeti 288 milyon 277 bin 473 lirayı bulan 127 eser yapıldı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: