• resmi ilanlar

Yumurta düştü

26/10/2011 00:00

Özellikle kahvaltı masalarımızdan eksik olmayan ve çeşit çeşit yemekeri yapılan yumurta fiyatları son günlerde düşüşe geçmeye başladı.

Kasım ŞAHİN

30’lu kolisi 10 liradan satılan ve adeta zam şampiyonunu olan yumurta’nın fiyatı bu hafta 8 lira 50 kuruşa kadar düştü. Bolu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Nihat Akır, maliyetlerin, yemin yüksek oluşu ve az miktarda yumurtanın üretilmesi nedeniyle fiyatların son zamanlarda çok yükseldiğini ancak, bu hafta başından itibaren düşüşe geçtiğini söyledi.

Bolu’da 16 yumurta üreticisinin olduğunu belirten Akır, şunları söyledi: “İhracatın çok olması yumurta fiyatlarını yükseltti. İran, Irak, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve az miktarda da İsrail’e ülkemizden yumurta ihraç edilmekte. Bu da tabi iç piyasayı etkilemekte. Yaklaşık 3 haftadır 30’lu yumurta kolisi 10 TL’den satıldı. Bu hafta başından itibaren fiyatlar düşmeye başladı. Ülkemizde yumurta borsası var. Hafta başında borsa fiyatları belirliyor. Bolu’da günlük 400-450 bin yumurta üretimi yapılmakta. Takviye olarak Düzce ve Sakarya ilinden de yumurta alımı yapmaktayız. Bir yumurta şu anda 160-170 kuruşa mal olmakta. Vatandaşa ise yaklaşık 250 kuruşa yansımakta. Beyaz yumurta maliyeti düşük. Bolu halkı genellikle kahverengi yumurtayı tercih etmekte. Bu yumurtanın maliyeti ise yüksek. Bir yumurtanın yaklaşık 28 günlük ömrü ardı. Bu süre içersinde mutlaka tüketilmelidir. 30’lu bir kolu yumurtanın kümes çıkışı 6-6.5 lira arasında. Yumurta çıktıktan sonra 22 işlemden geçtikten sonra soframıza girmekte, Bir koli yumurta bir paket sigaraya eş değer. Aslında pahalı değil. Bizler sağlık veren bir ürünü satmaya çalışıyoruz. Vatandaşların her yumurta tüketmesi gerekir” dedi.

Bolu’da şu anda Duble tabir edilen 1.950-2.050 kilogram arasındaki 30’lu koli yumurta 8 lira 50 kuruşa, Eski ana tabir edilen 1.850-1950 kilogram arasındaki yumurta ise 8 liradan satılmakta. Yumurta fiyatlarının artmasının üreticileri batmaktan kurtardığını açıklayan, yumurta üreticileri, şu açıklamayı yaptılar:

“Yumurta sektörü çok sayıda modern üretim tesisi, üretim kapasitesi ve bilgi birikimi ile dünya yumurta üretiminde onuncu sırada yer almaktadır.

Yumurta sektörü, 60 milyonu aşan tavuk varlığı ve yıllık 14 milyar adet yumurta üretimi ile yaklaşık 1,5 milyar ciroya sahiptir ve 100 bin civarında kişiye direkt ve dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır. Öte yandan çok önemli bir hayvansal protein kaynağı olan yumurtayı üreterek 72 milyon Türk insanının sağlıklı beslenmesine katkı vermektedir.
Yumurta üretimi; modern kümes alt yapısı, yem hazırlama üniteleri, yumurta tasnif ve paketleme ekipmanları, soğuk hava deposu gibi yatırımlara ihtiyaç göstermekte ve yüksek bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Sektörün bir başka özelliği ise canlı materyal ile üretim yapıyor olmasıdır. Bu yüzden üretime giriş ve çıkış için en az 6 aylık bir süreye ihtiyaç vardır ve üretim planlaması yapmak zordur. Öte yandan, birçok üretici yumurtasını kendi markası ile değil toptancılar vasıtasıyla pazarlamakta ve fiyat oluşturmada etkin değildir.
Bütün bunlara rağmen son yıllarda yumurta sektöründe önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Yumurta üretim çiftlikleri bir taraftan üretim kapasitesini artırırken, diğer taraftan alt yapısını modernize etmektedir. İlk bakışta olumlu gibi görünen bu gelişmeler, yumurtanın pazarlanması, markalaşma, yumurtalı ürün geliştirme,  adımlarıyla desteklenemediği için üreticinin kazancını artırmadığı gibi ekonomik krizle yüz yüze getirmiştir. 2009 yılının son aylarından itibaren yem maliyetlerinin artması,  plansız büyüme, yumurta fiyatlarının iç ve dış pazarda düşmesi ve köy yumurtası üretimindeki artışlar sektörü 2010 yılında krizin eşiğine getirmiştir. Tüketim ve ihracat artışına rağmen, yumurta sektörü 2010 yılında yaklaşık %20 oranında zarar etmiş ve sektördeki “yüksek maliyet/düşük yumurta fiyatı” sıkıntısı 2011 yılının Temmuz ayına kadar sürmüştür.2011 yılında da girdi fiyatlarındaki yükseliş devam etmiştir. Bu yükseliş özellikle dışa bağımlı olduğumuz, damızlık, yem, aşı ve ilaç fiyatlarında döviz de ki artışa da bağlı olarak ta daha çarpıcı olmuştur.2011 yılının 7 aylık döneminde yumurta maliyeti 16 Krş/Adet iken, yumurta fiyatları 11-12 kuruş civarında seyretmiştir. Bu süreçte kapasiteler küçülmüş, sektörden çıkışlar olmuştur. Kısacası sektörün zarar ettiği bir yılı aşan süreçte, sektörde beklenen %14’lük büyüme gerçekleşmemiş, büyüme %9-10 civarında kalmıştır. Doğal olarak bu büyüme arz daralmasına sebep olmuştur. Temmuz ayından itibaren bir miktar yükselişe geçen yumurta fiyatları eylül ayında makul seviyelere çıkmış ve maliyetlerin üstünde satışlar gerçekleşmiştir. Son haftalardaki fiyatlar sektörü batmaktan kurtarmış ve üretimin sürdürülmesini sağlamıştır.

Üreticiler olarak, anne sütünden sonra en değerli besin olan yumurtanın ucuza üretilmesi ve ucuza satılması amacımız olmakla birlikte, maliyetlerin altında satış yaparak üretimi sürdürmemiz de mümkün değildir” denildi.

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • ugur  (27.10.2011 02:37:41)

    ihracat durdu tabi dışarıya veremiyorsunuz fiyatı düşürdünüz yemeyin arkadaşlar yumurta felan yumurtanın proteini çogu gıda da var bu ne ya herkes fırsatçı olmuş

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: