• resmi ilanlar

Buruk Kutluyoruz

06/12/2011 20:31

Bolu Kadınlar Dayanışma Derneği Yönetim kurulu başkanı Fatma Pehlivan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Pehlivan, Türk kadınına batılı birçok ülkeden daha önce, 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ülke adına gurur duyulacak bir durum olduğunu kaydetti.

Kutsal annelik görevi yanında vatan savunmasında da yer alan Türk kadınlarının, ülkede Cumhuriyetin kurulması ve Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleştirilen reformlarla, sosyal ve kültürel alanlarda, eğitim, sağlık, hukuk, aile, çalışma hayatı, toplumsal yaşam ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olarak üzerlerine düşen görevleri başarıyla yerine getirdiğini belirten pehlivan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Demokrasinin en temel özelliği kadın ve erkek olarak tüm insanlar arasında fark gözetilmemesi olup, bu temel ilkenin eksik olduğu toplumlarda demokrasiden bahsedilemez. Cumhuriyet'in sağladığı hak ve özgürlükleri en iyi biçimde kullanan kadınlarımız, bugüne kadar ülkemizin gelişmesine büyük katkıda bulunmuşlardır. Bu katkılarını artırarak sürdüren kadınlarımız, kendine güvenen ve üreten bireyler olarak toplumsal yaşamı yönlendirmekte, bazı kararlarda belirleyici olmakta, yurt içinde ve yurt dışında da birçok başarılar kazanmaktadır. Ancak, geçmiş dönemlerde de olduğu gibi bu dönemde de kadınlarımız istediği yere gelememiştir.

“KADINLARA VERİLEN DEĞER ÇOK DÜŞÜK”

Kadın işgücünde 125’inci sırada olan Türk kadınları gelir durumuna göre dünyada sondan 10’uncu, (Türkiye, kadın-erkek çalışan işgücü farkının en yüksek olduğu ülke) eğitim seviyesinde 109’uncu sıraya oturan Türk kadınları, orta öğretime devam etme oranlarında 114’üncü sırada yer alabiliyor. Bu istatistikler maalesef hükümet tarafından duyulmak istenmiyor. Ancak hükümetin bahsettiği pozitif ayrımcılıktan söz etmek hangi akla ve mantığa uymaktadır? Mevcut durum, iktidarın Türkiye’ye yerleştirmeye çalıştığı “ İLERİ DEMOKRASİ “ masalının koskocaman bir balon olduğunun en büyük delilidir. İcraatı rakamlar belirler. Bu hali ile bu rakamlar toplumumuzda kadınlara verilen değerin ne denli düşük olduğunu açık ve net olarak göstermektedir.

“KADINLARIN TEMSİL ORANI ÜLKEMİZE YAKIŞMIYOR”

Parlamentoda yer alan kadın vekillerimizin durumu ise; oransal artış olmasına rağmen maalesef yetersiz olduğunu rakamlar söylemektedir. 471 erkek, 79 kadın vekil mecliste. 43 ilin toplam 141 milletvekili arasında hiç kadın yok. Meclis’te 116 milletvekili ile temsil edilen 26 ilden yalnızca birer kadın milletvekili milletin meclisinde yer almıştır. Herhalde bu illerde sadece erkekler yaşamaktadır, hiç kadın yaşamamaktadır.

Kadınımıza seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 77.yıldönümünde aklı selim ve referansı Cumhuriyet olan kadınlarımızın bu gününü kutluyor ve % 53‘ü kadın olan bir toplumda %14’lük temsil oranının ülkemize yakışmadığını, kadınlarımızın doğruyu görmeleri gereğini ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti kadınlarına yakışan oranda mecliste yer almalarını temenni ediyorum.

Seçme ve seçilme hakkını bizlere bahşeden Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarını tekrar rahmetle anıyor, tüm milletimizin ve kadınlarımızın bu özel gününü kutlarken Cumhuriyetimizin 88.yılında kadınlarımıza tanınan hakların kadınlarımız tarafından kullanılmasını temenni ediyorum." dedi.

"Milli mücadele yıllarının hemen ardından gerçekleştirilen bu değişim sonucu, 1935 yılında yapılan seçimlerde ilk kez seçilme hakkını kullanan Türk kadını, 395 milletvekilliğinin 18'ini alarak yüzde 4,6 oranında temsille TBMM'ye girmiştir. Kadınlarımızın, dünya ülkelerinden çok önce elde ettiği kazanımlara karşın, siyasette ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve söz sahibi olduklarını söylemek günümüz koşullarında mümkün değildir. Türkiye'den 20-30 yıl sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan bir çok Avrupa ülkesinde kadınların meclisteki temsil oranları yüzde 50'lere yaklaşmaktadır. Bilinçli bir toplum oluşması için kadınlar eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmalıdır. Biz kadınlar, pozitif ayrımcılık değil, erkeklerle eşit haklara sahip olarak her alanda eşit temsil istiyoruz."

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: