• resmi ilanlar

Paralar mikrop yuvası

07/12/2011 00:00

Sağlık İl Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler müdürlüğü, paralar üzerindeki mikroplar hakkında bir açıklama yaptı..

Kasım ŞAHİN

Paralar üzerindeki mikropların ölümcül tehlikeler yarattığını belirten yetkililer vatandaşları uyararak, “Gün boyunca elden ele dolaşan kağıt ve bozuk paralar bir çok mikrobu barındırıyor. Paradan uzak durun demiyoruz ama dikkatli olun!” dediler.

Hayatımızın bir parçası olan kağıt ve bozuk paralar, dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen bütün mikropları barındırıyor. Sağlık İl Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yetkilileri, paraların sadece maddi varlık olarak görülmemesi, günlük kullanılan eşyalar gibi temiz tutulması gerektiğini belirterek, “Kağıt ve bozuk paralar, elden ele dolaştığı için dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen bütün mikropları barındırmaktadır“ diyerek açıklamalarını şöyle sürdürdüler,  “Para yoluyla bulaşabilen mikropların, tifo, hepatit A, dizanteri, çeşitli ishaller, grip, parazitsel hastalıklara ve hatta tüberküloza neden olabiliyor. Paranın üzerindeki mikroplar, el temasıyla kişiden kişiye çok kolay bulaşabilir. Bunu bir nebze engellemek için paraları cüzdana koyup çok temas etmemek gerekir. Üstelik cüzdan para sağlığı açısından da önemlidir“ diye konuştu.

Paraların yiyecek ve içecekle temasının mutlaka engellenmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer,  sağlığımızı tehdit eden mikroplu paralar için açıklamalarında şunları söylediler:

“Gıda maddesi satan kişiler önce ürünlere daha sonra da paraya dokunmakta. Bu durum çok tehlikeli. Mesela kasaplar et kesiyor daha sonra para alıyor. Bu durumda, hayvan ürünlerinden kasapların ellerine ve daha sonra paraya şarbon bulaşma riski bulunmakta. Bu durumda mikrop, solunum yoluyla alındığında insanlarda bağırsak şarbonu olma riski doğar ve bu hastalık yüzde 90 öldürücüdür. Para sayarken parmakların tükürükle ıslatılmaması gerekir. Pul ve zarf ağzı gibi maddelerin tükürükle yapıştırılmaması, para ile temas eden ellerin ise mutlaka yıkanması gerektir. Ayrıca, çocukların paraları ağızlarına götürme alışkanlığının engellenmesi, iyi bir hijyen eğitiminden geçirilmesi ve özellikle paraları kirli kabul edip, kullandıktan sonra el temizliği yapmayı öğrenmeleri gerekmektedir” dediler. Yapılan bir araştırmaya göre ise Bolu’dan bir banka şubesine veya PTT’ye yatırılması halinde, özellikle kağıt paraların yaklaşık Türkiye genelinde 3 ay gibi bir sürede dolaştıktan sonra tekrar o ile döndüğünü bu dolaşım süreci içersinde ise binlerce kişinin elinin değdiğini, mikropların ise kağıt paraların üzerinde çok yoğun olduğu ortaya konuldu.

El Hijyenine dikkat

Sağlık İl Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yetkilileri el hijyeni konusunda vatandaşları uyararak, “Ellerimizde oldukça yüksek oranda mikroorganizma vardır. Yaşam boyu hayatımızdaki her şeyi ellerimizle yaptığımızı ve pek çok kirli-temiz şeye ellerimizin dokunduğunu düşünürsek olayın boyutunu anlayabiliriz. Sadece kendi ellerimiz değil elbette, ellerimiz ile temas eden her eli, her şeyi de kirletmiş oluyoruz, ya da onlardan bize bulaşma söz konusu oluyor. Yani mikropları ellerimizle yayarız, ellerimiz ile alırız. Özellikle kağıt paralardan çok mikrop aldığımız için mutlaka ellerimizi sabunlu suyla sık sık yıkamamız gerekir. Özellikle para işleriyle uğraşan meslek gruplarının ise hijyen konusuna çok dikkat etmeleri gerekir” diye uyardılar.  

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: