• resmi ilanlar

Doğu’dan Türklük kriteri

26/12/2011 21:14

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Gazanfer Doğu, ''Türkçeyi öğrenmeyen, Türk bayrağını göğsüne takmayan ve evinde Türk bayrağını asılı tutmayan yabancı sporcuları milli takıma almamak gerekiyor'' dedi.

 Doğu, yaptığı açıklamada, yabancı sporcuların ''Türkleştirip'' spor alanlarına sunulduğunu belirterek şöyle devam etti: ''Eğer Türkiye'de popüler olabilecek kadar üst düzey bir sporcuysa ve davranışlarıyla da Türk halkının gönlünde taht kuracaksa, başımızın üstünde yeri var. Fakat yabancı kontenjanlarının çok arttırılması halinde ülkemizin yetiştirdiği sporculara yeterli imkan sağlanamayacaktır. Bu nedenle yabancı sporcu sınırlamasının getirilmesi gerekir. Yabancılar Türkiye'ye gelince ne kadar Türk oluyor. Yabancılar Türkleştirilerek milli takımlarda yer alıyor. Türkçeyi öğrenmeyen, Türk bayrağını göğsüne takmayan ve evinde Türk bayrağını asılı tutmayan yabancı sporcuları milli takıma almamak gerekiyor. Kriter getirilmeli. Gelip burada sporculuk yapan ve milli takımlarda oynayıp hala Türkçe konuşmayanlar var. Milli takım deyince ben, milliyetçi duyguların göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.''

     -''Türkiye'de futbol iyi yönetilmiyor''-

Türkiye'de spor teşkilatının yapılanmasında futbolun hep itici bir güç olduğunu vurgulayan Doğu, Osmanlı'nın son döneminde Türkiye İdman Cemiyeti diye bir örgüt kurulduğunu ve bu cemiyetin kurulmasının sebebinin ise futbol olduğunu bildirdi. Türkiye'deki ilk federasyonun Türkiye Futbol Federasyonu, Uluslararası ilk federasyona üye olan federasyonun da Futbol Federasyonu olduğunu belirten Prof. Dr. Gazanfer Doğu, ''Türkiye'de futbol iyi yönetilmiyor. Bundaki baş sorun ise, kulüp yapısıdır. Kulüplerimizin genel kurullarının oluşumunda genel kurula seçilen yönetimler ve bu yönetimlerin yönetiş tarzından futbolun yönetim tarzının kötü olduğu ortaya çıkıyor. UEFA kulüp kriterleri gerçekten iyi bir şekilde uygulansa, o kriterler çok şeyi değiştirecektir. Yöneticiler de meslek guruplarına gereken sorumluluğu ve yetkiyi verse bugünkü yapı çok farklı olur. Spor yöneticileri bu durumda günümüzdeki baskıları kuramazlar'' diye konuştu. Doğu, futbol konusunda çıkan olumsuz haberler yüzünden çevresindeki insanların futboldan soğuduğunu belirterek, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin de bugünkü yapısı ile ihtiyaçlara cevap veremediğini savundu. Türkiye'nin yetiştirdiği milli oyuncuların yeterli olmadığını anlatan Prof. Dr. Gazanfer Doğu, yetişen oyuncuların ise verimsiz olduğunu öne sürdü. ''Biz sporda başarılı değiliz. Spor iki branşta madalya almak değil. Kaç branşta dünyada sözü edilen ülkeyiz - Ülkemizde, kaç branşta spor yapılıyor -'' diye soran Doğu, ülkedeki sicil lisans sistemini de sağlıklı bulmadığını, bugünkü rakamların ise şişirilmiş olduğunu ileri sürdü.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: