• resmi ilanlar

2011 kadın hastalıkları yılı

19/01/2012 00:00

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlusu doktor Dilek Çürük, radyasyon, hormonlar, yağ, kalori, zengin beslenme, hiç doğum yapmamış olmak ya da ilk doğumun 30 yaşından sonra gerçekleşmesinin meme kanseri sıklığını arttırdığını söyledi.

Çürük, kadınlarda 30 ve 65'li yaşlar arasında rahim ağzı kanseri, 50 ve 69'lu yaşlar arasında meme kanseri, 50 ve 70'li yaşlar arasında kalın bağırsak kanseri görüldüğünü bildirdi.

Meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinin toplumda en sık rastlanan kanser türlerinden olması dolayısıyla KETEM programına söz konusu kanser türlerinin dahil edildiğini ifade eden Çürük, ''Meme, rahim ve bağırsak kanserlerinin tarama programlarına dahil edilme nedeni, toplumda en yaygın görülen, en kolay tanı konulabilen ve tanı konulduktan sonra tedavi edilebilme şansı ve tedavi sonrası yaşam süresi en uzun olan kanserler olmalıdır'' diye konuştu.

''KADINLARDA EN SIK MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR''

Türkiye'de ve tüm dünyada olduğu gibi, meme kanserlerinin kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olduğuna dikkati çeken Çürük, ''Meme kanserli hastalarda, tüm evrelere göre 5 yıllık sağ kalım oranı, gelişmiş ülkelerde yüzde 73 iken, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 53 olarak bildirilmekte. Aradaki bu önemli fark, gelişmiş ülkelerde tarama mamografisi sayesinde erken tanı ve daha iyi tedavi olanakları ile açıklanmaktadır'' dedi.

Taramalarda, memelerde gözlenen kitlelerin yüzde 90'ının iyi huylu olduğunun görüldüğünü belirten Çürük, kadınların çoğu zaman, memelerindeki kitleleri kendilerinin saptadığını vurguladı.

Çürük, şöyle devam etti: ''Meme kanseri, ağrısız sertlik, büyüme ve asimetri, meme başında çökme, içeri doğru çekilme, tek taraflı meme başı akıntısı, meme cildinde kalınlaşma, portakal kabuğu görüntüsü, koltuk altında şişlik ve sertlik belirtileridir. Bu belirtilerden biri görüldüğü takdirde mutlaka kontrolden geçmek gerek. Kitlenin iyi veya kötü huylu olduğunu anlamak için kadınların mutlaka muayene olmaları gerekiyor. Durumdan şüphe edenlerin KETEM ünitesinde mamografi çektirmeleri gerekiyor.''

Genetik faktörlerin kansere yakalanma riskini arttırabileceğini dile getiren Çürük, ''Anne, teyze, kız kardeşte meme kanseri görüldüyse, kişide de kanserin görülme riski artıyor. Bir diğer husus ise radyasyon, hormonlar, yağ, kalori, zengin beslenme, hiç doğum yapmamış olmak ya da ilk doğum yaşının 30'dan sonra olması meme kanseri sıklığını arttırıyor'' dedi.

Kanserden korunmak ve riskleri kontrol altında tutabilmek için düzenli muayene olunması gerektiğini vurgulayan Çürük, 40 yaşından sonra bayanların yılda bir defa mutlaka meme muayenesi, 50 yaşından sonra ise mamografi çektirmesi gerektiğini söyledi.

''2011 YILI KADIN KANSERLERİ YILI İLAN EDİLDİ''

KETEM'in çalışmaları hakkında da bilgi veren Çürük, şunları kaydetti: ''Bolu'da tarama programı kapsamında uygun yaştaki bayanların evlerine aile hekimlikleri vasıtasıyla adres tespiti sonrasında davet mektupları gönderdik. Aynı zamanda tüm resmi kurum ve kuruluşlarla işbirliği içine girdik ve toplumsal farkındalık kazandırmak amaçlı eğitimlerimiz oluyor. 2011 yılı Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca Kandın Kanserleri Yılı ilan edildi. Tarama programlarının bu konuda hız kazanması konusunda çalışmalara ağırlık verildi. Bolu'nun ilçelerinde de aile hekimlikleri ve toplum sağlığı birimleri ile iletişim halindeyiz. Kaymakamlıkların ve belediyelerin desteğiyle tarama yaş grubuna giren kadınlar gruplar halinde KETEM ünitesine getirilerek muayene tetkik ve eğitimlerden geçirildi.''

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: