• resmi ilanlar

Belediye’deki vurguna adres gösterdiler

06/06/2012 00:00

Bolu Belediyesi’nce Kent Bilgi Sistemi kurulması için 2002 yılında yapılan ihaleyi kazanan BORAT firması o dönem 385 bin lira karşılığında aldığı ihalenin yükümlülüklerini yerine getirmeyerek, Bolululara hiç unutulmayacak boyutta yaşattığı mağduriyetin tartışmaları sürüyor. MHP ve HEPAR vurguna karşı mücadelede elbirliği yaptığı Ak Parti gibi, “Vurgunun peşini bırakmayacağız” mesajı gönderirken, il başkanları, “Devlet anlayışında parayı ödeyen sorumludur” dedi ve vurgunun hesabının sorulması gereken adresi işaret etti.

Bolu Belediyesi’nce Kent Bilgi Sistemi kurulması için 2002 yılında yapılan ihaleyi kazanan BORAT firması o dönem 385 bin lira karşılığında aldığı ihalenin yükümlülüklerini yerine getirmeyerek, Bolululara hiç unutulmayacak bir mağduriyet yaşatmasının tartışmaları sürüyor.

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Bolu Belediyesi’nin 2002 yılında yaptığı bir ihaleyle Kent Bilgi Sistemi kurulması amaçlanmış, yetkilileri bilinmeyen Borat Harita İmar Taahhüt Bilgisayar ve Elektrik Malzemeleri Pazarlama Ticaret Limited Şirketi ihaleyi kazanmıştı. O dönem 385 bin lira karşılığında sözleşme hükümlerine uygun olarak işi 30 Haziran 2003 tarihine kadar tamamlanmasını taahhüt eden firma aradan geçen 10 yılın ardından bugünkü faiziyle toplam toplamda 650 bin TL’yi cebine koyup kayıplara karıştı.

Yüklenici Borat şirketi tarafından taahhüt edilen sözleşme konusu Kent Bilgi Sistemi kurulmadığı, yapılması gereken işlerin büyük bir kısmının yapılmadığı, yapılan kısımların ise sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olmadığı anlaşıldı.

YARGI KARARI DA VURGUNUN MAĞDURİYETLERİNİ GİDEREMEDİ

Bunun üzerine mevcut belediye yönetimi önceki yıllarda CHP’li Yüksel Ceylan’ın döneminde yaşanan bu vurgunu yargıya taşımış, sözleşme konusu iş yapılmadığı halde, sözleşme bedelinin tamamını ödemek suretiyle kurumu zarara uğratanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş, sorumlular hakkında yargılanabilmesi için İçişleri Bakanlığı'nca 24.11.2004 tarihli soruşturma izni verilmişti. Ancak verilen soruşturma izni Danıştay 1'inci Dairesince 2005 /449 sayılı kararı ile iptal edilince, sorumluların cezalandırılması ve tahsili kapandı. Bunun üzerine Borat şirketi aleyhine Bolu mahkemelerinde alacak davası açıldı. Bolu 2'nci Asliye hukuk mahkemesi 26.05. 2010 tarihli kararı ile davayı sonuçlandırmıştır. Mahkeme sonucunda belediye tarafından firmaya fazladan 225 bin 573 lira ödendiği ve bunun 31.05.2007 tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte Borat şirketinden tahsiline karar verildi.

Bu yargı kararı hakkında açıklamada bulunan Bolu Belediyesi yetkilileri alacağın tahsili için firma hakkında icra takibi başlatıldığını; ancak firmanın adresi ve sahipleri ortada olmadığından bu paranın tahsilinin bir türlü gerçekleştirilemediğini belirtti.

İhalenin üzerinden geçen 10 yılın ardından bugünkü faiziyle toplamda 650 bin TL’yi cebine koyup kayıplara karışan firma yetkililerine ise yargı kararlarına rağmen ulaşılamazken, vurgunun hesabını sorması gereken dönemin isimlerinden adeta ses soluk çıkmıyor.

“PARAYI ÖDEYEN SORUMLUDUR”

Belediye üzerinden 2002 yılında yapılan bu vurguna dair bir yorum da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) cephesinden geldi. MHP İl Başkanı Mustafa Ramazan, yapılmamış bir işin parasını ödemenin devlet anlayışına ters düştüğünü söyledi.

Ramazan, bugünkü faiziyle toplamda 650 bin TL’yi bulan vurgunun hesabının muhakkak sorulması gerektiğini belirterek, hesap vermesi gerekenlerin dönemin sorumlu isimlerinin olduğunu söyledi. Ramazan, yıllarca devlette önemli görevlerde bulunduğunu belirttiği açıklamasında, “Devlet anlayışında her zaman parayı ödeyen sorumludur. Belediye kasasından çıkıp yok olan bu paranın hesabı muhakkak sorulmalıdır. Umarım konu zaman aşımına uğramaz ve kamuoyuna büyük ölçüde zarar veren bu üzüntü giderilir. Dönemin siyasi isimleri gerekirse, Borat firması yetkililerine bizzat ulaşmalı ve kendilerinin imzalarıyla ödenen bu parayı geri tahsil edip, belediye kasasına koymalıdır” dedi.

Ramazan, 133 bin Boluluya ait bu kaynağın hortumlanmasına duyarsız kalmayacaklarını belirterek, MHP’nin bu vurgunun peşini bırakmayacağını sözlerine ekledi.

“YÖNETİMLER BİR ÖNCEKİ YÖNETİMLERİ İNCELESİN”

Belediye’de 2002 yılında yapılan ihale ile gerçekleşen bu vurguna ilişkin Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) İl Başkanı Yüksel Özdemir’de kayıtsız kalmadı. Özdemir Bolu Express’e yaptığı açıklamada, yargı kararlarının yaşanan mağduriyeti gideremediğini işaret ederek, “Madem öyle, ihalenin yapıldığı dönemdeki belediye yönetimi kamuoyuna açıklama yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarında, “Gelen iktidar geçmiş iktidarları sorguya çekmediği ve yargının bunları incelemeye almadığı müddetçe Türkiye’de siyaset düzelmez” diyen Özdemir, şöyle devam etti: “Gelen idareciler geçmişteki kaynakların akıbetini iyi araştırmalıdır. Kaynakların doğru kullanılıp kullanılmadığını sorgulamalıdırlar. Bu en küçük memurdan en büyüğüne kadar böyle olmalı. Bir daha ki dönem belediye el değiştirdi diyelim. Eee, belediyenin tüm kayıtları yeni yöneticinin elinde olacak. Bu kayıtları incelemesi gerekir yönetime gelecek kişinin. Eğer bir hata bulursa da bunu yargıya intikal ettirmelidir.”

“2002 YILINDAKİ BELEDİYE YÖNETİMİ HESABA ÇEKİLMELİ”

Özdemir, açıklamalarının devamında, yaşanan vurguna dair sert açıklamalarını sürdürerek, “BORAT firmasının imza attığı yolsuzluk, hırsızlığın kılıf uydurulmuş biçimidir. Çünkü hiçbir isme ulaşılamıyor, ortada sadece bir firma ismi var. Belediye’deki vurgunun hesabının muhakkak sorulması gerektiği kanaatindeyiz. Bu parada 100 binden fazla Bolu’da yaşayan insanın hakkı var. Vurgunun yapıldığı 2002 yılındaki Belediye yönetimi muhakkak sorgulanmalı ve o dönem titizlikle incelenmeli” şeklinde konuştu.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: