• resmi ilanlar

Yeşil çatı uygulamalarını yerinde incelediler

15/06/2012 00:00

Grundtvig Projesi (Hayat Boyu Öğrenme Ortaklığı Projesi)„ Green Roof for a greener environment“ “Daha yeşil bir çevre için yeşil çatılar” projesi kapsamında Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu beraberinde Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Cemil Koparan, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert ve Bolu Valiliği İl AB Kordinasyon Merkezi’nden İsmail Ulutürk ile birlikte İsviçre’ye giderek yeşil çatılarla ilgili yürütülen çalışmaları yerinde görerek çeşitli incelemelerde bulundular.

    İsviçre’de ki inceleme gezisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkan yardımcısı Emine Davarcıoğlu, “İklim değişikliğine karşı şehri yeşil bir alt yapı ile donatarak yeşil uygulamaların şehir planlamasında olumlu etkilerini ortaya koymak, Avrupa ve dünyadaki iyi uygulamaları paylaşmak ve bu alanda bilgi ve bilinci artırmak için Türkiye koordinatörlüğünü yürüttüğümüz yeşil çatı uygulamalarını başarı ile sürdüren İsviçre’ye bir ziyaret gerçekleştirdik. Gezi de İlk olarak Zürih Başkonsolosu Hakan Kıvanç, Bolu’dan giden ekibimizin onuruna verdiği yemekte İsviçre’deki Kültür ve Turizm konularında bilgiler aktardı. Daha sonra Proje ortağımız olan Zürih Üniversitesi'nden Akademisyen Nathalie nin hazırladığı program dahilinde Zürih, Basel ve Bern şehirlerindeki yeşil çatı uygulamaları gezildi. Bu konuda İsviçre’nin güzel bir uygulaması var. Yapılar nedeniyle kaybedilen yeşil alanların ve çatıların üzerine yeşil alanlar oluşturmuşlar. Bu bizim projemizin de esin kaynağı oldu. Biz bu projeye 16 ülkenin ortaklığı ile başladık. Ancak Ulusal Ajans bu projede Bolu Belediyesi’ni koordinatör olarak onayladı. Bizim bu koordinatörlükte yapmamız gereken Zürih Üniversitesi’nin sahip olduğu önemli çalışmalardan yararlanmak ve konuyu bilimsel çizgide öğrenmek. Bu kapsamda İsviçre’deki bazı ünlü yeşil çatılara yapılan gözlem ve Zürih Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Enstitüsü Yeşil Çatı Araştırma Merkezi’ne yapılan çalışmalarla ilgili ziyaretlerde bulunarak bazı deneyimler elde ettik. Yine ziyaretlerimiz kapsamında başkent Bern yakınlarında olan büyük bir alışveriş merkezi kompleksine giderek incelemelerde bulunduk. Yaklaşık alanı 80.000 metrekare olan 4 farklı çatı gezilerek farklı uygulamalar ve oluşmuş olan uygulama soruları hakkında tarafımıza bilgilendirme yapıldı. Ziyaretimizin son gününde ise Üniversite’de Uygulamalı Bilimler Enstitüsü Müdürü tarafından üniversite ve enstitü ile ilgili sunum, ayrıca enstitü çapında yürütülmekte olan çeşitli araştırma projeleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunularak çeşitli sera gezileri gerçekleştirildi. Geziden elde ettiğimiz deneyimler ışığında yeşil çatı uygulamalarını gerekli altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra ileriki günlerde ülkemizde ve ilimizde de uygulamaya çalışacağız” dedi.

    Proje toplantılarından elde edilen deneyimler

    Zürih Üniversitesi’nde yapılan son görüşmede, Üniversite Rektörü tarafından bilgilendirme toplantısı yapılarak Bolu Belediyesi ile yapılacak her türlü çalışmaya destek sözü verildiğini belirten Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert’de geziden elde ettikleri deneyimlerden bahsederek, “Örneğin Basel şehrinde yeşil çatı uygulaması yapmak yeni inşaatlar için imar kanunları açısından zorunluluktur. Uygulaması yapılan yeşil çatılarda kesinlikle yöreye özgü süs bitkileri kullanılmamakta, tamamen yöreye özgü yerel bitkiler ve toprak kullanılmaktadır. Özellikle bu bitkilerin tohumlarının da kuşlar, arılar ve diğer canlılar için yem olarak kullanılması onlara yaşam alanlarının oluşturulması da hakikaten çok detaylıca düşünülmüş ve uygulanmıştır.

     Yine bazı binalarda özel yeşil çatı uygulaması yapılmıştır. Mesela Basel şehrinde nehir kenarında yapılmış olan 2 binada kullanılan çatı malzemesi tamamen nehir kenarı toprağını ve çakıl taşlarını taklit etmiştir. İnşa ettikleri yeşil çatılarda görsellikten ziyade bölgede yok olmaya yüz tutmuş ya da yaşam alanı tehlike altında olan bölgesel bitkilerin yaşayabileceği ortamlar yaratılmaya özen gösterilmektedir. Kullandıkları malzemeler plastik ağırlıklı fabrikasyon malzemeler olmayıp, dayanıklı ve doğa dostu malzemelerdir. Yeşil çatı uygulamalarında faaliyet gösteren çeşitli ölçeklerde özel şirketlerin yanı sıra konuk olduğumuz üniversite inşaat sahiplerine teknik destek sunmaktadır. Belediyelerde bu uygulamalara gerekli desteği sağlamaktadırlar.Özelliklede yeşil çatı uygulamaları yapan firmalar yeşil çatıyı oluşturduktan sonra kontrol mekanizmasını da üniversiteyle işbirliği yaparak, üniversitenin araştırma ve geliştirme çalışmalarında destek vermektedirler.Yeşil turizm dünyada gelişmekte olan bir eğilimdir. Avrupa’dan bazı şehirlerin gezildiği paket yeşil çatı turları düzenlenmektedir. Bu turlar sadece turistik amaçlı olmayıp bitki çeşitliliği ve ekolojik yaşam zenginliği temalarıyla da araştırmacı ve bilim adamı gibi etkinliği yüksek kişileri de çekmektedir” dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: