• resmi ilanlar

İlçelerden Bolu’ya sermaye kaçışı arttı

17/07/2012 00:00

Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Tahir Gayret, 2012 yılı ilk 6 ayında il genelinde 517 adet yeni işyeri açıldığını, bunun 361’inin Bolu Merkez de kayda geçtiğini açıkladı. Gayret; Bolu merkezdeki artışı ise ilçelerden merkeze yönelik sermaye kaçışlarının yol açtığını belirtti ve mahalle baskısına bağladığı gelişmeyi çarpıcı ifadelerle yorumladı.

Haber: Mehmet KORKUSUZ

 BESOB Başkanı Tahir Gayret, Bolu Express’e yaptığı açıklamada, 2012 yılı ilk 6 ayında BESOB’a yapılan üye kayıtları hakkında bilgi verdi.

Gayret, 1 Ocak 2012 ile 15 Temmuz 2012 tarihleri arasında BESOB’a 517 yeni üye kaydı yapıldığını dile getirerek, 162 üyenin ise iş terkinde bulunduğu, yani iş bıraktığını dile getirdi. Gayret, 517 yeni üyeden 23’ünün iş değişikliğine gittiğini kaydetti.

Gayret, iş bırakan işyeri sahiplerinin rakamları göz önünde bulundurulduğunu bunun bir kriz durumunu ortaya koymadığını söyleyerek, “Yeni üye başvurularını göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamın 1/3 oranında işyeri sahibi iş bırakmış. Kriz söylentileri Türkiye’de sürekli söylenen bir şey. İş bırakanların hiçbiri iflas nedeniyle işlerinden ayrılmadıklarını görebiliyoruz. Bu durumun kriz varmış gibi değerlendirilmesi yanlış olur. Çünkü aksi bir durum söz konusu” dedi.

Yaşanan üye sayısındaki artışı nüfus artışına bağlayan Gayret; ilçelerden Bolu merkeze göç eden esnafların bu artışa katkı sağladıklarını söyledi. Gayret, bu duruma olumsuz ifadelerle yorumda bulunarak, “İlçelerden merkeze yönelik göç hareketlerinin artışı bir anlamda endişe verici” diye konuştu.

EN ÇOK İŞYERİ BOLU MERKEZ DE AÇILDI

BESOB’a kaydı gerçekleştirilen yeni üyelerden 361’inin Bolu merkezde işyeri açtıklarını dile getiren Gayret, ilçelerde açılan işyeri sayıları hakkında şu rakamları verdi: Dörtdivan’da 5, Gerede’de 47, Göynük’te 32, Kıbrıscık’ta 3, Mengen’de 21, Mudurnu’da 20, Seben’de 10, Yeniçağa’da 18.

İl genelinde iş değişikliği yapan 162 üyeden 107’sinin Bolu Merkezden olduğunu kaydeden Gayret, ilçelerde iş değişikliği yapanlar hakkında şu bilgileri paylaştı: “Yeni üyelerden iş değişikliği bildirenlerin 1’i Dörtdivan’dan, 18’i Gerede’den, 5’i Göynük’ten, 1’i Kıbrıscık’tan, 9’u Mengen’den, 7’si Mudurnu’dan, 5’i Seben’den, 8’i de Yeniçağa’dan.”

GAYRET, İŞ BIRAKAN ESNAFLARIN ORANLARINI AÇIKLADI

Yeni üyelikler göz önünde bulundurulduğunda işteki yapanlar hakkında oranları açıklayan Gayret, şöyle devam etti: “Bolu il genelinde iş terki yapan BESOB üyesi esnaf oranı 1/3. İş terki yapanlar oransal ifadeyle Bolu Merkez de 1/5, Gerede’de 17/48, Göynük’te 5/32, Kıbrıscık 1/3, Mengen’de 9/21, Mudurnu’da 7/20, Seben’de 1/2, Yeniçağa’da 1/2 olarak kayda geçti.”

MAHALLE BASKISI VE SOSYO-KÜLTÜREL ŞARTLAR SERMAYENİN ROTASINI BELİRLİYOR

Gayret, açıklamalarının devamında, Bolu Merkez de işyeri açma sayısının artış göstermesini, ilçelerden merkeze yönelik sermaye kaçışına bağladı. Gayret, bu tezinin gerekçelerini ise şöyle sıraladı: “Bunun asıl nedeni gördüğüm kadarıyla istikbalimiz olan çocuklar. Malum Türkiye’de ilçelerle il arasındaki eğitim düzeyi çok farklı. Bolu merkez ile ilçeler arasında mahalle baskısı ve sosyo-kültürel farklılıklar oldukça fazla. Kıbrıscık’tan üzülerek bir örnek vereyim. Bu ilçemizin bir Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ilçeden ne farkı var? Doğu’daki vatandaş belki Kıbrıscık’tan daha rahat. Ne devletin, ne de özel sektörün bu bölgede yatırımı yok. Peki, nereye gidecek bu insanlar? Hal böyle olunca insanlar en yakın gördüğü yer olan iline gider. Allah mekânını cennet eylesin İzzet Baysal sayesinde Bolu’da üniversite var. Eğer ilçelerden ekonomik sıkıntılar nedeniyle çıkmıyorsa bir işyeri sahibi bu defa geliş nedeni mutlaka üniversitedir.”

“BİZ KONUŞTUĞUMUZ DA BİRİLERİ KIZIYOR”

Gayret, açıklamalarının sonunda, ilçelerin içinde bulunduğu duruma müdahale edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Sadece Bolu Merkeze değil. Kamu kurum ve kuruluşlarının, siyasilerimizin artık birazda ilçelerimize bakmaları lazım. Fotoğraf bu. Ben Geredeliyim. Bolu’nun en büyük ilçesi. Ama Gerede’ye ne yatırım geldi? Peki, sosyo-kültürel yaşam ilçelerdeki insanlarımızın hakkı değil mi? Seben ve Kıbrıscık’ta çıkında bir gezin. Bu şehirler akşam 22.00’den sonra sanki ölü şehir. Öyleyse bu insanlar neden Bolu’ya göç ediyorlar diye sorgulamanın manası yok. Bolu’da da istihdama yönelik işler yine de yapılmıyor. Biz bunları söylediğimizde birileri kızıyor, deliriyor. Bu görevi bana veren üyelerime zarar vermeyeceğini bileyim, Bolu için çok şeyler söyleyebilirim. Bolu için yeni yeni icatlar çıkarırım. Ama esnafımız beni buraya tenkit için değil, icraat için görevlendirdi” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.

      

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: