• resmi ilanlar

Çiftçinin umudu başka bahara

21/07/2012 00:00

Bolu çiftçisi buğday ve patates üretiminden bu yıl da umduğunu bulamadı. Ziraat Odası İl Temsilcisi İsmail Yamantürk, siyasilere yaptığı çağrıda Bolu çiftçisine destek istedi. Siyasi kanattan ise çiftçilere daha yüksek gelir getirebilecek, istikrarlı ürün geçişlerine gidilmesi önerisi geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki ilk yılının ardından Meclis’in tatile girmesiyle Bolu’da köy ziyaretleri gerçekleştiren Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun dün Ziraat Odası İl Temsilciliği’ni ziyaret etti. İsmail Yamatürk başkanlığındaki Ziraat Odası Yönetim kurulu üyeleriyle buluşan ve kendilerinden bilgi alan Ercoşkun, il genelinde çiftçilerin sorunlarını muhataplarından dinledi.

“PATATESTE VERİM VE KALİTE FAZLA, FİYATLAR DÜŞÜK”

İsmail Yamantürk,  geçtiğimiz günlerde oda olarak, biçerdöver ve balya fiyatlarını belirlediklerini, buğdayda ise hasat zamanının başladığını söyledi.

Yamantürk, buğday alım fiyatlarının şu an düşük seviyelerde seyrettiği bilgisini vererek, “Buğday fiyatları normal piyasa fiyatlarının biraz alt seviyesinde seyretmekte. Buğday şu an 540-560 Kuruş civarında. Dolayısıyla birinci sınıf ekmeklik buğday 665 Kuruş civarında olacak. İkinci sınıf ekmeklik buğday ise 600 Kuruş civarında olacağı düşüncesindeyiz. Bu sene görünen o ki; hem buğdayda, hem patateste fiyat ve piyasa açısından çok verimli bir yıl geçiremeyeceğiz. Her ne kadar patateste verim ve kalite fazla olsa da fiyatlar aynı ölçüde iyi değil. Ay sonunda belirlenecek ihracat rakamlarını beklemeye başladık. Ama bu Bolu’yu da ilgilendirmiyor. Çünkü ihracattan Nevşehir istediği sonucu elde edeceğe benziyor. Eğer Ağustos ayına dek ihracat çıkmazsa patates fiyatlarının çok yükselebileceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ PATATES VE BUĞDAY TOHUMLUĞUNDA DESTEKLENMELİ”

Yamatürk, patates üretiminin fazla olması karşısında fiyatların düşük seviyelerde seyredeceğini dile getirerek, “Bu nedenle Bolu çiftçisinin buğday tohumluğunda ve patates tohumluğunda desteklenmesini istiyoruz. Verimde düşüklük yaşıyoruz. Doğru dürüst buğday yok bu yıl. En azından çiftçimizin önümüzdeki yıl patates ve buğdayda tohumlukta desteklenmeli. Bununda İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapılabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

BOLU’DA ÇİFTÇİ PAZARI KURULMASI GÜNDEMDE

Yamantürk, açıklamalarının son bölümünde Milletvekili Ercoşkun’a ilettiği taleplerinde ise, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Bolu’da hiç kullanmadığı bir yeri var. Biz buraya talibiz. Ziraat Odası’na kazandırmak ve bu alanı çiftçimizin hizmetine açmayı arzuluyoruz. Burayı bir çiftçi pazarı haline dönüştürerek değerlendirmek istiyoruz. Buranın bize kiralanmasını talep ediyoruz.

Biz bu şartlar da çiftçilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

TMO BOLU VE GÖYNÜK’TE ŞUBE AÇIYOR

Yamantürk’ün sözlerinin ardından konuşan Ali Ercoşkun, sözlerine Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Bolu’da açmaya hazırlandığı şubeler hakkında bilgi vermekle başladı. Ercoşkun, “Toprak Mahsulleri Ofisi Bolu’da şube açmaya başladı. Geçtiğimiz yıl bu yöndeki taleplerimiz doğrultusunda hem Bolu’da, hem de Göynük’te Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) şubeleri açılacak ve buğday alımına başlayacak. Bu alımlar belki çok yüksek düzeyde olmayacak ama Toprak Mahsulleri Ofisi bu sayede piyasayı düzenleyici aktif bir rol üstlenecek. Ofislerin önümüzdeki hafta hizmete açılması planlanıyor” dedi.

Ercoşkun, TMO’ya ait kapalı alanın Ziraat Odası’na kazandırılması talebi hakkında ise şu açıklamayı yaptı:  “Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait alanın Ziraat Odası’na kazandırılması konusunda atılacak adımlarda sizlere destek olma noktasında varız. Allah’ın izniyle kiralama konusunu çözeceğimize inanıyorum.“

ERCOŞKUN: ÇİFTÇİMİZ ÜRÜN DEĞİŞİKLİĞİNE GİTMELİ

Bolu gündeminde uzun soluklu tartışma konularından patates fiyatlarına değinen Ercoşkun, “Türkiye’de üretilen 5 milyon ton patatesin yaklaşık yüzde 6’sı, yani 350 bin tonluk bölümünü Bolu karşılıyor. Talepleriniz doğrultusunda çiftçilerimizin desteklenmesi konusunda bizler hazırız. Bolu’daki tarım arazilerinde buğday ve patatesin yanında daha yüksek gelir getirebilecek, istikrarlı ürün geçişlerine gidilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu yöndeki çalışmalarda da çiftçilerimizin yanında bulunmayı arzu ederim” ifadelerini kullandı.

ERCOŞKUN, TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEKİ TARTIŞMALI ATAMAYI YORUMLADI

Ercoşkun açıklamalarının son bölümünde ise, Tarım İl Müdürlüğü’ne yapılan müdür ataması sonrası ortaya atılan spekülatif iddialara değindi. Ercoşkun, atama sürecini özetleyerek yaptığı konuşmada, “12 Haziran 2011 Genel Seçimleri için eski tarım il müdürümüz istifa ederek memleketi Şanlıurfa’dan milletvekili aday adayı oldu. Daha sonra da Tarım Bakanlığı bünyesinde yapılan çalışmayla bütün il müdürleri müşavir kadrosuna dahil edildi. Ondan sonra da müşavir olanlardan bazıları yeniden il müdürü olarak atandı, Bolu’nun ki atanmadı.

Bunun üzerine Abdulkadir Öztürk’ü bakanlığa sunduk ve sonucunda da Öztürk vekâleten müdürlüğe atandı” dedi.

Öztürk’ün müdürlüğe atanması için prosedür engellere takıldığını hatırlatan Ercoşkun, bunun üzerine bakanlığın Bolu’ya yeni bir başka atama yapmak zorunda kaldığını dile getirdi. Ercoşkun, “Kendine göre siyaseten polemik oluşturulmak istenen durumlar oldu. Benim bu söylediklerim Öztürk’ün kendinden de teyit edilebilir doğruluklardır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: