• resmi ilanlar

Arazi tartışmaları arapsaçına döndü!

17/08/2012 00:00

Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, tavuk entegre firmalarının yıllık 150 bin tonluk atığını enerjiye dönüştürecek tesis için başlayan arazi tahsisi tartışmalarını yorumladı. Köstereli, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın iddialarının aksine kurumlarının yer tahsisi konusunda hiçbir görüş belirtmediğini dile getirerek; “Çaydurt’taki araziyi biz belirlemediğimiz gibi bu yönde de hiçbir görüş bildirmedik” dedi.

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Tavuk entegre firmalarının çevre kirliliğine neden olan yıllık 150 bin tonluk atığın enerjiye dönüştürülmesini sağlayacak tesisin kurulumu konusundaki yer tartışmaları sürüyor.

Eylemlere ev sahipli yapan tartışmalı bölge hakkında Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz geçtiğimiz günlerde yapılan Belediye Meclisi Toplantısı’nda konuşmuş, Çaydurt’taki arazi tahsisini başkanlığını Bolu Valiliği’nin yaptığı ve içinde İl Özel İdaresi, Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün bulunduğu bir komisyon tarafından gerçekleştirildiğini dile getirmişti.

Başkan Yılmaz’ın bu çok konuşulan çıkışı sonrası gözler bu üç kuruma çevrildi. Günlerdir suskunluğunu koruyan bu üç kurumun müdürlerinden Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli Bolu Express Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Köstereli açıklamalarında, arazi tartışmalarına ilişkin Başkan Yılmaz’ın görüşlerinin aksine beyanatta bulunarak, ““Belediye başkanımızın açıklamalarını basından bende takip ettim. Çaydurt’ta atık tesis kurulması için belirlenen araziyi biz tespit etmedik. Kurum olarak hiçbir öneride de bulunmadık. Biz, genel müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda ormanlıklar alanlarda enerji tesislerine izin verebiliyoruz. Eğer belirlenen bölge milli park değil ise izin çıkarabiliyoruz. O yatırımcılarda bize geldiler. Yatırımlarını bize aktardılar; ancak karşılık olarak mevzuatımıza uygun konuşmalar gerçekleştirdik. Eğer yapılacak tesis ormanlık alana tekabül ediyorsa, mevzuatımızda ve yönetmeliklerimize uygun olarak enerji yatırımı izni verebiliyoruz. Firma temsilcilerine de bunları aktarmışızdır. Yer tespiti konularına biz girmeyiz” dedi.

“FİRMA MÜDÜRLÜĞÜMÜZE SADECE ÖN İZİN BAŞVURUSUNDA BULUNDU”

Köstereli açıklamalarının devamında ise şöyle devam etti: “Atık tesis konusunda kurumumuza ‘Olur’ talebiyle hiçbir müracaat yapılmadı. Bizden sadece, yapılmak istenen tesisin ormanlık alana tekabül ettiği için ön izin talebinde bulunuldu. Bu ön izin ise, firma yarın inşaata geçmeden önce hazırlaması gereken evraklar içinde yer almaktadır. Daha birçok evrakın bir araya getirilmesi gerekmektedir. Önemli evraklardan biri de ÇED Raporu’dur. Bizden kesin izin alınabilmesi için ÇED Raporu’nun oluşturulması gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik ve bazı kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra tesisin yapılacağı bölgedeki halkın görüşleri alınarak düzenlenmektedir ÇED Raporu. Bu yasal yükümlülükler yerine getirildiği takdirde biz ormanlık alanda enerji tesisi kurulabilmesi için iznimizi verebiliyoruz. Firma temsilcilerinin herhangi bir baskı girişimiyle karşılaşmadık. Bizim kendileri ile görüşmemiz ön izin sebebiyledir. Ve tarih olarak da bir buçuk yıl öncedir. Görüşme yasal mevzuatlar doğrultusunda gerçekleşmişti.”

“ATIK TESİS BARIŞ ORTAMI İÇERİSİNDE HAYATA GEÇMELİ”

Köstereli açıklamalarının sonunda ise şu ifadelere yer verdi: “Biz bölgedeki köylülerle de karşı karşıya gelmek istemeyiz. Çünkü o bölge insanlarıyla sosyal ilişkiler içerisindeyiz. Yapılacak çalışmalarında barış içinde hayata geçmesi taraftarıyız. Biz bu hassasiyetimizi firma temsilcilerine de aktardık. Çünkü geçmişte de bu tür konularla karşı karşıya kaldık. İnsanların tepki verdikleri şeylerde en doğru olanı mutabakatla bir şeyler yapmaktır. Bu yapıldığı takdirde de yaptığınız işten zevk alırsınız. Bunu çok önemsiyoruz. Yasal mevzuatlar neyse bizler onları yerine getirmekle mükellefiz.”

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: