• resmi ilanlar

Yalova'da Marmara depremi anıldı

17/08/2012 10:17

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 13. yıldönümünde, Yalova'daki anma etkinliklerine beklenen ilgi olmadı.

 

 Sivil toplum örgütü olarak yalnızca Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Derneği'nin stand açtığı etkinlikler, deprem sonrasında enkazların yığılmasıyla oluşturulan dolgu alandaki 17 Ağustos Parkı ve Deprem Anıtı'nda gerçekleşti. MAG derneğinin Yalova, Orhangazi ve Gemlik şubeleri üyelerinin dün akşam saatlerinde kent meydanından deprem anıtına yaptığı meşaleli yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı. Yürüyüşte yer alan Yalova Platformu Gönüllülerinin açtığı "Depremi de Aksa'nın gazını da unutmadık" ve "Çocuklarımızın geleceği için termik santrale hayır" pankartları dikkat çekti. Platform üyeleri, deprem bölgesindeki Yalova'da riskli sanayileri protesto etmek, 13 yıl önce Aksa'da deprem sonrası yaşanan kimyasal sızıntıyı hatırlatmak ve aynı yerde yapılan termik santralin de bölge halkı için risk oluşturduğunu vurgulamak amacıyla yürüyüşe destek verdiklerini bildirdi.

Yürüyüşe bisiklet grupları da bisikletleriyle katıldı. Deprem anıtı önüne gelen kafile, burada MAG Derneği Başkanı Sabri Karaçam'ın, "Orada kimse var mı" sorusuna, hep bir ağızdan "MAG burada" diye haykırarak yanıt verdi.

 

YÜRÜYÜŞTE 'OSMAN AGA' ŞARKISINA TEPKİ

Yüzlerce kişi meşalelerle deprem anıtına doğru ilerlerken Yalova Belediyesi'nin düzenlediği halk konserinde çalınan "Osman aga" şarkısına gruptan tepkiler yükseldi. Deprem anıtı çevresinde yer alan çay bahçeleri ve kafeteryaların da bu sırada müzik yayını yapması tepki topladı. Gelen tepkiler üzerine müzik yayınına son verildi. Deprem anıtının içinde, 13 yıl önceki felaketin fotoğraflarının sergilendiği salon dolup taştı. Ancak anıt çevresindeki bazı vatandaşların eğlencelerini sürdürmeleri tepki topladı.

 

Yalova Platformu üyelerinden Abdullah Yazıtaş, "Bugün 17 Ağustos, depremde kaybettiğimiz insanlarımızı anmak için buraya geldik. Buraya gelirken yolda gördük ki bütün gazinolardan ve Ramazan şenliklerinden müzik yayınları yapılıyor, Osman aga türküleri yükseliyor. Panellerin yapıldığı, insanların ve gençlerin deprem bilinciyle doldurulduğu bir gün olması gerekiyordu. Ve ölülerimize saygı duyduğumuz bir gün olması gerekiyordu. Buna da belediyenin öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorum. Osman aga türkülerinin hiç değilse bugün için kesilip kaybettiğimiz insanlara saygı göstermemiz gerektiğini insanlara bir kez daha anlatabilirdik. Şiddetle kınıyorum" diye konuştu.

 "DEPREMİ ÇABUK UNUTTUK"

Deprem anıtı yakınlarındaki müzikli eğlenceye tepki gösteren bir vatandaş, "Bunu kınıyoruz, olmaması gerekiyordu. Deprem çabuk unutuldu" diye konuştu. Bir başka vatandaş, "Tepkiyle karşıladık ve gerçekten yadırgadık. Her geçen sene unutuluyor. Ne yazık ki olan ölmüşlerimize oluyor. Giden gidiyor, unutuyoruz. Bir dahaki sene hiç bulamayacağız" derken, bir diğeri ise, "Her sene olduğu gibi dini program yapılır, ölmüşlerimizi yadederdik. Bu müzik yayınını yadırgadık. Neredeyse dansöz oynatacaklardı. Gerçekten üzüldük" ifadelerini kullandı. Anıta gelen bir bayan da, "Ne çabuk unuttuk. Bunun yasının tutulması lazım. Ne canlar gitti burada. Üç tane gelin gitti benim binamdan" dedi.

 Saatler gece 02.30'u gösterdiğinde Yalova Belediyesinin düzenlediği mevlüt programı başladı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal kendi elleri ile vatandaşlara helva dağıttı. AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de anma törenlerine katıldı. Coşkun, resim sergisini gezerken duygusal anlar yaşadı. Beraberindeki heyete ve gazetecilere deprem gecesindeki bir anısını anlattı. O anın resmini gören Temel Coşkun'un gözleri doldu. Coşkun bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için dua etti. Anma töreni saat 03.30'da sona erdi.

 KOCAELİ'DE MARMARA DEPREMİ ANILDI

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler, depremin saati 03.02'de, Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki Kavaklı Deprem Anıtı'nda gözyaşları ile anıldı.

 Marmara Depremi'nin 13. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında, depremin merkez üssü olan Gölcük'ün Kavaklı sahilinde yaptırılan deprem anıtı önünde program düzenlendi. Saat 03.02'de gerçekleşen programa, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı. Başkan Ellibeş, "Acılar ilk günkü tazeleğinde. Depreme hazırlıksız yakalandık. Faturasını canımızla ödedik. Acıların üzerinde aynı acıları yaşamamak adına bilinçle hareket ediyoruz" dedi.

 Saatler 03.02'yi gösterdiğinde deprem anıtı önüne çelenkler konuldu. Ardından da depremde hayatını kaybedenler anısına denize karanfiller bırakıldı. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, "Çok duygusal anlar yaşıyoruz. 13 sene önceye döndük. Üzücü. Allah hiç kimseye yaşatmasın. İnsanoğlu çok şeylere katlanıyor ama unutulmuyor. Deprem adama birşey yapmaz binalar yıkar. Ama bundan sonra yapılan binalar, kurallara uygun yapılmalı. Eski binaların durumu da çözülmesi gerekiyor. Öbür depremde ne olacağı belli değil. Ayrıca anma etkinliklerine katılım da az. Giderek unutuyoruz" dedi.

 Depremin 13. yıldönümünde anma etkinliklerine protokolün ve vatandaşların ilgisinin az olduğu görüldü.

 SAKARYA'DA MARMARA DEPREMİ ANILDI

Marmara depreminde hayatını kaybedenler, 13. yıldönümünde Sakarya'da az sayıda kişinin katıldığı etkinlikte anıldı. Yaşamını yitirenler için saat 03.02'de saygı duruşunda bulunuldu.

 Depremde yakınlarını kaybeden birkaç aile ile birlikte AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya İl Başkanı Recep Uncuoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Gençlik Kolları üyesi bir grup, Kent Meydanı'nda biraraya geldi. Meydanda toplanan az sayıda kişi, depremin meydana geldiği 03.02'de saygı duruşunda bulundu. Depremde kızını kaybeden Firdevs Akgül, saygı duruşu sırasında gözyaşlarını tutamadı.

 Saygı duruşunun ardından gazetecilere konuşan Akgül; "Biz kızımızı kaybettik. Ama gerçekten şu tablo çok üzücü. Bu kadar insanın yakını değil ölen. Neden bu kadar duyarsız olduğumuzu bilmiyorum. Biz halk olarak mı öldük acaba. Yaşayan ölüler miyiz acaba. Buraya gelmek bazıları için çok saçma bulunabilir ama burada ölmüşlerimizi, kayıplarımızı ve sevdiklerimizi anmak bana göre daha mantıklı geliyor. Çok üzgünüz. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına da başsağlığı diliyorum" dedi.

 Milletvekili Yavuz ise etkinlikte fazla sayıda insanın olmadığını, ancak şehrin tamamının o geceyi çok iyi hatırladığını ifade etti. Yavuz, şunları söyledi: "O gün rahmeti rahmana kavuşmuş olan Sakaryalı hemşehrilerimiz için dua okuma niyetiyle insanlar buraya geliyor. Biz de depremin yıldönümüne rastlayan gecelerde buraya uğruyoruz. Bu akşam da o niyetle geldik. Burada fazla sayıda insan yok ama bu şehrin tamamı o geceyi çok iyi hatırlıyor. Buradakiler de çok iyi hatırlıyor. O güne gittiğimizde çok acı tablolardı gerçekten. 03.02'de büyük bir depremle uyandık, uyandığımız da da sokakta bir yandan enkazlar, bir yandan iniltiler... Biz adeta binaların üzerinden yürüyorduk. Acı dolu tablolardı. Binlerce insan aramızdan ayrıldı, binlerce insan şehit düştü, binlerce insan yaralandı. Ben ölmüş olanlara rahmet dilemek istiyorum, kalanlara sağlık selamet afiyet niyaz etmek istiyorum."

 Sakarya'nın güzel ve muhteşem bir şehir olduğunu belirten Yavuz; "Bir yandan da deprem kuşağı üzerinde olduğumuzu unutmadan ve geleceğe daha iyi hazırlayarak bu kenti el ele vermek suretiyle yeniden o acıları yaşamamak en azından da en aza indirmek üzere o temkinli halimizi devam ettirmek gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

 ENGELLİ DALGIÇ EKİBİ, DEPREM ENKAZININ BULUNDUĞU YERE DALIŞ YAPTI

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük'ün Kavaklı sahilindeki 'Deprem Anıtı' önünde hayatını kaybedenler çeşitli etkinliklerle anıldı. Gölcük Kavaklı sahilinde engelli dalgıç ekibi su altına dalarak denize "Asla unutmayacağız" yazılı çelenk bıraktı.

 Marmara Depremi'nin 13. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Gölcük'ün Kavaklı sahilinde tören düzenlendi. AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar İl Akar, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı.

 Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yaptığı konuşmada, yaşanan felaketin çok farklı olduğunu belirterek, "Örneğini görmemiş, yaşamamıştık. En son 67 drepremini yaşamıştık. O zaman sallandık, sonra yine evimize rahatça gittik. Hatırladığımız buydu."dedi. Ellibeş, şunları kaydetti: "Bugün bakıyorum, unutuyor muyuz diye de kendime soruyorum. Mutlaka, hep bugün karamsar tablosu içinde yaşamayacağız. Hayat sadece o gün yaşadığımızla sınırlı değil. Hep ağlamayacağız, hep gözyaşı dökmeyeceğiz. Amma bir gerçeği de unutmamalıyız. O gerçekte deprem felaketi. Yarın yine bizi bulacak, yakalayacak. Bu kaçınılmaz son. O nedenle unutmamalıyız. Neyi unutmamalıyız, deprem gerçeğini."

 AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de depremle ilgili medyaya sitem ederek, "Acaba neden ulusal basın 17 Ağustos Depremi'nde sadece ve sadece işin magazin yönünü, ajitasyon yönünü ön plana çıkarır. Onun yerine, 17 Ağustos'ta bu kadar insan niye öldü diye sormaz. Kocaeli'de 20 bin insan deprem şehidi oldu. Neden oldu, bunların gerekçesi neydi? Bu konuda neler yapıldı, bunlara sebep olan kişilerle ilgili bir işlem yapıldı mı, yapılmadı mı? Buna neden olan yapı stoğu ve planlamalarla ilgili neler yapıldı ve neler yapılmadı? Aslında bu konuların irdelenmesi lazım" ifadelerini kullandı.

 Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise depremde gelinen noktaya dikkat çekti. Prof. Dr. Barbarosoğlu, "Depremin farkında olduk, bilinçlendik. Aslında toplum olarak önemli bir yol katettik. Teknolojik olarak bilimsel olarak, aslında önemli gelişmeler sağladık. Bugün ülkemizde 500 adet deprem istasyonu var. Ülkesindeki sismik hareketi en iyi irdeleyen ülkelerden biriyiz. Kendimizle gurur duymalıyız. Artık depremleri çok hızlı ve doğru olarak belirlemekteyiz. Artık teknolojik olarak dünyadaki en gelişmiş ülkelerle beraber önemli bir yol katettik" dedi. Prof. Dr. Barbarosoğlu, deprem konusunda uyarıda bulunarak, "Bu gece hepimiz uykuya dalmadan önce deprem şehitlerimiz için birer Fatiha okuduktan sonra içinde yaşadığımız konutun depreme dayanıklı olup olmadığını, kendimize soralım" diye konuştu.

 ENKAZIN BULUNDUĞU YERE DALDILAR

Tören çerçevesinde Değirmendere Sualtı Topluluğu'na (DESSAT) üye olan engelli dalgıçlar Kavaklı sahilinde denize göçen enkazların bulundugu yere anı dalışı yaptı. 1999 Marmara Depremi'nde 2 bacağını birden kaybeden Ufuk Koçak da daldı. Koçak, hayatın yaşamaya değer olduğunu belirterek, "Evde kapalı kalmak doğru değil. Benim başıma neden geldi sormak olmakla olmuyor" diye konuştu. Koçak, dalışın yanı sıra başka spor dallarıyla da uğraştığını anlattı. Engelli dalgıç ekibi su altına dalarak denize "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı çelenk bıraktı. Törende ayrıca, bir grup vatandaş, içerisinde fener yanan balonları gökyüzüne saldı.

 MÜHENDİSLER, MEŞALELERLE 17 AĞUSTOS DEPREMİNİ HATIRLATMAK İÇİN YÜRÜDÜ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu'na bağlı oda üyeleri, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminin unutulmaması ve hayatını kaybeden insanları anmak amacıyla 'Depreme Duyarlılık' yürüyüşü düzenledi.

 Gündoğu Meydanı'nda toplanan grup üyeleri, ellerindeki meşaleler ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Burada saygı duruşunda bulunan grup adına konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, "Ranta dayalı, bilimi reddeden sağlıksız yapılar ve yapılaşmayla depremler afete dönüşmesin" uyarısında bulundu.

 Yürüyüşün İnşaat Mühendisleri Odaları öncülüğünde 26 ilde aynı anda yapıldığını ifade eden TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi de, "Yaşadığımız Van depremi sonrasında Başbakan'ın açıklaması sonrası kanun ve yönetmelik yayınlandı. Biz kanun çıkmadan önce nasıl bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini 6 başlıkta sıraladık. Biz rantın değil, halkın yanında olan bir yapılaşmadan, bilimin ve tekniği ön plana alan ve orada yaşayan halkı bu karar sürecine katan bir anlayışla bu işin yapılması gerektiğini hep söyledik. Ne yazık ki kentsel dönüşüm doğru bir yere oturmadı. Bunu söyleyenler bir taraftan sağlıklı yapılar üreteceğiz derken, planlı alanlar, imar yönetmeliği ve yapı denetim uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle maalesef meslek odalarının kamusal denetimi elinden alındı. Doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için bizler sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

 Açıklamaların ardından Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu üyesi 6 oyuncu depremi konu alan tiyatro gösterilerini sergiledi. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken, 43 bin 953 kişi de yaralandı.

 EVLİLİK YIL DÖNÜMLERİNDE YAŞADIKLARI DEPREMDE KIZLARINI KAYBEDEN AİLE AYNI ACIYI TEKRAR YAŞADI

17 Ağustos Depreminin 13. yılında Sakarya'da yine acı vardı. Saat 03.02'de Adapazarı Kent Meydanında toplanan bir grup deprem şehitlerini anarken; depremde yakınlarını kaybedenler ilgisizlikten yakındı.

 17 Ağustos 1999 yılında merkez üssü Gölcük olan 7.4 şiddetinde ki depremin 13. yıl dönümünde Sakarya'da yine acı ve hüzün yaşandı. Sakarya Kent Meydanında toplanan bir grup depremzede 13. yılın ardından depremde hayatını kaybedenleri andı. Sat 03.02'de saygı duruşunda bulunulan anma etkinliğine AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ve AK Parti Sakarya İl Başkanı Recep Uncuoğlu katıldı.

 Anma törenine katılan Hayriye Yanıldı depremde 5 yaşında kızını kaybettiğini ve 17 saat boyunca enkaz altında kaldığını ifade ederek, 'İnsanlar depremi unutmuşlar. Yalova'da Gölcük'te böyle değil. Sakaryalılar konuya duyarsızlaşmışlar. Konuşacak bir şey bulamıyorum' dedi.

 Yanıldı'nın eşi Gıyasettin Yanıldı ise evlilik yıl dönümünde yakalandıkları deprem felaketinde kızlarını kaybettiklerini belirterek, 'Evlilik yıldönümümüz bizim için her sene yaşadığımız bir acı. oldu. Ancak insanların duyarsızlığı canımızı acıttı. Burada bir tören dahi yapılmaması gerçekten üzücü' diye konuştu.

 Depremzede Firdevs Akgül, aradan geçen her yılın depremi biraz daha unutturduğunu dile getirirken, depremde yakınlarını kaybedenler içinse acının hale taze durduğunu dile getirdi. Akgül, 'Biz depremde kızımızı kaybettik. Ancak bugünkü duyarsızlık gerçekten çok acı. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum' şeklinde konuştu.

 Anma etkinliğine katılan AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ise acıların halen taze olduğunu ifade ederek yeni acıların yaşanmaması için hükümet olarak başlattıkları Kentsel Dönüşüm çalışmasının önemine dikkat çekti. Yavuz 17 Ağustos sonrası ayağa kalkamaz denen Sakarya'nın yeniden inşa edildiğine dikkat çekerken mevcut binaların da titizlikle incelenerek gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: