• resmi ilanlar

Üniversiteli işsizler ordusu nasıl yok edilir?

23/08/2012 09:43

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, 2012-2013 akademik yılında yeni bölümlerin eğitim ve öğretime başlayacağını, bu sayede üniversitedeki öğrenci sayısının 24 bine ulaşacağını açıkladı. AİBÜ’de açılması planlanan Ziraat ve Doğa Bilimleri, Teknoloji ve İletişim fakültelerinin yanı sıra açılması gündemde olan Yabancı Diller Yüksekokulu hakkında bilgi veren Coşkun, üni...

 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, 2012-2013 akademik yılında yeni bölümlerin eğitim ve öğretime başlayacağını, bu sayede üniversitedeki öğrenci sayısının 24 bine ulaşacağını açıkladı. AİBÜ’de açılması planlanan Ziraat ve Doğa Bilimleri, Teknoloji ve İletişim fakültelerinin yanı sıra açılması gündemde olan Yabancı Diller Yüksekokulu hakkında bilgi veren Coşkun, üniversitenin başarı sıralaması hakkında konuştu ve yanıtı yıllardır tartışılan “Üniversiteli işsizler ordusu nasıl yok edilir?” sorusunu yanıtladı.

Röportaj: Mehmet KORKUSUZ

NEDEN AİBÜ REKTÖRÜ PROF. DR. HAYRİ COŞKUN?

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) 2012-2013 Akademik Yılı’nın başlamasına sayılı günler kaldı. Geçtiğimiz yaz döneminde binlerce mezun veren ve önümüzdeki günlerde yeni bir kayıt dönemi gerçekleşecek üniversitede yaşanan ve yaşanacak gelişmelerin neler olduğu merakla bekleniyor. Yeni akademik yılda üniversitede öngörülen öğrenci sayısı kaç? Yıllardır açılması planlanan yeni fakültelerin akıbeti ne durumda? Türkiye’de üniversite ve yüksekokul toplam sayısının 186’ya ulaştığı belirtiliyor. Peki, AİBÜ’nün başarı sıralaması ne? AİBÜ Rektörü, üniversite sayısındaki artışlar için kimilerinin endişe verici yaklaşımlarını nasıl değerlendiriyor? Üniversite mezunu yüz binlerce işsizin istihdam sorunu ülkede nasıl çözüme kavuşturulabilir? AİBÜ’nün kente entegrasyonu konusunda yürütülen çalışmalar ve üniversitenin Bolululara sunduğu hizmetler neler? İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim Kültür, Sanat ve Turizm Festivali’nin protokolden arındırılıp, halka indirgenememesi nedeniyle eleştirilen taraflardan biri de AİBÜ idi. Festival organizasyonunu Kent Konseyi’nin üstleneceği şeklindeki gelişmeleri ve eleştirileri Rektör Coşkun nasıl karşılıyor?

Yanıtları çok merak edilen tüm bu soruları AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’a sormak gerekirdi. Yaptığımız özel röportajda kendisine daha pek çok sorular yönelttik. Yayını iki gün sürecek röportajda üniversite hakkında on binlerce Bolulunun daha önce hiç duymadıkları gelişmeleri öğreneceklerini umuyoruz.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ile yaptığımız röportajın ilk bölümünde öne çıkan ayrıntılar şöyle:

-2012-2013 akademik yılında AİBÜ’de açılacak yeni birimler nelerdir ve öngörülen tahmini öğrenci sayısı kaçtır?

Bu sene Maliye Bölümü’ne hem normal, hem de ikili öğretime öğrenci teklifimiz olmuştu. Tercih kılavuzlarında da yer aldı. Bu bölüme çok sayıda yeni öğrenci gelecek.

Yine Meslek Yüksekokulu’nda bir bölüme hem normal, hem de ikili öğrenim için teklifimiz olmuştu. O da kabul edildi. Bu bölüme de çok sayıda başvuru bekliyoruz.

Öte yandan Gerede Uygulamalı Meslek Yüksekokulu ve Mengen’de Gastronomi Bölümü için ek kontenjan talebimiz oldu. Bunlar henüz Yüksek Öğretim Kurumu’nda (YÖK) değerlendirme aşamasında. Böylece bu yıl içerisinde yeni öğrenci alınmasını talep ettiğimiz bölümler bunlar. Biz taleplerimizi aktardık; fakat örneğin bir Maliye bölümüne ne kadar giriş olacağı ancak kayıttan sonra belli olur.

Ek kontenjanlar konusunda da aynı şeyler söz konusu. Eğer bu talebimiz kabul edilirse, kesin rakamlar kayıttan sonra belli olur.

Şu an mezun verdiğimiz öğrencilerimizi hariç tuttuğumuzda AİBÜ’de mevcut öğrenci sayısı 18 bin. Yeni kayıt döneminde de beklentimiz 5 bin 900 öğrenci civarında. Üniversitemizin öğrenci sayısı tam anlamıyla 15 Eylül civarında şekillenir. Toplam öğrenci beklentimiz ise 24 bin dolayında.

-AİBÜ için yeni fakültelerden bahsediliyor sıkça. Açılması yıllardır planlanan yeni fakültelerin akıbeti ne durumda?

Biliyorsunuz ki, Güzel Sanatlar Fakültesi iki bölüm ile eğitim ve öğretime başladı. Ardından yine geçen sene Diş Hekimliği Fakültesi eğitim öğretime başlamıştı. Toplamda 2 yeni fakülteyle daha eğitim öğretim veriyoruz. Öte yandan şunu belirtmeliyim ki, YÖK Fen Edebiyat fakültesi bölümlerindeki dini içerikli bölümleri İlahiyat Fakültesi’ne aktardı. Hal böyle olunca da kısmen de olsa İlahiyat Fakültesi de hizmet vermeye başlamış oluyor.

Sırada ise üç yeni fakülte var. Bunlardan biri Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi. Bu fakültenin akademik teşkilatlanmasının önemli bir bölümünü tamamladık. Eğer çalışmalarımız beklentilerimiz doğrultusunda yürürse, bu fakültenin bazı bölümlerine öğrenci alma şansımız doğabilir.

Yine Teknoloji Fakültesi için teklifte bulunduğumuz bölümler var. Bu fakülte açıldı; fakat ana bölüm anlamındaki teşkilatlanma süreci devam ediyor. İletişim Fakültesi için 4 ayrı bölüm açıldı. Resmen teşkilatlanması da tamamlandı. Öğretim üyesi bulduğumuz takdirde gelecek yıl en azından bir bölümünü eğitim ve öğretime açabiliriz.

Gerede Uygulamalı Meslek Yüksekokulu da eğer kabul edilirse bu yıl hizmet vermeye başlayabilir. Mengen’de de Gastronomi Bölümü için onay geldiği takdirde bu yıl öğrenci alınabilir.

Yabancı Diller Yüksekokulu için şu an iki öğretim üyesi var. Bir öğretim üyesi daha bulduk. Bu öğretim üyesini de üniversitemize kazandırırsak, İngilizce ve Mütercim Tercümanlık bölümlerini açabiliriz. Gelecek sene de muhtemelen böyle olacak. Yeniçağa Meslek Yüksekokulumuz da rayına oturmuş durumda.

-Türkiye’de üniversite ve yüksekokul sayısının 186’ya ulaştığı belirtiliyor. Türkiye’de AİBÜ’nün başarı sıralaması ne durumda?

Bir üniversitenin herhangi bir sıralamaya konması çok kolay değil. Ulusal ve uluslar arası derecelendirme yapan kuruluşlar çok sınırlı sayıda kriterler dikkate alıyor. Bunlar ise; üniversitenin yapmış olduğu yayın sayıları, üniversitenin oluşturduğu web sayfası sayısı gibi. AİBÜ’nün tam sıralaması hakkında bir şey söyleyemeyebilirim ama ilk 50’de olduğu kesin. Bu da daha çok yayın sıralamasına göre. Ben AİBÜ’nün ileriki yıllarda çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

Yine İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, AİBÜ belli memnuniyet kriterleri bazında değerlendirildi. Genel memnuniyet açısından AİBÜ Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 10’da yer aldı. 400 yıldır faaliyette bulunan uluslararası bir kuruluş ise Biblometri denilen bir sitemle yaptığı araştırmada yayın ve aldığı atıf bazında üniversiteleri mercek altına aldı. AİBÜ, araştırmalardaki 22 alanda dünyadaki üniversiteler arasında ‘Başarılılar’ kategorisinde yer aldı. Üniversitemizin bilimsel araştırmalar açısından iyi durumda olduğu işaret edilmiş. Bu değerlendirmeler üniversitemizin durumu hakkında fikir verebilecek nitelikte.

-Peki, Türkiye’de üniversite ve yüksekokul sayısında son yıllarda meydana gelen bu denli artışı, kimilerine göre endişe verici bu durumu, nasıl yorumluyorsunuz?

Kendi bakış açımı ortaya koymak istiyorum. Bunun cevabını yurtdışındaki ülkelerden Avrupa ülkeleri, Amerika, Japonya örneklerle vermek doğru olur. Bu ülkelerde nüfus ile açılan üniversite sayısı birbiriyle isabetli. Türkiye’de her yıl 2 milyon gencimiz yükseköğrenim hakkı elde etmek için kıyasıya yarışıyor. Dolayısıyla da büyük bir talep var bu yönde. Bu tüm dünya için geçerli bir durum. Diğer ülkelerde yükseköğretim kapasitesi çok çok yüksek. Bizim ülkemizde ise üniversite sayısı önceki yıllarda çok düşüktü. Şu anda artış için atılan adımları çok doğru buluyorum. Kalkınma Bakanlığı’nın da yeni kurulan üniversitelere gereken desteği verdiği düşüncesindeyim. İnşallah Türkiye’de eski ve yeni üniversitelerin en iyi yerlere geleceklerini düşünüyorum.

-Üniversite sayısındaki artış beraberinde mezun gençlerin istihdam sorununu da beraberinde getiriyor. Bu duruma ne diyeceksiniz?

Bu da oldukça önemli bir konu. Bu yükseköğrenim görmeyle doğrudan ilişkilendirilecek bir durum değil. Kendi öğrencilerime de söylerim, mezun olan bir gencimiz müteşebbis olma, kendi işlerini kurma konusunda kendilerini biraz yetiştirmeli. İstihdam ihtiyacı olan bir kuruluşa başvurup orada istihdam edilmek işin kolayıdır. Ya da devlet kapısında böyle bir beklenti içinde olmak da böyledir. Hepsi de değerlendirilmelidir şüphesiz. İstihdam konusunu da ülkenin gelişmişliği ve ilerleyen sanayisi bu sorunu çözecektir diye düşünüyorum. Üniversiteler ve üniversite yönetimleri istihdam tarafına çözüm üretebilecek pozisyonda değildir. Biz sadece eğitim ve öğretimden sorumluyuz. Ama bunun yanında öğrencilerimizi yönlendirebilecek, onlara artı bilgi kazandıracak kurs ve seminerler düzenleyebiliriz. Kariyer Günleri adıyla düzenlediğimiz organizasyonlarla da öğrencilerimizi iş hayatına hazırlamak için kendimize bir görevde edinmiş bulunuyoruz. Ama biz bir öğrencimize diplomasını verdikten sonra onunda kendisi mi iş kurar, herhangi bir sanayi kuruluşunda mı istihdam edilir, devlette mi iş sahibi olur bunlar tamamen mezunumuzun inisiyatifindeki konulardır.

                                                                  (Röportajımız yarın devam edecek)

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: