• resmi ilanlar

"BM tarihi bir fırsatı kaçırdı"

31/08/2012 11:05

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını söyledi.

 

Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı çıkışında yaptığı açıklamada, Suriye konusunun mülteciler ve insani durum bağlamında ilk defa kapsamlı bir şekilde BMGK'da ele alındığını belirtti.

 

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Milyonlarca Suriyeli, Suriye'de ve çevre ülkelerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden güçlü bir insani mesaj beklerken, bu konuda bile bir mutabakatın sağlanamamış olması Birleşmiş Milletler için büyük bir zaaftır, bu anlamda tarihi bir fırsat kaçmıştır'' dedi.

 

Davutoğlu: ''Artık konuşmak değil hareket zamanıdır''

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,BM'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını belirterek, "Artık konuşmak değil hareket zamanıdır" dedi.

 

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi çıkışında yaptığı açıklamada, Türkiye'ye her gün akın eden Suriyeli yerinden edilmiş insanların sayısının 80 bini aştığını belirterek, BM'nin çok acil olarak çözüm çabalarını hızlandırması gereğini vurguladı. Davutoğlu, "Artık konuşmak zamanı değil hareket zamanıdır" diye konuştu.

 

Davutoğlu, yabancı bir gazetecinin, "Esed'in Suriye'deki bazı silahlı gruplara ülkenin kuzeyinde yarı otonomi verdiği" şeklindeki sorusunu değerlendirirken, ''Esed rejimi, ülke insanını etnik veya mezhepsel bir çatışmaya sürüklemekte dahil kendine fayda sağlayacak her türlü enstrümanı deneyebilir. Biz bütün Suriyelilerin din, mezhep veya etnik ayrımı gözetmeksizin bir birlik istediğini görüyoruz. Müslüman, Hristiyan, Sünni, Alevi, Türkmen, Dürzi unsurların hepsi Suriye'yi oluşturur'' dedi.

 

''Türkiye'deki kamplarda 80 bin göçmen var. Şehirlere yerleşen bir diğer 20-30 bin göçmen daha bulunuyor'' diyen Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin göçmenler için şu ana kadar 300 milyon dolar harcadığını ve harcamaya da devam edeceğini, fakat bundan sonrasında sığınmacılar için Suriye'nin içinde çözümler aranmasının daha doğru olacağını belirtti.

 

Güvenlik Konseyi'ne bundan sonra yapılması gerekenleri 5 maddelik bir acil eylem planı halinde sunduğunu söyleyen Davutoğlu, Halepçe ve Gazze örnekleri ile durumun aciliyetine değinerek, Türkiye'nin duruşunu, "Suriye'de, bir an önce masum insanların ölmesini engellemek ve halkı kendi geleceğine karar verebileceği, seçilmiş bir parlamento oluşturabilme özgürlüğüne kavuşturabilmek" şeklinde açıkladı.

 

Güvenlik Konseyi çıkışı konuşan Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Türkiye'nin göçmenler konusundaki kaygılarını doğru bulduğunu dile getirirken, Fransız Bakan, ''Bu konularda acil olarak çalışmalarımızı hızlandırmalıyız'' dedi.

 

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin ise bir soru üzerine, Suriye'nin güney ve kuzey paralellerinde oluşturulacak uçuşa yasak bölge fikrine, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guteress'in ''daha önce bu konuda kötü deneyimler yaşanmıştır'' ifadesine atıfta bulunarak, taraf olmadığını beyan etti.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: