• resmi ilanlar

Reytingi yüksek çıkışlar!

20/09/2012 00:00

Bolu Belediyesi’nin milyonlarca lira yatırımla hayata geçirmek üzere start vermeye hazırlandığı Kent Meydanı Projesi kamuoyunda yaklaşık 3 yıl süren tartışmalara konu oldu. Yaşanan tarihsel tartışmalar, açıklanan siyasal söylemler hafızalardaki yerini koruyor. Hayata geçmesi için geri sayımın sürdüğü proje hakkındaki lehte ya da aleyhte söylemleri siz okuyucularımız için inceledik. Kamuoyunda haftalarca tartışmalara neden olan bu proje hakkındaki söylemleri hatırlamak üzere, yakın geçmişe kısa bir yolculuğa ne dersiniz?

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Bolu’da kentin vitrini olacak Kent Meydanı oluşturulması fikri yüksek sesle ilk kez 2009’da ortaya atıldı. Önceki yıllardaki cılız girişimlerin ardından Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Boluluların rahat nefes alabilecekleri bir mekana ihtiyaçları duydukları yönündeki çıkışı, 3 yıl süren tartışmaların fitilini ateşleyen etken oldu.

2009 yılı başlarında basına bu yönde açıklamalar yapan Yılmaz, daha sonra, ilk kez Mimarlar Odası tarafından kendisine iletildiğini savunduğu Kent Meydanı fikrinin projelendirilmesi için ekibine işaret verdi ve mimarların katılabilecekleri Kent Meydanı Proje Yarışması düzenlendi.

Katılımcı mimarların ve firmaların projelerini inceleyen Belediye yetkilileri ile uzman ekipler, Mimar Uğur Tunçok’un çok tartışılan projesinde karar kıldı, Bolu’da üç yıl alevli tartışmalara konu olacak Kent Meydanı Projesi’nin yapımını ve sorumluluğunu Mimar Tunçok’a verdi.

Başkan Yılmaz, Tunçok’a verilen bu sorumluluğun yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere ve Bolu yerel basınına projeye fikri katkıda bulunma çağrısında bulundu. Defalarca düzenlenen organizasyonlarda Yılmaz görüşlerini açıklıyor, Yılmaz’ın açıklamaları günlerce hatta haftalarca manşetleri süslüyordu. Yılmaz, az da olsa sivil toplum kuruluşlarından yararlanabilmeyi başarırken, o dönem siyasi partilerden CHP ve MHP’den istediği yaklaşımı alamamış, yerel basından ise daha çok tenkit haberleriyle karşılaşmıştı.

Kent Meydanı tartışmalarında 4 Ekim 2010 tarihi adeta bir kırılma noktasıdır. Bolu Belediyesi güçlü eleştiriler sonrası vazgeçileceği düşünülen Kent Meydanı Projesi için ilk somut adımı atarak, proje bölgesinin trafiğe kapatılmasını sağladı.

Kent Meydanı’nı hayata geçirmek üzere en sert muhalefetle bu dönem karşılaşan Yılmaz, eleştirilere rağmen geri adım atmadı.

HÜKÜMET MEYDANI’NIN TRAFİĞE KAPATILIŞI PROTESTOLARLA KARŞILANDI

Hükümet Meydanı’nın trafiğe kapatılmasına en büyük tepki ne CHP’den, ne de MHP’den gelmedi. HAS Parti İl Başkanlığı’nın Hükümet Meydanı’nın trafiği kapatılışını bölgeden geçen vatandaşlara simit ve ayran dağıtarak protesto etmesi ve uygulamadan geri adım atılması için vatandaşlardan imzalı dilekçe toplaması Bolu gündeminde haftalarca konuşuldu. Bu protesto Kent Meydanı’nın trafiğe kapatılmasına karşı gösterilen en sert muhalefetti.

4 Aralık 2010 tarihinde gerçekleşen bu protestolar karşısında da projeden geri adım atmayan Başkan Yılmaz, protestoyu organize eden siyasi, HAS Parti İl Başkanı Abdullah Uzun’u topa tutarak, Uzun’a protestoda simit dağıtmasından dolayı “Simit Şovmeni” yakıştırmasında bulundu.

YILMAZ’DAN TARİHE DÜŞEN AÇIKLAMA: AFYON YUTMUŞ GİBİLER

Yılmaz, yapılan eleştiriler sonrası yaptığı açıklamalarda bir ayrıntıya dikkat çekmeye çalıştı. Yılmaz, Kent Meydanı Projesi’nin fikir babasının kendisinin olmadığını, sadece uygulayıcısı olacağını söyledi ve projeyi ilk ortaya atanın ise dönemin Mimarlar Odası Yönetim Kurulu olduğunu dile getirdi. “Kent Meydanı Projesi kimin?” tartışması haftalarca değil, aylarca sürdü. Yılmaz, ısrarından vazgeçmiyor, Mimarlar Odası ise Yılmaz’ın bu çıkışını reddediyordu. Yapılan karşılıklı set açıklamalar sonrası Yılmaz tarihe düşen o sert açıklamasını yaptı ve kendince projelerini savunmayan dönemin Mimarlar Odası Yönetim Kurulu hakkında “Afyon yutmuş gibiler” yakıştırmasında bulundu.

KENT MEYDANI MÜELLİFİ TUNÇOK: RAHAT ÇALIŞAMIYORUM!

Yaşanan tüm tartışmaların gölgesinde proje için çalışmalar Mimar Uğur Tunçok sorumluluğunda sürmeye devam etti. 7 Aralık 2011 tarihinde Mimar Tunçok, daha başarılı bir çalışma gerçekleştirebilmek adına Bolu halkının da fikir ve önerilerini almak istediğini açıkladı. Bu açıklamadan 5 gün sonra yerel bir basın kuruluşunda yayınlanan açıklamalarında Tunçok, projede yapmak istediği şeyin İzzet Baysal Caddesi'nin üzerinin camla kapatarak alışveriş merkezi haline getirmek olduğunu, projesi ile vatandaşların caddede rahat gezmesini planladığını söyledi.

Tunçok, trafiğin büyükşehirlerde olduğu gibi belirli saatlerde açılıp kapanmasını planladığını belirterek, bu proje ile trafik sorunun çözüleceğinin açıkladı. Tunçok, projenin hazırlanması ve uygulanmasında para almadığını ifade ederek, “Kızılay Parkı’na, hastane bahçesine ve sanat merkezine karışamazsın bizimdir” gibi gelen eleştirilerin kendisini rahatsız ettiğini, bu sebeple rahat çalışamadığını vurguladı.

“RANT” ENDİŞELERİ GERÇEKLEŞMEDİ

Kent Meydanı tartışmalarında bir başka tartışma konusu ise projede yeraltına yapılacağı iddia edilen devasa büyüklükteki otopark düşüncesi ve bölgede oluşturulacağı öngörülen ticari alanlar idi. Rant tartışmalarını da gündeme getiren bu öngörüler yine uzunca bir süre tartışıldı. Ancak bugün açıklanan projelerde ise, bu endişeleri destekleyen hiçbir girişim kayda geçmedi.

ŞOK! MİMAR TUNÇOK, KENT MEYDANI PROJESİ’NE VEDA ETTİ

Artık Kent Meydanı müellifi olarak tanınan Mimar Tunçok, 2012 yılı Ocak Ayı’nda yaptığı bir açıklama ile Kent Meydanı Projesi’ne veda ettiğini açıkladı ve buna dair gerekçesini de kamuoyunda dinmek bilmeyen tartışmalar olarak gösterdi.

“KENT MEYDANI ALAADDİN YILMAZ'IN KAFASINDA BİTTİ” İDDİASI

Tunçok’un projeden ayrılması kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Dönemin CHP İl Başkanı Mehmet Karakaşoğlu ve yine dönemin MHP İl Başkanı Sabri Şatıroğlu, Tunçok’un projeden ayrılma sorumlusu olarak Başkan Yılmaz’ı gösterdi, hatta Tunçok’un ayrılığı muhalefet cephesince “Kent Meydanı Alaaddin Yılmaz'ın kafasında bitti” yorumlamalarını beraberinde getirdi. (22 Aralık 2011)

Yaşanan bu ayrılık sürecinin ardından Mimar Tunçok’un Kent Meydanı’ndan tamamen ayrılmayacağı, atık projeye danışmanlık yapacağı belirtildi. Bu gelişme sonrası Tunçok’la birlikte proje için iki profesör daha görevlendirildi.

MİMAR KILIÇ’TAN ANKET İDDİASI

O dönem proje hakkında açıklamalar yaparak gündemde kalan bir başka isimde Mimar Serdar Kılıç idi. Mimarlar Odası Yönetim Kurulu ile olan yakın ilişkileriyle dikkat çeken Kılıç, yaptığı bir açıklamada, “Kent Meydanı altında kuzey/güney istikametinde araç geçişi olmalı” dedi; ancak bu çağrı kamuoyunda çok fazla ilgi uyandırmadı. Kılıç açıklamalarının devamında ise, Bolu’da bir anket yapıldığını iddia etti ve “Bolu'da yapılan bir ankette katılımcıların büyük çoğunluğunun meydanın eski halinde kalmasını istiyor“ görüşünü dile getirdi.

GARİPOĞLU: PROJE MİMARLARIN DEĞİL

Yılmaz’ın bu set söylemini dönemin Mimarlar Odası Yönetim Kurulu bir süre sessizlikle karşıladı. Ancak Mimar Nadir Garipoğlu, 24 Ocak 2012’de Yılmaz’a tepkisini bir basın kuruluşuna verdiği beyanatında dile getirdi ve açıklamalarında, “Kent Meydanı Projesi Mimarlar Odası'nın değil. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ındır. Başkan Kent Meydanı Projesi için suçlu arıyor. Mimarlar Odası afyon yutmuş insanlardan oluşmuşsa onların hazırladığı projeyi neden kabul etti? Öyle bir proje yok” ifadelerine yer verdi.

MİMARLAR ODASI’NIN HAZIRLADIĞI SUNUMLAR ORTALIĞI FENA KARIŞTIRDI

Tarihler 21 Ocak 2012’yi gösterdiğinde Bolu kamuoyundaki Kent Meydanı tartışmaları çok farklı bir boyut kazandı. Mimarlar Odası Yılmaz’ın “Afyon yutmuş gibiler” sözleri karşısında Mehmet Yücetürk Bolu Sanat Merkezi’nde (BSM) “Bolu Kent Meydanı'nın Tarihi ve Kültürel Kimliği” konulu bir sunum düzenledi ve sunumda proje karşıtı söylemlere geniş şekilde yer verildi. Yılmaz’ın da ilerleyen dakikalarda katıldığı o sunum basına günlerce konu oldu.

Bu tarihten sonra Kent Meydanı Projesi hakkındaki tartışmalar genellikle Mimarlar Odası ile Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz arasında yaşandı. CHP’nin Mimarlar Odası’nın konuya ilişkin söylemlerine açık ifadelerle destek vermesi üzerine Yılmaz, Mimarlar Odası’nın siyasal bir kimlik kazandığı iddiasını ortaya attı.

Bolu’da bu tarihten sonrada proje konusu olan bölgenin tarihine ilişkin sunumlar hız kesmedi. Mimarlar Odası’nın bu bölge hakkında düzenlediği sunumlara Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesindeki Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER)’de ev sahipliği yaptı ve söyleşilere yine öncekilerde olduğu gibi Mimarlar Odası Başkanı Semih Dimicioğlu başkanlık yaptı. Bu gelişme tarihi kayıtlara 20 Mart 2011 olarak düştü.

MİMARLAR ODASI İLE BOLU BELEDİYESİ MAHKEMELİK OLDU

Tartışmalar kamuoyunda aralıksız şekilde sürerken, Başkan Yılmaz hayalindeki Bolu Kent Meydanı sınırlarının Kızılay Hamamı’nı, Valilik Konağı’nı ve Hastane Caddesi’ni de içine aldığını söylüyordu. Bu uğurda Vali Konağı’nın taşınmasını, Kızılay Hamamı’nın yıkımını gündeme getiren Yılmaz’ın bu hayali Mimarlar Odası tarafından Sakarya Bölge İdari Mahkemesi’nde açılan dava da verilen ve “Kızılay Hamamı yıkılamaz” özetli kararla suya düştü. Mahkeme kararıyla, bugünkü Valilik Konağı ve Kızılay Hamamı’nı içine alması öngörülen projede Mimarlar Odası’nın açtığı bu dava nedeniyle küçülmeye gidilmek zorunda kaldı.

3 YIL SÜREN TARTIŞMALARIN BİTİŞ TARİHİ 29 AĞUSTOS 2012

Küçülen Kent Meydanı Projesi’ni bu haliyle de olsa hayata geçirmeyi planlayan Belediye, 3 yıl tartışılan ve tartışmalarla gündemden düşmeyen bu projeyi uygulayabilmek üzere 29 Ağustos 2012’de bir ihale düzenledi. Proje çalışmaları tamamlanan Kent Meydanı için artık sadece ihalenin sonuçlanma süreci kaldı.

900 araç kapasitesindeki Kültür Park Yeraltı Katlı Otopark Projesi’nde olduğu gibi Kent Meydanı Projesi’nin bu haline de karşı çıkan Mimarlar Odası bu yöndeki eleştirilerini sürdürmeye devam ediyor.

TAKDİR KAMUOYUNUN!

Dün yayınladığımız Kültür Parkı Yeraltı Katlı Otopark Projesi’nin ardından bugünde Kent Meydanı Projesi’ni sayfalarımızda yer verdik. Projenin gündeme geldiği andan ihale sürecine dek yaşanan tüm önemli gelişmeleri kamuoyu menfaatlerini gözeterek, en ince ayrıntılarına dek aktardık, yorumu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

(İzzet Baysal Caddesi’ni araç trafiğine kapatan ve cadde de çalışmaları sürdürülen projenin ayrıntıları yarın Bolu Express’te)

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: