• resmi ilanlar

Belediye Meydanı’nda eylem

22/09/2012 00:00

Türkiye Yol-İş Sendikası Yönetim Kurulu çok sayıda üyeyle birlikte dün Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Sloganlar atan eylemci grup hükümete çağrıda bulundu.

 

Bazı büyükşehir belediyelerinin sınırlarının değiştirilmesi ile 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı taslağı ile ilgili protesto gösterisinde bulunan sendikacılar, tasarı taslağının milyonlarca yurttaş ile birlikte on binlerce çalışanı yakından ilgilendirdiğini belirtti.

Tasarıya ilişkin görüş, öneri ve endişelerini aktaran protestoda konuşmacı, tasarıya ilişkin şu sakıncaları aktardı: “Yerel Yönetimlerin genel bütçeden aldıkları paylar düşürülmektedir. Bu ise; Hizmetlerin kaliteli ve kalifiye personeli ile görüşülmesini engelleyebilecektir. Bunların yanı sıra köy ve beldelerin mahalleye dönüştürülmesi ile birlikte çeşitli yasalarımız açısından buralarda yaşayan yurttaşlarımıza yeni vergi, harç ve harcamalara katılım yükleri getirilmektedir. Nüfusumuzun yüzde 16’sını oluşturan yaklaşık 12 milyon köylü yurttaşımız için; yol, gölet kar mücadelesi gibi hayati ihtiyaçların giderilmesinde aksaklıklar yaşanabilecektir.”

“6 BİN 500 İŞÇİ YARGIYA GİTTİ”

Protesto açıklamasında ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü işyerlerinde çalıştırılan taşeron işçilerin hukuki durumu ile ilgili bilgi verildi. Bu konudaki açıklamalarda ise, Türkiye Yol-İş Sendikası üyesi olan sayıları yaklaşık 6 bin 500’ü bulan Karayolları Genel Müdürlüğü Bölge Müdürlükleri bünyesindeki çalışanların işvereni görünen aracı firmalarla Genel Müdürlük arasındaki hizmet alım sözleşmelerinin muvazaalı olduğu gerçeğinden yola çıkarak; Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine Ankara İş Mahkemelerinde 6411 dava açıldığı açıklandı. Açılan davaların 4593’ü ilk derece mahkemelerde sendika lehine sonuçlandığı öğrenilirken, işçilerin Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalıştırılmaya başlandıkları ilk günden itibaren Genel Müdürlüğün işçisi oldukları yargı kararıyla tespit edildiği açıklamada bildirildi.

“DAVACI İŞÇİLER MAĞDUR OLABİLİR”

Öte yandan açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılında bütün bölgelerde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı işlerin tamamının bakım ve otoyolları dâhil anahtar teslimi yüklenici firmalara ihale edilmesi için gerekli çalışmalara başladığı bildirildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu durum yalnızca aracı şirketler vasıtasıyla çalıştırılan davacı işçilerin mağdur etmekle kalmayacak, bütün işler hizmet alımı suretiyle gördürüleceği için Karayolları Genel Müdürlüğünde yıllardır kadrolu olarak çalışan işçilerin hepsinin ‘ihtiyaç fazlası’ haline gelmesine ve nihayet işlerine kaybetmelerine yol açacaktır. Ayrıca bu durumun Karayolları Genel Müdürlüğünün sahip olduğu 264.297.153 $ değerindeki 11.555 adet iş makinesininde atıl hale gelmesine neden olacağı açıktır. Görüldüğü üzere Karayolları Genel Müdürlüğünce izlenen yöntem hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi telafisi mümkün olmayan yeni sorunlar yaratacaktır. Durumu kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.”

Sendikacılar, basın açıklamasının ardından Belediye Meydanı’ndan olaysız şekilde ayrıldı.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: