• resmi ilanlar

Bolu nasıl dizayn edilmeli? İşte Mimarlar Odası’ndan kentleşme önerileri

24/09/2012 00:00

Mimarlar Odası İl Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, Bolu’daki hızlı büyüme, kent merkezinin rahatlatılması, cezaevi ve karayolları arsasının kullanımı ve yeni yapılaşma alanları hakkında görüşlere yer verildi. Oda yönetimi açıklamada ayrıca, Kürkçüler, Ağaçcılar, Alpagut, Sarıcalar, Salıbeyler, Dodurga, Çömlekçiler köylerinin bulunduğu kuzey yamaçlarında, yapılaşmanın özendirilmesi ve bu bölgelerde imar şartlarının iyileştirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

 

Mimarlar Odası İl Temsilciliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Bolu’da 100 bini aşan nüfusa ve Bolu’nun Ankara ile İstanbul arasında, 30.000’ e yaklaşan öğrenci sayısıyla üniversite kenti, tarihi ve doğal güzellikleriyle de turizm kenti olma yolunda hızla büyümekte olduğuna dikkat çekildi. Şehrin bugün, kuzeyde D100 Karayolu ile otoban arasında, batı yönünde de D100 Karayolu ile Mudurnu Yolu arasında büyümekte ve Üniversite ile birleşeceği öngörüldüğüne yer verilen açıklama şöyle sürdürüldü: “Doğu yönünde ise D100 karayolu aksında ticari yapılaşma ile gelişmektedir. Diğer yandan, yapılması düşünülen yeni güney çevre yolu ile de kentin güney yönünde gelişmesi ve Karacasu yolu hattındaki oluşacak yapılaşma ile termal kaynaklar sebebiyle sağlık ve turizm ağırlıklı yapılaşan,  Karacasu ile birleşmesi beklenmektedir. Hızlı bir şekilde büyümekte olan şehrimiz buna karşılık dar bir alanda sıkışmış tek bir merkeze sahiptir. Mevcut kent merkezinin hızla büyüyen bu alanlara hizmet vermesi beklenmektedir. Bugün merkezin mevcut yerleşimi ve yolları ile gelecekteki kentin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi mümkün değildir.  Kamu binalarının plansız olarak şehrin değişik yerlerine serpiştirilmesi de Emniyet Müdürlüğü örneğinde olduğu gibi, kamu yapılarının konut yapılarıyla kuşatılarak sıkışmasına neden olmaktadır. Mevcut tamamlanmış yapılaşma nedeniyle kent merkezini büyütememekte ve yolları genişletip, yeni yollar açamamaktayız. Bu soruna çözüm olarak, önceden detaylı planlanmış yeni alt merkezler oluşturmamız, mevcut kent merkezinin yükünü bu merkezlere kaydırarak merkezin yükünü azaltmamız gerekmektedir. Bu alt merkezlerde ticaret birimleri, bankalar, sağlık birimleri, sosyal alanlar ve halkın kamu ile ilgili ödemelerini yapabileceği birimler planlamalıdır. Kent merkezindeki bulunan kamu kuruluşlarının bir kısmı da bu alt merkezlere taşınmalıdır.”

MİMARLAR YENİ YAPILAŞMA ALANLARI İÇİN YÖN GÖSTERDİ

Açıklamanın devamında ise, Borazanlar Mahallesi’nde bulunan eski cezaevi ve karayolları arazileri hakkında görüşlere yer verildi. Bu araziler hakkında şu yaklaşımlar ortaya kondu: “Kaldırılan cezaevinin ve kentin merkezinde kalan Karayollarının bulunduğu alan kent merkezinin büyüme alanı veya alt merkez olarak değerlendirilmeli ve bu alanlarda halkın sosyal ihtiyacına yönelik fonksiyonlar planlanarak, kent merkezinin batıya doğru büyümesi sağlanmalıdır. Biz Mimarlar Odası olarak bu alana, kent merkezinin sıkışıklığını ve trafik sorununun artmasına neden olacak yeni kamusal binalar yapılmasını şehrimiz için uygun bulmuyoruz. Bununla beraber bu kadar hızlı yayılma sonucu, şehrimizin değerli tarım arazilerinin yapılaşmaya açılarak kaybedilmemesi için gerekli düzenlemelerin de bir an önce yapılması gerekmektedir. Bu nedenle yapılaşmanın deprem açısından sağlam ve eğimli zemine sahip kuzeye doğru ilerleyebilmesi için Kürkçüler, Ağaçcılar, Alpagut, Sarıcalar, Salıbeyler, Dodurga, Çömlekçiler köylerinin bulunduğu kuzey yamaçlarında, yapılaşmanın özendirilmesi ve bu bölgelerde imar şartlarının iyileştirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.”

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: