• resmi ilanlar

Yaktın bizi Düzce!

02/10/2012 00:00

Kişi başı 88 bin 778 liralık yıllık gelirle Türkiye'nin en zengin şehri olarak gösterilen Bolu’da tartışmalar dinmek bilmiyor. Bolu TSO Başkanı Emin Semercioğlu’nun “normal” karşıladığı rakamlara BESOB Başkanı Tahir Gayret eleştirel ifadeler kullandı. Gayret, kişi başı gelir hesaplamalarında bankalardaki mevduat hesaplarının da dahil edildiği bilgisini vererek, Bolu’daki bankalara başta Düzce olmak üzere pek çok ilden para akışı sağlandığını iddia etti ve Bolu için şişirilmiş bir zenginlik tablosu oluşturulduğunu savundu.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2001 yılından bu yana şehir bazında kişi başı geliri hesaplamıyor. Şehirlerin ödediği gelir vergileri üzerinden bunu hesaplayan Kiralama Danışmanlık Merkezi (KDM) şirketine göre, kişi başı 88 bin 778 liralık yıllık gelirle Türkiye'nin en zengin şehri Bolu. Kişi başı yıllık gelirde birinci sırada yer alan Bolu'yu 63 bin 374 lirayla Kocaeli, 33 bin 933 lirayla Yalova, 22 bin 955 lirayla Kırıkkale ve 22 bin 798 lirayla Mardin izliyor. Hazırlanan çalışmanın detayları oldukça ilginç. KDM’nin araştırmasına göre; sahip oldukları kişi başına gelirlerle büyük sürpriz yapan Anadolu’nun sanayi şehirleri, birçok büyükşehri sollamış durumda. Türkiye’nin il il ekonomik görünümünün verildiği anket sonuçlarına göre ilk sırada yer alan Bolu’da kişi başına düşen gelir adeta dudak uçuklatıyor.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Emin Semercioğlu, Bolu’nun kişi başına düşen gelir seviyesinde ilk sırada yer almasını değerlendirerek, “Bolu’da hem sosyoekonomik değerler fazla, hem de işini bilen yatırımcı çok. Bence normal rakamlar” açıklamasında bulundu.

Konuya dair bir açıklamada Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Tahir Gayret yaptı. Gayret, Semercioğlu’nun açıklamalarının aksine beyanatta bulunarak, kişi başına milli gelir rakamlarını abartılı bulduğunu söyledi.

“ZENGİN OLDUĞUMUZ SÖYLENİYOR AMA O ZENGİNLİK ESNAFIMIZDA YOK”

Açıklamalarında, “Hesaplamalarla ilgili endişelerimizi bakanlıklara ilettik” diyen Gayret, 88 bin 778 liralık yıllık kişi başı gelirin oluşmasına beyaz et ve orman sektörlerinin neden olduğunu söyledi. Bu sektör gelirlerinin Bolu’da sektör sahiplerine, üreticilere ve çalışanlara ulaştığını; ancak kişi başı gelir hesaplamalarında bu gelirlerinde tüm vatandaşlara ulaşıyormuşçasına işlem gördüğünü dile getirerek, şunları söyledi: “Bu paraların normal vatandaşlara ulaşmıyor. Görünüşe bakarsanız bu rakamlarla Bolu oldukça zengin bir il durumunda. Ancak ben esnafıma bakıyorum gösterilmek istenen zenginlik yok. Ben evimde 4 kişi yaşıyorum. Eğer denilen rakamlar doğru olsa, benim haneme yılda 320 bin lira girmesi gerekli. Ama öyle bir para ortada yok.”

“BU RAKAMLAR YÜZÜNDEN TEŞVİKLERDEN YARARLANAMIYORUZ”

Açıklamalarında, kişi başı gelirin yüksek gösterilmesinin Bolu için birtakım sorunları da beraberinde getireceğini kaydeden Gayret,  “Çıkan rakamların faydası ve zararlarına bakılmalı. Bu rakamlar yüksek çıktığında biz devletin sağladığı teşviklerinden istifade edemiyoruz. Şimdi bu yüksek gelirler nedeniyle Bolu’nun zarar görüp görmediği ciddi anlamda sorgulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

BOLU’DAKİ BANKALARA BAŞKA İLLERDEN PARA AKIŞI MI YAPILIYOR?

Kişi başı gelir hesaplamalarında bankalarda bulunan mevduat hesaplarının da dahil edildiği bilgisini veren Gayret, ilginç bir iddia ortaya attı ve Bolu’daki banka şubelerine başka illerden para aktarıldığını söyledi. Gayret, iddiasını şu ifadelerle dile getirdi: “Bolu’da bankalardan geçilmiyor. Eğer para olmasa bu bankaların Bolu’da ne işi var? Bolu’da bankada yatan paraların bir hayli yüklü miktarlarda olduğu bir gerçek. Bu paraların kimlere ait olduğu gizlilik esası nedeniyle öğrenilemiyor. Ama Bolu’daki bankalara dışarıdan para yatırıldığı iddiaları da bir hayli yaygın. Yani il dışında. Mesela Düzce’den. Şimdilik bu bir iddia ispatlanamadı.  Biz araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Bankalarda gizli hesaplar var. Ve bankada yatan paralarda kişi başına milli gelir olarak bölünüyor. Hatta otoban gişelerinden elde edilen gelirin dahi Bolu’daki kişi başı gelirin hesaplamalarına dahil edildiği belirtiliyor.”

Gayret açıklamalarının sonunda sıralamada Bolu’nun Kocaeli’den dahi üst sırada yer almasını inandırıcı bulmadığını dile getirerek, “Ben bu hesaplamalardan çok çok fazla rahatsızlık duyuyorum. Kıbrıscık ilçesinde bile milli gelir kişi başına aynı rakamlarla gösteriliyor” dedi.

 

YORUMLAR  (Toplam 3 yorum)

  • ali  (19.10.2012 09:19:44)

    BOLU Bolu zengin ama insanlar bu parayı üretme yönlendirmiyor. RANTİYECİLİK akılcı değil

  • birisi  (03.10.2012 02:44:31)

    ben ne bolulu ne de düzceliyim. ama söylenen rakamlar genel anlamda doğru. daha da teşfik istemeden önce esnaf dükkanını erken açmayı ve gelen müşteriyi kaçırmamayı öğrenmeli.

  • Objektif  (02.10.2012 22:57:28)

    Dücelilerin hiç işi yok gidelim boluda hesap açtıralım, diyecek başka şehirler de yaşayanlar gene boluda hesap açtıracak. Allah akıl fikir versin. 81 vilayetin kriterleri aynı boluya gelince farklı. KLardeşim boluda birçok fabrika vardiya açacak çalısacak adam bulunmuyor. Diyeceksinizki maasdı arttır. Dünya ile rekabet ettiğimizi unutmayalım, maliyet yükselince mal elde kalır. Sıokaklara bakın yeni arabaları gördükçe yansımışmı yansımamışmı görürsünüz. Eski araba yok. Bolu muzun bir özelliği para harcamaya korkmamız. Bolu lunun cebinde 100 lira varsa 80 lira harcar. 20lirayı tutar.Saygıla

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: