• resmi ilanlar

25 yıl çalıştım, sizin kazandığınızı kazanamadım

27/11/2012 00:00

12 Eylül darbe rejiminin oluşturduğu Anayasa’yı tamamen ortadan kaldırma girişimi başta olmak üzere pek çok konuda anlaşamayan partiler Ak Parti, CHP, MHP ve BDP, milletvekillerine zam yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Siyasi partilerin tam destek verdiği Başkent’teki zam mesaisini Bolulu vatandaşlara sorduk. En çapıcı yorumu ise, 25 sene gazoz fabrikasında çalışıp emekliliğe ayrılan 81 yaşındaki Servet Amca yaptı: “25 yıllık emeğimin karşılığı olarak ayda sadece 720 lira alıyorum. Cebimde bir aylık milletvekili maaşı kadar hiç param olmadı!”

Haber-Röportaj:

Nermin KAYA – Mehmet KORKUSUZ

12 Eylül rejiminin oluşturduğu Anayasa’yı kaldırma girişimleri, görüşmelerin uzlaşmadan uzak olması nedeniyle defalarca sekteye uğrarken, Meclis’te sürpriz bir gelişme yaşandı ve bugüne kadar pek çok konuda ortak payda da bir türlü buluşamayan Ak Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekilleri kendilerine yapılması gündemde olan zam konusunda anlaşma sağladı.

Meclis’teki siyasi par­ti­le­rin ta­ma­mı, mil­let­ve­ki­li zam­mı­nın na­sıl ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da or­tak görüş­ler di­le ge­ti­r­di. Ban­ko­ mad­de­ler ara­sın­da öde­nek ve yol­luk­la­rın yer ala­ca­ğı an­la­şıl­dı.

 

Siyasi partiler konuya ilişkin oluşturdukları zam önerisine ilişkin şu ayrıntılara dikkat çekti:

 

AK PARTİ: KESİLMESİ GEREKMEZ

İktidar partisi Ak Parti zam öne­ri­sin­de, “Mil­let­ve­kil­le­ri­nin öde­nek, yol­luk ve emek­li­lik iş­lem­le­ri ka­nun­la dü­zen­le­nir. Öde­ne­ğin ay­lık tu­ta­rı en yük­sek dev­let me­mu­ru­nun al­mak­ta ol­du­ğu mik­ta­rı, yol­luk da öde­nek mik­ta­rı­nın ya­rı­sı­nı aşa­maz. Mil­let­ve­kil­le­ri­ne öde­ne­cek öde­nek ve yol­luk­lar, ken­di­le­ri­ne bağ­la­nan emek­li ay­lı­ğı ve ben­ze­ri öde­me­le­rin ke­sil­me­si­ni ge­rek­tir­me­z ifadelerine yer verildi.

 

CHP: ÖNCEDEN ÖDENSİN

Ana muhalefet partisi CHP ise öneride şu ifadelere yer verdi; TBMM üye­le­ri­nin öde­nek, yol­luk ve emek­li­lik iş­lem­le­ri ka­nun­la dü­zen­le­nir. Öde­ne­ğin ay­lık tu­ta­rı en yük­sek dev­let me­mu­ru­nun al­mak­ta ol­du­ğu mik­ta­rı, yol­luk da öde­nek mik­ta­rı­nın ya­rı­sı­nı aşa­maz. TBMM üye­le­ri bun­la­rın emek­li­le­ri SGK ile il­gi­len­di­ri­lir­ler ve üye­li­ği so­na eren­le­rin is­tek­le­ri ha­lin­de il­gi­le­ri de­vam eder. TBMM üye­le­ri­ne öde­ne­cek öde­nek ve yol­luk­lar, ken­di­le­ri­ne sos­yal gü­ven­lik ku­ru­mu ta­ra­fın­dan bağ­la­nan emek­li ay­lı­ğı ve ben­ze­ri öde­me­le­rin ke­sil­me­si­ni ge­rek­tir­mez. Öde­nek ve yol­luk­la­rın en çok üç ay­lı­ğı ön­ce­den öde­ne­bi­lir.”

 

MHP: DÜZENLEMEYE GEREK YOK

MHP ise öneride, mil­let­ve­kil­li­ği­nin düş­me­si, ip­tal is­te­mi, öde­nek ve yol­luk­la­rın ka­nun­la­rın tek­lif edil­me­si ve gö­rü­şül­me­si­nin Mec­lis İç Tü­zü­ğü­’n­de dü­zen­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni, Ana­ya­sa­’da dü­zen­le­me ya­pıl­ma­sı­na ge­rek ol­ma­dı­ğı­na ka­rar ver­di.

 

BDP: ÖZLÜK HAKLARI ÖLENE KADAR GEÇERLİ OLSUN

BDP, mil­let­ve­kil­le­ri­nin öz­lük hak­la­rı­nın ömür bo­yu sür­me­si­nin ge­çer­li ol­ma­sı­nı is­te­di. BDP’­nin öne­ri­sin­de ise şöy­le de­nil­di: “Bir ya­sa­ma dö­ne­min­de mil­let­ve­kil­le­ri­nin ay­lık ve öde­nek­le­ri­ne ya­pı­lan ar­tış­lar an­cak bir son­ra­ki ya­sa­ma dö­ne­min­de yü­rür­lü­lü­ğe gi­rer. Mil­let­ve­kil­le­ri­nin ma­li ve sos­yal hak­la­rı hak­ka­ni­yet ve di­ğer ka­mu yö­ne­ti­ci­le­riy­le eşit­lik te­me­lin­de sap­ta­nır. Mil­let­ve­ki­li öde­nek­le­ri ve yol­luk­la­rı ya­say­la be­lir­le­nir. Mil­let­ve­ki­li öde­ne­ği kı­ya­sen bi­rin­ci de­re­ce­nin dör­dün­cü ka­de­me­sin­de­ki kad­ro­lu bir dev­let me­mu­ru­nun al­dı­ğı öde­nek mik­ta­rı­nı, yol­luk ise onun ya­rı­sı­nı aşa­maz. Mec­lis üye­le­ri­nin sos­yal gü­ven­ce­le­ri ya­say­la be­lir­le­nir. Emek­li maa­şı dı­şın­da­ki hak ve ay­rı­ca­lık­lar, mil­let­ve­ki­li­nin ölü­müy­le so­na erer.

 

BOLULU VATANDAŞLAR MECLİS’TEKİ ZAM MESAİSİNİ YORUMLADI

Bugüne kadar neredeyse tüm konularda zıtlaşan siyasi partiler; Ak Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin zam önerisi karşısında tam bir fikir birliğine varmalarını ve Meclis’teki bu zam gündemini Bolulu vatandaşlara sorduk. İzzet Baysal Caddesi’nde ve Belediye Meydanı’nda bu konuya ilişkin sorularımız yapan ve değerlendirmelerini gazetemize aktaran vatandaşlar ilginç açıklamalarda bulundu. İşte Bolulu vatandaşların Meclis’teki zam mesaisine bakışı:

“YAPILAN ZAMMI VİCDANİ BULMUYORUM”

Serhat Gürbüz (21): Siyasetle hiç ilgilenmiyorum ama asgari ücretin ne düzeyde olduğu malum ülkemizde. Asgari ücretle yaşam mücadelesi veren aileler varken, milletvekili maaşlarının bu denli bir zam almasını vicdani bulmuyorum. Milletvekillerine zam yapılmasına vatandaş tepki gösterecektir. Ve bu tepkide bana kalırsa oldukça haklı bir tepki olacak. Milletvekillerinin aldığı maaşla neler yapılmaz ki? Oldukça fazla bir maaş. Oluşan rakamları aşırı buluyorum. Pek çok konuda tartışan milletvekillerinin zam konusunda anlaşmaya varmaları ilginç ve akıllarda soru işaretleri bırakan bir ayrıntı doğrusu.

“ÖNCE HALK DÜŞÜNÜLMELİ”

(İsmini açıklamak istemeyen vatandaş): Milletvekilleri bence önce halkı düşünsün. Tek anlaştıkları konu milletvekillerinin maaşlarına yapılacak zam konusu oluyor. Başka hiçbir konuda anlaşamıyorlar. Çünkü işlerine öyle geliyor.

“MİLLETVEKİLLERİNİN MAAŞ ZAMMI KONUSUNDA ANLAŞMALARI İLGİNÇ”

Huri Seçmen (23): Asgari ücretin 700 lira olduğu ülkede milletvekillerinin yaklaşık 10 bin lira maaşları var. Hiçbir konuda anlaşamazlar, ama sıra kendi maaşlarına gelince anlaşma sağlarlar.

“VATANDAŞLA MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA BÜYÜK GELİR UÇURUMU VAR”

(İsmini açıklamak istemeyen vatandaş): Her gün televizyonlardan izliyoruz. Siyasiler hiçbir konuda anlaşamıyorlar. Her konuda kavga eden bu milletvekillerinin, maaşlarına zam yapmaya gelince böyle hemen anlaşmaları çok başarılı bir davranış. 10 bin TL milletvekili maaşı, buna karşılık 700 TL asgari ücret. Arada büyük bir uçurum var.

“ONLAR HEP YUKARIDA, BİZ HEP AŞAĞIDA OLDUK”

Servet Özmen (81): Ben 25 sene gazoz fabrikasında çalıştım. Ben bu kadar çalışmamın karşılığında şu an 720 TL maaş alıyorum. Milletvekilleri zaten oraya maaş için gidiyor. Bizi düşünen yok! Bu hep böyleydi. Hiçbir parti vatandaşın sorunu çözmek için gitmedi Meclis’e. Onlar hep yukarıda, biz hep aşağıda olduk.

“KENDİ ÇIKARLARINI DÜŞÜNÜYORLAR”

(İsmini açıklamak istemeyen vatandaş): Milletvekillerinin maaşları çok fazla. Maaş konusunda dokunulmazlıklarını kullanıyorlar. Hiçbir konuda anlaşamazken, o konuda ortak noktayı bulabiliyorlar. Vatandaşın dertlerini çözmek yerine kendi çıkarlarını düşünüyorlar. Kendi ceplerini doldurmak için oradalar. Başka hiçbir amaçları yok.

“MİLLETVEKİLLERİNE BİZDEN KESİLECEK VERGİLERLE ZAM SAĞLANACAK”

Emre Güngör: Nasıl bir yorum yapmalıyım bilmiyorum. Bu ülkede pek çok aile 700 TL ile geçinmeye çalışıyor. Milletvekilleri maaşlarına zam söz konusu olunca anlaşıyorlar ve kendilerine en yüksek oranda zam yapıyorlar. Bu zamlarda yine bizim maaşlarımızdan kesilen vergilerle sağlanacak. Kimsenin böyle bir şeyi olumlu karşılaması beklenemez. Kendi maaşlarına zam söz konusu olunca tüm konular ikinci plana itiliyor. Savaşmış, dokunulmazlıkmış, açlıkmış kimsenin umuruna gelmiyor. Zam her şeyin önüne geçiyor.

“SANIRIM VEKİLLER GEÇİNMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYORLAR”

Muhammed Elgün: Sonuçta milletvekillerinin de kendilerine göre harcamaları oluyor. Ama bence vatandaş gözüyle baktığımızda vekillerin maaşı çok fazla. Çünkü asgari ücretli bir vatandaş ev geçindirmeye çalışıyor. Ev kirası veriyor, çoluk çocuk okutuyor. Yine de onların da kendilerine göre giderleri çok fazla. Çok misafirleri oluyor. Gezileri oluyor. Geçinmeleri zor oluyordur herhalde. Hiçbir konuda anlaşamazken,  ortak çıkarları olduğu zaman anlaşıyorlar. Sonuçta çıkar dünyası, onlarda kendi çıkarlarını koruyorlar.

“AİLELER, MİLLETVEKİLLERİNİN ONDA BİRİ GELİRİYLE GEÇİNİYOR”

Çetin Tuncer:  Ben serbest meslek sahibiyim. Biz onların gelirlerinin onda birine sahibiz. Bir milletvekilinin yaklaşık 10 bin lira maaş alması bana göre doğru değildir. Ülkenin bu kadar sorunu varken, onlar kendi ceplerini düşünüyorlar.

“MİLLETVEKİLLERİ ÖNCE VATANDAŞLARI DÜŞÜNMELİ”

Yasemin Güray:  Yalnız kendi maaşlarını düşünmesinler. Biraz vatandaşı da düşünsünler. İnsanlar çocuklarını okutamıyorlar. Yaşamlarını idame ettiremiyorlar. Milletvekilleri biraz bu sorunları da düşünsünler. 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: