• resmi ilanlar

Filistin'in BM zaferi

30/11/2012 10:39

İki devletli çözümün reddedildiği 29 Kasım 1947 tarihinden tam 65 yıl sonra BM'de tarihi oylama yapıldı. 138 ülkenin 'Evet' oyuyla Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Uluslararası alanda devlet olarak tanınma yolunda ilerleyen Filistin dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda tarihi bir oylama sonucu BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazandı. BM'nin New York'taki merkezinde Türkiye saati ile 22.00'de gerçekleştirilen "Filistin Sorunu" isimli oturumda 193 üye ülke, Filistin'in "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü başvurusunu oyladı. BM kürsüsünden dünyaya seslenen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğunu belirtti. Tarihi oylamada 138 ülke evet, 9 ülke hayır oyu kullanırken 41 ülke çekimser kaldı. Bu sonuçla Filistin, BM Genel Kurulu'nda gözlemci devlet statüsü kazandı.

AYIRCILAR PASİFİK'TEN

Oylamada, 9 hayırcı ülke arasında 4 Pasifik adası dikkat çekti. Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada, Çek Cumhuriyeti'nin yanı sıra Panama, Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau yer aldı. Oylama sonrasında salonda alkış sesleri yükseldi. Ülke temsilcileri Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı tebrik etmek için sıraya girdi. Karara büyük tepki gösteren İsrail, "Bu karar hiçbirşeyi değiştirmeyecek" açıklamasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, "Karar talihsiz ve amaca zarar verici" dedi. Fransa, "Barış görüşmeleri başlasın" çağrısında bulundu. "Gözlemci devlet" olarak kabul edilen Filistin, böylece BM'de hukuki, siyasi ve diplomatik yetkilere sahip oldu. Filistin'e ayrıca "üye devlet" statüsü kazanma yolu da açılmış oldu. BM'de 29 Kasım 1947 tarihinde Filistin ve İsrail için iki devletli çözüm önerisinin reddedilmesinden tam 65 yıl sonra gerçekleşen oylamanın sonucu Filistin için "zafer" olarak yorumlandı. Araplar'ın o dönem kabul etmediği 1947 önerisinden 6 ay sonra İsrail resmen devlet olarak tanınmıştı. Oylamadan önce konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu "Bize karşı kaç el kalkarsa kalksın realitede hiçbir şey değişmeyecek. Oylama sadece Filistin devletinin kurulmasını geciktirecek" dedi.

UCM YOLU AÇILDI

Filistin'in "gözlemci devlet" statüsü kazanmasından İsrail'in en büyük çekincesi Filistinliler'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye olmasının yolunun açılması. Filistin, şimdilik UCM'ye başvurmayacağını garanti ederek sadece 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurmanın amaçladığını duyurdu. Filistin'in UCM'ye başvurması halinde İsrail'in misilleme olarak ise yerleşke alanlarını genişletmesi bekleniyor. Oylamada Filistin'e yoğun destek verilmesi "İsrail'in uluslararası alanda daha fazla izole olduğu" şeklinde yorumlandı.

'TARİHİ HATA DÜZELSİN'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, oylama öncesinde BM kürsüsünde tarihi bir konuşma yaptı. BM'ye tarihi bir hatayı düzeltmek için geldiklerini kaydeden Davutoğlu, "Filistin, geleceğine sahip çıkmak için mücadele ediyor. Filistin tam üye olana kadar adalet yerini bulmayacak. Filistin'in statüsünün yükseltilmesi barış sürecinin önünü açar. Filistin bugün olmayacak da ne zaman üye olacak, biz Gazze'den Batı Şeria'ya Filistin'in yanındayız. Filistin devleti gölgeden çıkmalı ve güneşin altında hak ettiği yeri almalı" dedi.

İLK OLARAK ERDOĞAN ARADI

BM'deki oylamanın ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ilk tebrik eden isim Başbakan Tayyip Erdoğan oldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun telefonundan Abbas ile görüşen Erdoğan, "Hayırlı olsun" dedi. Abbas'a Türkiye'nin Filistin'e verdiği destek sözünü hatırlatan Erdoğan, "Yanınızdayız" mesajı verdi. Abbas ise Erdoğan aracılığı ile Türk halkına teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Abbas'ı telefonla arayarak kutladı.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: