• resmi ilanlar

Ak Parti hükümeti döneminde engelliler için yapılan çalışmalar neler?

04/12/2012 00:00

Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Erol Özak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Ak Parti hükümeti döneminde engelliler için yapılan çalışmaları aktardı.

 

Özak açıklamasında, engellilerin topluma kazandırılmasına yönelik yapılan çalışmalardan bahsederek, şunları söyledi: “Anayasa değişikliği yaparak engellilere pozitif ayrımcılık getirdik. Engellilerin istihdamı, sosyal hayata etkin katılımları ve eğitimleri konusunda çok önemli düzenlemeler yaptık. Engelli vatandaşlarımız sosyal güvenceden mahrum idi. 5378 sayılı özürlüler kanunu ve uygulamasına yönelik 15 yönetmelik değiştirilerek özürlüler hukuku oluşturduk. İlk defa bakıma muhtaç tüm engellileri bakım hizmeti kapsamına aldık. Evde ya da özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Umuma açık tüm mekânların ( yol, kaldırım, spor alanları, okul hastane vs.) engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini zorunlu hale getirdik. İktidarımızla birlikte özel eğitime muhtaç tüm engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon ücretlerinin devlet tarafından karşılamaya başladık. Eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine taşınması için devlet tarafından yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılmayı başlattık.”

“ENGELLİLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK ARAÇ VE GEREÇLERDE KDV KALDIRILDI”

Özak, açıklamalarının devamında, şunları söyledi: “Bakıma muhtaç çocuğu olan annelere ve kendi adına çalışan engellilere 5 yıl erken emekli olma hakkı getirdik. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci KDV den muaf hale getirdik. Evde bakılan her engelli birey için bakan kişilere (anne, abla, teyze vs.)  bir asgari ücret tutarında bakım aylığı bağladık. Halen 300.000 engelli birey bu uygulamadan yararlanmaktadır. Engellilerimiz için sayısı 100 e yaklaşan engelsiz yaşam merkezleri kurduk. Özel sektörde çalışan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Özel sektörde 2002 yılında 10.226 olan engelli istihdamı 2012 yılında 37.982 ye ulaşmıştır. Özel sektörde bu sayının artması sağlanacaktır.  Kamudaki engelli sayısı 2002 de 6.434 iken 2012 tarihinde bu rakam 25.563 olmuştur. Kamudaki 15.000 boş engelli kontenjanı doldurulacaktır. Destekli ve korumalı işyerleri oluşturulacak, örnek işyerleri açılacaktır. Evde bakım hizmeti öncelikli olmaya devam edecek olup ayrıca ‘’umut evleri projesi’’ ve engelsiz yaşam merkezleri projeleri başlatılmış bulunmaktadır. Ayrıca özel ve resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin hizmet standartları yükseltilecektir.”

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: