• resmi ilanlar

Halit Akçor, “Muhteşem Sultanlar”ı Anlattı

13/12/2012 00:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğrenci Konseyi ile Bolu Gençlik Merkezi’nce (BOGEM) ortaklaşa düzenlenen “Medeniyet Coğrafyamızın İşaret Taşları ve Muhteşem Sultanlar” konulu konferansa, Samanyolu TV’deki “Aktüel Kamera” adlı tarih-gezi programı sunucusu ve Nüanstur baş rehberi Halit Akçor katıldı.

 

Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen konferansta, konuşmasına “Bir medeniyet coğrafyamız ve bir kültür coğrafyamız var.” diyerek başlayan Akçor, bu coğrafyaları Hadis-i Şerif’lerden örnekler vererek açıkladı. Akçor, bir Hadis-i Şerif’te geçen “keçe çadırlar” ile Anadolu’nun, “saz çadırlar” ile Orta Asya’nın, “kerpiç çadırlar” ile ise Afrika’nın kastedildiğini ve böylece Hz. Muhammed’in vefatından önce bu bölgelere ulaşılacağını bizlere gösterdiğini söyledi.

Yavuz Sultan Selim Han’ın fetihleri sonucu hilafetin Osmanlılara geçtiğini ve “Kutsal Emanetler”in İstanbul’a getirildiğini hatırlatan Akçor, bu dönemden sonra Hz. Muhammed’in “Ayak İzi”, “Hırkası” ve “Sancak”ının seferlerde taşındığını ve devletinde Devlet-i Aliye-i Muhammediye adını aldığını anlattı.

Halit Akçor, konuşmasında, Osmanlı Sultanlarının birçok devlete ve millete yaptıkları yardımları da örnekler vererek anlattı. 1490’lı yıllarda 2. Beyazıd döneminde 12 bin Yahudinin kurtarıldığını, halen İspanya’da Ağustos ayının ilk haftasında yapılan törende “insanlığın son adası” diye nitelendirilen Osmanlı Devleti’nin hayırla yad edildiğini ifade eden Akçor, 2. Selim döneminde de Katalonya’nın doğusundaki Galiçya’ya maddi yardım yapıldığını kaydetti.

Sultan Abdülmecit’in kıtlık zamanında İrlanda’ya yardım yapmak istediğini fakat dönemin İngiltere Kraliçesi’nin buna izin vermediğini, buna rağmen Sultan Abdülmecit’in savaşı göze alarak İrlanda’ya yardım gönderdiğini belirten Akçor, yardımların getirildiği otelin üzerinde günümüzde Sultan Abdülmecit’e hitaben yazılmış teşekkür yazısının bulunduğunu söyledi. Akçor, Sultan Abdülhamit döneminde ise Nazım Hikmet’in öz dedesi Mehmet Enver Paşa’nın Amerika’nın işgali altındaki Küba’ya, Bülent Ecevit’in öz dedesi Seyhanzade Mustafa Şükrü Efendi’nin de Çin’e yardım amacıyla gönderildiklerini anlattı.

Akçor, Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizlerin Hicaz Cephesi’ni açıp Mekke ve Medine’ye saldırdıklarını, Fahrettin Paşa ve askerlerinin bölgeyi korumak amacıyla önce kaleleri güçlendirerek ve bölgedeki açlık ve sıcak gibi olumsuz koşullar için önlem alarak Mekke ve Medine’yi İngilizlere terk etmediklerini vurguladı.

Konferansın sonunda, Bolu Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Genel Sekreteri Mehmet Özgan, Halit Akçor’a teşekkür plaketi verdi.   

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: