• resmi ilanlar

Belediye’den uyarı!

27/12/2012 00:00

Bolu Belediyesi bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararı en aza indirebilmek için Meclis Kararı aldı. Alınan karara göre tüm kurum, kuruluş ve işletmelerin ‘Atık Yağ Tutucu Sistemi’ yaptırmaları gerekiyor.

 

Söz konusu işletmelerin 31 Aralık 2012 Pazartesi günü mesai bitimine kadar atık yağ tutucu sistemlerini yaptırmaları gerekiyor.

Bolu Belediyesi’nin 11.09.2012 tarihli meclis kararı ise şöyle: “Çevre ve Orman Bakanlığınca 19.04.2005 tarihinde 25791 sayısı ile yayımlanan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Bitkisel Atık Yağ Üretimi yapan işletme, kurum ve kuruluşların Bitkisel Atık Yağlarını ayrı bir şekilde depolaması ve kanalizasyon hattına kaçışları önlemek amacıyla; Bitkisel veya Hayvansal Yağ kullanarak; yemek, kızartılmış yiyecek, hazır yiyecek (kümes hayvanı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan ürünleri), tatlı, pasta üretimi yapan kafe, fastfood, lokanta, tatlıcı, pastane, fabrika, otel, tatil merkezi, motel, yemekhane, dinlenme tesisi, yemek fabrikası, sanayi mutfakları, lokal, restoran ve bunun gibi işletmelerin, ayrıca bitkisel veya hayvansal yağ kullanarak; yemek, kızartılmış yiyecek, hazır yiyecek (kümes hayvanı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan ürünleri), tatlı, pasta gibi üretim yapan devlet ve üniversite hastaneleri, devlet okulları, yurtları, üniversiteleri, pansiyonları, misafirhaneleri ile özel hastane, okul, dershane, yurt, üniversite, pansiyon, misafirhane gibi kurum, kuruluş ve işletmelerin kantin, yemekhane veya üretim yapılan yerin işletme boyutuna ve sistemine göre atık su boru hattı çıkışına ya da lavabo altına atık yağ tutucu sistemi yaptırması gerekmektedir.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 12 Mart 2010 tarih, 4120 sayılı yazısıyla Belediyemize Bitkisel Atık Yağların Kontrolü konusunda yetki devri yapılmış olup yukarıda bahsi geçen işletme, kurum ve kuruluşların Belediyemizce Bitkisel Atık Yağ Üretimi yapıp yapmadıkları tespit edilerek Bitkisel Atık Yağ Üretimi yapan İşletme, kurum ve kuruluşların Atık Yağ Tutucu Sistemi yapmalarına ve bu hususun tebliğ edilmesinden sonra 31 Aralık 2012 tarihine kadar bu sistemin yaptırılmasına, bu tarihe kadar yaptırmayan işletme, kurum ve kuruluşlara 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 41/2. Maddesinde belirtilen cezanın alt limitinden para cezası verilmesine, ikinci tebliğin yapılmasından itibaren 1 ay içerisinde yaptırmayanlara iki katı ceza verilmesi ile kararı uygulamayanlara ceza katlanarak (Geometrik dizi şeklinde) verilmesine oy birliği ile karar verildi.’’

Bitkisel Atık Yağlar: Lokanta, fastfood, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, motel, hastane, turistik tesis tatil köyleri, gıda endüstrisi, askeri tesis gibi ticari işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluşuyor.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel atık yağ gıda amaçlı olarak tüketiliyor.

Kullanılmış kızartmalık yağların ekotoksik özellik gösterdiği için, denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlüyor, balıklar ve diğer canlıların ölümüne neden oluyor.  Lavaboya dökülen kullanılmış kızartmalık yağlar evsel atık su kirliliğinin % 25’ini oluşturuyor.

Kullanılmış kızartmalık yağların lavaboya dökülmesi, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep oluyor.

Tıkanan boruların evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Kanalizasyon sisteminin ve atık su arıtma tesislerinin bakım, onarım ve işletim maliyetini artırıyor. Böcek ve koku problemlerinin meydana gelmesine sebep olur.

Kullanılmış kızartmalık yağlar önemli bir içme suyu kaynağı olan yer altı sularının kirlenmesine sebep oluyor.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: