• resmi ilanlar

Çocuklar ve ağız sağlığı

05/02/2013 00:00

Sevgili okurlar; bu köşeden her hafta salı günü, ağız ve diş sağlığı konusunda sizlere yazacağım. Köşemizde; ağız ve diş sağlığında merak ettikleriniz, yanlış bilinen uygulamalar, ağız sağlığında yapılması gerekenler, toplum hekimliği kapsamında daha sağlıklı bir toplum ideali, koruyucu hekimlik uygulamaları vb. konularda sizleri bilgilendireceğim.

 

Bugünkü konumuz çocuk diş sağlığında dikkat edilmesi gereken hususlar olacak. Toplumumuzda hemen her bireyin engel olamadığı diş hekimi korkusu vardır. Ağız sağlığı standartlarının Türk toplumu için giderek yükselen bir grafik göstermesine karşın, hala batı toplumunun çok altında kalmasının nedenlerinden biri de bu diş hekimi fobisidir. Bunu yenmek amacıyla çocuklarımızı hasta olmadan, diş çürüğü ile karşılaşmalarından önce diş hekimleriyle tanıştırmalıyız. Önerilen en uygun zaman ilk süt dişi sürdükten(yaklaşık 6 aylık iken) sonra çocuğumuzun diş hekimi koltuğuna oturmasıdır. Böylece daha az travmatik bir tanışma olacaktır ve bir sonraki ziyaret daha kolay olacaktır. Ayrıca ebeveynler geçmişteki ağrılı diş hekimi tecrübelerini çocuklarına iletmemelidirler. Aksi taktirde çocuğun hayal dünyasında bir canavar uyanması kaçınılmaz olacaktır.

Bebek bakımında biberonların içerisine tatlı ilaveleri(bal, şeker vs.) veya uyumasını kolaylaştırmak için emziğe bal sürmek gibi uygulamalar çürüğe yatkınlığı artırmaktadır. Bebeklerin ağzında biberon ile uykuya dalmalarına müsaade edilmemelidir. Uyku sırasında tükürük akışı minimal seviyeye iner; yıkayıcı ve çürük önleyici etkisi azalır. Ebeveynler, süt çocuklarında beslenme sonrası yatmadan önce steril bir bez ile diş yüzeylerini bir veya iki parmak yardımıyla temizlemelidirler. Yapılamıyorsa öğün sonrası bebeğe su içirmelidirler. İlk bir yıllık süreçte bu çürük önlemek açısından yeterli olacaktır.

 12-18 aylar arası çocuğun diş fırçası ile tanışma dönemidir. Aile bireyleri çocuklarının gözlerinin önünde dişlerini fırçalamalı ve onları bu etkinliğe özendirmelidirler. Bu dönemlerde fırçalama işleminden beklenen net bir yarar yoktur. Fakat çocuğun alışkanlık kazanmaması ve bunu oyun olarak görmesi, ilerideki ağız hijyeni uygulamalarına uyumunu artıracaktır. Yaş grubuna uygun alınan diş fırçası ve su ile bu etkinlik bir oyun halinde uygulanmalıdır.18 aydan sonra bezelye tanesi büyüklüğünde çocuklar için özel olarak üretilmiş diş macunları ile dişler fırçalatılmalıdır.3 yaşından sonra ise yetişkin diş macunları önerilebilir. Fakat bu dönemde unutulmamalıdır ki çocukların el becerileri tam olarak gelişmiş değildir. Bu nedenle ebeveynler dental marketlerde ya da medikal ürünler satan mağazalardan temin edilebilecek özel parmak fırçaları veya diş fırçaları yardımıyla çocuğun ağız hijyenine katkıda bulunmalıdırlar.

Günümüzde çürük önleme konusunda en etkin uygulamalardan biri fissür örtücü dediğimiz materyallerle yapılanlardır. Bu uygulamada azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki oluk ve çukurcuklar örtülerek çürüğün yerleşmesi engellenmektedir. Bu nedenle çocuklarımız 1.5-2 yaşına geldiğinde süt azı dişlerinin;6 yaş ve sonrası belirlenecek zamanlarda ise daimi azı ve küçük azı dişlerinin bu korucuyu materyallerle kapatılması çürük önleyici etkisi bakımından altın standarttır. Bu uygulama ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, diş hekimliği fakültelerinin pedodonti kliniklerinde ve diş polikliniği olan devlet hastanelerinde ek ücret talep edilmeden yapılmaktadır. Ayrıca diş yüzeylerine flor tatbiki işlemi; profesyonel olarak diş hekiminin yaptığı veya evde hastanın kendi uyguladığı(jel, diş macunu, gargara gibi preparatlarla),çürüğü önleme ve durdurmada büyük öneme sahiptir.

Çürük anneden bebeğe geçebilen bir enfeksiyondur. Bu nedenle anneler ağızlarına değen kaşıklarla çocuklarını beslememelidirler. Çocuklarını dudaklarından veya dudak çevresinden öpmemelidirler. Çünkü, çürük yapıcı mikroorganizmalar tükürükle çocuğun ağzına yerleşebilir ve çoğalabilirler. Tıpkı bir grip enfeksiyonu gibi yayılan çürük enfeksiyonu konusunda ailelere büyük görev düşmektedir. Periyodik çürük kontrollerine çocuklarını götürmeli ve süt dişlenme dönemini en az kayıpla atlatmalarına yardımcı olmalıdırlar. Bu konunun önemine ve florun yararlarına daha sonraki yazılarımda yer vereceğim.

Bu hafta çocuk diş sağlığı konusuna değindim. Daha sonraki haftalarda farklı konularda bu köşeden sizlere ulaşmaya devam edeceğim. Bir sonraki yazıda görüşene kadar kendinize ve dişlerinize iyi bakınız.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: