• resmi ilanlar

Yedigöller “Milli Park” konumundan çıkacak mı?

26/02/2013 00:00

Türkiye'nin doğasına ve korunan alanlara yönelik yatırımcıları özendiren içeriğiyle dikkat çeken 'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı', bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olurken, ilimizde bulunan Yedigöller Milli Parkı’nın yasadan ne kadar etkileneceği ise merak ediliyor. Çevre örgütleri, yasa henüz meclisten geçmeden “Yok edilmeden görülmesi gereken 25 Milli Park” listesine Yedigöller’i de ekledi. Meclis Çevre Komisyonunun incelediği tasarı ya muhalefet tarafından şerh düşülürken yakından bildiğimiz Abant örnek gösterilerek “Milli parkların sonu Abant gibi olur” ifadelerine yer verildi.

 

Haber: Nermin KAYA

2002 yılından bu yana üzerinde çalışılan 'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı', görüşülmek üzere bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine geliyor. Hafta sonu birçok çevre örgütünün bir araya gelerek protesto ettiği yasa tasarısının geçmesi durumunda ilimizde bulunan Yedigöller Milli Parkının akıbeti merak ediliyor. Çevre örgütleri henüz yasa meclisten geçmeden yayınladıkları “Yok olmadan önce görülmesi gereken 25 önemli Milli Park” arasına Yedigöller’i de alırken, listenin sonuna “Belki son kez göreceksiniz” notunu ekledi.

“Kaygı verici”

Mecliste gündeme gelecek ve son halini almış olan yasa tasarısının Milli Parklarla ilgili olan 31.maddede “Madde ile getirilen yeni hükümler doğrultusunda ihtiyaç duyulan diğer kanunlarda değişiklikler yapılmış ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır” ifadelerine yer veriliyor.

Tasarının TBMM Çevre komisyonuna gönderilmesinin ardından, 31 Mayıs ve 5 Haziran 2012 tarihli toplantılarda görüşülerek TBMM’ye bir rapor sunulmuştu. Raporun ilgili bölümünde “31. inci maddenin son fıkrasıyla 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun yürürlükten kaldırılmasının kaygı verici olduğu, Kanunun doğa koruma alanında ülkemizdeki en önemli kanunlardan biri olduğu, mevcut tasarının Milli Parklar Kanununa tekabül etmediği ifade edilmiştir” endişelerine yer verilmişti.

Muhalefet neden şerh koyduğunu böyle açıkladı

“Tasarıyla, doğal zenginlik açısından öne çıkmış ve tüm dünya ile paralel koruma altına alınmış milli parklarımızın, doğal sit alanlarımızın, yaban hayatı koruma sahalarımızın, uluslararası öneme sahip sulak alanlarımızın yatırımcıların arazi edinme ve işletme taleplerine karşılık elden çıkmasını mümkün hale getirilmektedir. Tasarıyla, bundan sonra herhangi bir alanın koruma altına alınması, koruma altındaki alanın sınırlarının değiştirilmesi hakkında bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları veya yöre halkı söz sahibi olamayacaklardır.”

“Konunun uzmanı olmayanlar kayıplara neden olur”

Yasa tasarısına şerh koyan muhalefet vekilleri, Abant’ı örnek göstererek “Valiliklere bağlı İl Özel İdaresi'ne yapılan yetki devirlerinin onarılması imkânsız tahribata yol açtığı en son Bolu-Abant Tabiat Parkı örneğinde yaşanmıştır. Korunan alan yönetimi gibi son derece hassas ve dikkatle ele alınması gereken bir sorumluluğun, konunun uzmanı olmayan ve yeterli teknik bilgi birikimine sahip olmayan kurumlarca yerine getirilmesi ciddi ve geri dönüşü olmayan kayıplara neden olabilir.” İfadelerine yer verdi. 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: