• resmi ilanlar

Emniyet Müdürü, Facebook ve Twitter kullanıcılarını uyardı!

26/03/2013 00:00

Günümüzde teknolojik gelişime paralel olarak oluşan ve kitleleri peşinden sürükleyen Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri, amacı dışında kullanımı tespit edildiğinde Emniyet tarafından mercek altına alınıyor. Bolu İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, son dönemde bu sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan iletilerden sonra yaşanan gözaltı olayları hakkında Bolu Express’e konuştu. Sosyal paylaşım sitelerinin gerçek amacı dışında kullanıldığını savunan Durmuşlar, “kişi haklarına yönelik herhangi bir gasp” durumunda Facebook ve Twitter kullanıcısı hakkında yasal işlem başlatılabileceğini söyledi. Durmuşlar, günümüzde aile yaşantılarını olumsuz dahi etkilediğini ve beraberinde iletişimsizliği getirdiğini savunduğu sosyal paylaşım siteleri kullanıcılarına önemli uyarılarda bulundu.

Haber: Mehmet KORKUSUZ 

Günümüzde teknolojik gelişime paralel olarak oluşan sanal ağlar bir hayli popüler hale geldi. Kitleleri peşinden sürükleyen sosyal paylaşım siteleri son dönemde basında amacı dışında kullanıldığı gerekçesiyle gündeme geldi.

İstanbul’da lise öğrencisi 17 yaşındaki İrem A. isimli bir kişi sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e hakaret ettiği gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındığı haberleri basında geniş yer buldu.

Yaşanan bu durum kamuoyunda sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı konusunda bir sorgulama yapılmasının gerekliliğini de beraberinde getirdi.

Konuya ilişkin bilgiler edinmek, sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler, suç unsurlarının neler olduğu ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla işlenen suçların cezai müeyyidelerinin neler olduğunu öğrenmek amacıyla Bolu Ekspres Gazetesi, Bolu İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ile bir araya geldi.

Kitleleri peşinden sürükleyen; ancak kullanımı konusunda zaman zaman sorunlarla karşılaşılan sosyal paylaşım siteleri üzerine İl Emniyet Müdürü Durmuşlar’la yaptığımız sohbetimizin ayrıntıları şöyle:

 

FACEBOOK VE TWİTTER ARACILIĞIYLA YAPILAN ÖLÜMLE TEHDİDİN CEZASI HAPİS!

Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerindeki iletilerden dolayı yargılama gerçekleştirilebilmesi için şikâyet gerektiğinin altını çizen Durmuşlar, “Karşı tarafın kişi haklarına yönelik herhangi bir gasp, bu hakaret olabilir, tehdit olabilir… Bunların her biri birer suç unsuru niteliğindedir” dedi.

“Suçu işleyen kişi ile mağdur kişi alenen belli ise, yasal işlem başlatmak zor olmuyor. Ancak internet ortamında suçu işleyen kişi alenen belli değil ise, bunun tespiti biraz zaman alabiliyor” şeklinde konuşan Durmuşlar, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla işlenen suçlara karşı yaptırımlar hakkında da bilgiler verdi. Durmuşlar, “İşlenen suçun büyüklüğüne bağlı cezalar değişiyor. Hakaret içerikli bir mesaj ya da iletinin cezası hapis cezası değildir ama ortada ölümle tehdit varsa, bunun cezası ağırdır. Elbette ki bunun kararını verecek olanda adli makamlardır” diye konuştu.

Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gerçek amacıyla kullanılıp kullanılmadığının tartışılabileceğini savunan Durmuşlar, bu sosyal paylaşım sitelerinin amacı dışında da kullanıldığını söyledi.

DURMUŞLAR: SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ AİLE HAYATINI BİLE OLUMSUZ ETKİLİYOR

Durmuşlar, sosyal paylaşım sitelerinin olumlu yanları kadar toplumsal hayatta beraberinde getirdiği olumsuz yanlarının da bulunduğunu söyledi. Durmuşlar, “İletişimin hızı açısından ve kitlelere daha rahat ulaşabilmek açısından bu sosyal paylaşım siteleri gerçekten güzel bir imkan. Tabi biz bu imkanı kullanırken, bunun içinde kalmayalım. Sadece sanal dünyayla sınırlı kalmayalım. İnsanlarla sohbet edelim, konuşalım, insanların hal ve hatırlarını soralım. Bugün gelinen noktada sosyal paylaşım sitelerindeki yoğunluk nedeniyle aile içi iletişimde sekteye uğradı. Aynı ailede yaşayan bireyler birbirleriyle görüşmez oldu. Ailenin çocuğu sanal ortamdaki sohbetlerden ayrılıp anne ve babasıyla zaman geçiremez hale geldi. O nedenle paylaşımlarda azalmaya başladı. Bir sorunla karşılaşıldığında evin en küçüğü anne ve babasına ‘Siz beni anlamıyorsunuz!’ diyerek, sitemde bulunuyor. Evet, insanlar birbirlerini anlayamıyorlar. Çünkü konuşmuyorlar.”

Durmuşlar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Artık insanlar tahammül noktasında biraz sabırsız hale geldi. Kestirip atan bir tavır sergilemeye başladılar. Bence günümüz toplumunun en büyük ihtiyacı diyalog. İnsanların birbirleriyle konuşmaya, kucaklaşmaya her zamankinden daha büyük ihtiyacı var.”

BOLU’DA DA YARGILAMA AŞAMASINDA OLAN SUÇ BAŞVURULARI VAR!

Bolu’da sosyal paylaşım sitelerindeki iletilerden kaynaklanan bir suç duyurusunun bulunup bulunmadığı yönündeki soruya yanıt veren Durmuşlar; “Evet, birkaç başvuru oldu. İncelemelerimiz sonucu bu iletiler hakkında yasal işlem başlattık” dedi.

Bolu’da, suç duyurusuna konu olan başvurular üzerine uygulanan cezai müeyyidenin olup olmadığı sorusuna ise Durmuşlar; “Başvuru üzerine işlem başlattığımız konularda yasal süreçler devam ediyor. Şu ana kadar verilmiş bir ceza Bolu’da yok!” diye konuştu.

EMNİYET SUÇ UNSURU TAŞIYAN SMS’LERE DE KOLAYLIKLA ULAŞABİLİYOR

Sosyal paylaşım siteleri dışında cep telefonu aracılığıyla gönderilen hakaret ya da tehdit gibi suçlarında cezai müeyyidelerinin bulunduğunu dile getiren Durmuşlar, bu konudaki başvurular üzerine GSM firmaları ile Emniyet Müdürlüğü’nün iletişime geçtiği ve suç unsuru taşıyan mesajlara kolaylıkla Emniyet’in ulaşabildiğini söyledi.

Durmuşlar, “Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini önemsiyoruz. Huzurlarını ve güvenliklerini sağlamayı önemsiyoruz. Toplumsal huzurun sağlanmasını önemsiyoruz” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.  

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: