• resmi ilanlar

İŞADAMLARI KANUN NAMINA TOPLANDI

18/04/2013 00:00

Bolu’da yeni Ticaret Kanunundaki değişiklikleri aktarmak için Bolu Ticaret ve sanayi Odası’nda bir toplantı yapıldı. Kanunu bu defa Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Necmi Tunca anlattı.

 

 

Ebru EYVAZOĞLU

Bolu Ticaret Ve Sanayi Odası yeni Ticaret Kanunundaki değişikliklerle ilgili olarak bir panel düzenledi. Panele Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun katıldı. Panelin moderatörlüğünü AİBÜ BMYO Muhasebe Bölüm Başkanı Mehmet Ali Çakır yaptı. Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikleri anlatmak üzere konuşmacı olarak ise Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Necmi Tunca katıldı.

Toplantının ilk konuşmasını Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin yaptı. Ticaret kanununun çok iyi kaleme alınmış ve hiçbir değişiklik yapılmadan 50-55 yıl kullanıldığını söyleyerek, bu kanunun 1957’de yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Fatih Metin; “Bir kanun yürürlüğe girmeden tartışılabilir mi. Bunun hassasiyetle değerlendirilmesi gerekiyordu ve bunun tanıtılmasını yaptık. 24 bölgede toplantılar yaptık. 50 maddelik bir paket hazırlandı ve böylece Türk Ticaret kanunu yürürlüğe girmiş oldu. Şirketlerimiz için çok önemli hususlar getirildi. Pek çok yenilik getirildi. İlki şeffaflık. Uluslararası pazarda saygınlık getirecek bir yapı sağlandı. Şirketlerimiz uluslararası çapta evrensel dili konuşabilecekler. Rekabeti eşit şartlarda sağlayabileceklerdir. Geçtiğimiz yıl içinde de bu değişiklikleri yapmış olduk. Önümüzdeki süreçte uygulamaya yön verecek nitelikte uygulama tebliği getirilecek. Bakanlık olarak yeni düzenlemelere daha kolay şekilde adaptasyon sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizdeki şirketlerin en büyük eksiği kurumsallaşmamak ve bunun sonucunda da kısa sürmesidir. Ortalama ömürleri 13-14 yıldır. Uzun ömürlü şirketler ise istihdam vergi gibi konularda ülkemizin daha güçlü hale gelmesinde pay sahibi olmuşlardır” dedi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu panelde esnaf ve sanayicilerin yaşadığı sorunlarla ilgili destek istedi. Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklik ile aslında mükellef ve ticaret erbabının büyük avantajlar elde ettiğini dile getiren Semercioğlu, “Sayın Ticaret Bakanımıza bizim üzerimizdeki yüklerden kurtulma noktasında verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Belli şekilde çalışmayla kanunda değişiklik yapıldı. Bunların toplam bizim üzerimizdeki yükü 6 milyardı. Bu 6 milyar yükte bazı hapis cezalarına para cezasına dönüştü, bazı cezalar hafifletildi. Bu arada muhasebecilerimiz, bizler, şirket kuranlar yeni kanunlara adapte olma konusunda, öncelikle sorunlu olan kanunlardan dolayı epey bir dedikodu olmuştu. Ama şu anda ben sorun göremiyorum. Limited şirketlerdeki ortaklar kurulu karar defteri yürürlükten kalktı. Yerine genel kurul toplantı ve müzakere defteri getirildi. Yanında isteğe bağlı olarak müdürler kurulu defteri de var. Artık limited şirketlerde de genel kurul yapılacak. Yıl sonuna kadar 3 ay içinde yapıp tescil ettirilecek. Şu anda bütün limited şirketlerin genel kurulların yapılıp, yıl sonuna kadar 3 ay içinde tescilleri yapılacak. Limited şirketlerde sermaye alt sınırı 10 in TL’ye çıkarıldı. Anonim şirketlerde sermaye alt sınırı 50 bin TL’ye çıkarıldı. Tek kişiyle de limited şirket kurulabilecek. Şahıstan şirkete dönme, şirketten şahısa dönme seçenekleri getirildi. Tür değiştirme kolaylaştırıldı. Ticaret sicil müdürlükleri defter tasdiki yapabiliyor. Şirket kuruluşlarında merkezi sicil sistemine geçildi. Şirket kuruluş merkezi, başmüdürlük üzerinden internet portalından yapılacak. Biz de bunun için altyapımızı kurduk. Bir de diğer bir konu pay senetleri var. Limited şirketlerde de anonim şirketlerde olduğu gibi pay senedi çıkarılabilecek. Bunlar vergi uygulamasında menkul kıymet niteliğinde olduğu hususu açık değildir. Yani menkul kıymet sayılmıyor. Bu üzerinde sorun olacak. Bu sorunun da ileride çözülmesi gerekebilir. Üzerinde çalışılması gerekiyor. Limited şirketlerin pay senetlerini elden çıkarmasında vergisel açıdan sorun bulunuyor. Yasal boşluk var. Bunlar yapılan eğitimlerle öğretilecek. 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: