• resmi ilanlar

O, Bolu'da bir ilki gerçekleştirdi

17/05/2013 00:00

Türkiye’nin en büyük imar hareketi olarak adlandırılan ve deprem riski altındaki binaların yıkımını öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’ne Bolu’da gerçekleşen tek başvuruya imza atarak duyarlılık örneği sergileyen Murat Bayraktar, binası için riskli raporu verildiğini açıkladı. Bayraktar, güvenli bir yuva kurma özlemiyle kendisine devletten ulaşacak yardım elini beklediğini belirterek, çürük binalarda yaşayan; ancak projeye ilgi göstermeyen vatandaşlara çağrıda bulundu: “Yaşanan acılardan ders çıkarın ve binalarınızı inceletmeyi ihmal etmeyin!”

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Türkiye’nin en büyük imar hareketi olarak adlandırılan ve deprem riski altındaki binaların yıkımını öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Bolu sınıfta kaldı. 12 ay önce yasalaşarak uygulamaya geçen projeye Bolu’da sadece 1 kişinin başvuruda bulunduğu bilgisini 15 Mayıs 2013 tarihinde okuyucularına duyuran Bolu Express, Kentsel Dönüşüm Projesi konusundaki çalışmasını sürdürdü. Bolu’da projeye duyarlılık gösteren tek vatandaş olan Murat Bayraktar’a ulaşan Bolu Express, Tepecik Mahallesi’ndeki ikametgahında Bayraktar’ı ziyaret etti.

160 metrekareden oluşan tek katlı binasını Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında deprem riski karşısındaki durumunu inceleten Bayraktar, binası için verilen riskli raporu ile şimdi yeni bir yuva kurma özlemiyle kendisine devletten ulaşacak yardım elini bekliyor.

TEK KATLI BİNANIN GÜÇLENDİRME MALİYETİ 70 BİN TL

Bolu’da üretim gerçekleştiren bir fabrikada işçi olarak çalışan 46 yaşındaki Bayraktar, Bolu Express’e yaptığı açıklamada, halen ikamet ettiği binasını 1994 yılında kardeşiyle birlikte inşa ettirdiklerini söyledi. Bayraktar, “Birkaç yıl önce kardeşimle birlikte yaşadığımız binanın üzerine kat çıkmaya karar verdik. Bunun üzerine birtakım tetkikler yaptırdık. İncelemeler iki deprem atlatan binamızda güçlendirme yapılması gerektiğini gösterdi. Güçlendirme olmaksızın binada kat artışı yapılamayacağını öğrendikten sonra güçlendirme yaptırmayı düşündük. Ancak güçlendirme maliyeti olarak karşımıza 60-70 bin liralık fatura çıkacağını öğrendik. Bu güçlendirme maliyetinin yanı sıra binanın bazı bölgelerinden feragat etmemiz gerektiği uzmanlarca bize bildirildi. Benim oturduğum daire zaten 80 metrekare. Feragat edeceğim yerleri de düşünürsek, geriye pek bir alan kalmıyor. Hal böyle olunca güçlendirme yaptırmaktan vazgeçtik” dedi.

 

“İMDADIMIZA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ YETİŞTİ”  

Bayraktar, açıklamalarının devamında şöyle konuştu: “Bunun üzerine aynı binayı paylaştığımız kardeşimle oturduk, düşündük. Binayı yıkıp, yeniden yaptırmaya karar verdik. İşte tam bu kararı verdiğimizde ise imdadımıza Kentsel Dönüşüm Projesi yetişti. Projenin bir avantaj ağlayacağını düşünerek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittim. Yetkililer bizlere proje hakkında gerekli bilgileri verdiler; ancak projenin Bolu’da henüz başlamadığını bildirdiler.

Ve sonra, 2013 yılı başında yeniden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittim ve yetkililer, projeye Bolu’da da start verileceğini bildirdiler. Müracaatımı yaptıktan sonra bir yapı denetim firmasına başvurarak, binamın deprem riskinin araştırılmasını istedim.

Bu geçen sürede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri riskli çıkması durumunda binanın yıkılıp yenisinin yapımına devletin destekte bulunabileceğini bize ilettiler. Ayrıca bina yapım sürecinde istendiği takdirde 18 ay kira yardımı alınabileceği anlatıldı.”

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM’DE SADECE BİR EV İNCELENDİ, O DA RİSKLİ ÇIKTI

Bayraktar, binasının deprem karşısındaki risk durumunu öğrenmek amacıyla yaptırdığı incelemeleri ise, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmediği için özel sektöre yaptırdığını söyledi. Bayraktar, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılmadığı için binanın incelemelerini özel bir şirket yaptı. Şirket Bolu’da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bina incelemesi talebinde bulunan ilk ailenin bizler olduğunu söyledi. Onlarda ilk defa incelemeyi bizim binamızda gerçekleştirdi. Karot örnekleri alındı, zemin etütleri yapıldı. İncelemeler sonrası binaya riskli raporu verildi” diye konuştu.

 

BAYRAKTAR, BAKANLIĞIN KENDİSİ İÇİN VERECEĞİ KARARI BEKLİYOR

Bayraktar, inceleme masraflarını cebinden karşılandığını aktararak, toplam 160 metrekareden oluşan bina için KDV dahil 3 bin TL inceleme bedeli ödediğini söyledi.

İncelemeler sonrası binası için “riskli” raporu oluşturulduğunu dile getiren Bayraktar, başvurusunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildiğini, şimdi ise, yeni bir yuva kurma özlemiyle kendisine devletten ulaşacak yardım elini beklediğini söyledi.

 

“İNSANLAR KENDİLERİNİ KANDIRMASIN!”

Bayraktar, açıklamalarının devamında, 1’inci derece deprem kuşağında yaşayan Bolu kamuoyuna adeta ders nitelinde çağrılarda bulundu. Bayraktar, “17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini halen yaşadığım binada geçirdim. Binamızda gözle görülür bir hasar oluşmadı ama sonradan sonraya ufak çatlaklar oluştu. Deprem sonrası göz kararıyla yapılan incelemelerde binamızda hasar olmadığını yetkililer bize iletti. Ama Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan incelemelerde binamın riskli olduğunu öğrendim. Ben evlat sahibi bir insanım. Benim bir ailem var. Allah göstermesin, yarın öbür gün bir deprem olsa ve depremde bir kayıp yaşansa, ben hayatım boyunca vicdanıma hesap veremem.

Uzmanlar uyarıyor; Deprem öldürmez bina öldürür! Ben Bolu’daki vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Evleri çürükse, kendilerini kandırmasınlar. Yaşadığımız acılardan gereken dersleri artık çıkaralım. Olası bir depreme hazırlıklı olmak için herkes elinden geleni yapsın. Kimse yalnız olduğunun düşünmesin. Devlet bu konuda yardımda bulunmaya hazır. Bence insanlar bu fırsatı geri çevirmemeli” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: