• resmi ilanlar

PATATES NASIL KURTULACAK?

24/05/2013 00:00

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tüm çiftçiyi endişeye sürükleyecek bir karar aldı ve Bolu topraklarında 3’lü ve 4’lü münavebe uygulanacağını açıkladı. Yani bu yıldan itibaren yemeklik patates 3 yılda bir, tohumluk patates 4 yılda bir ekilecek. Eskiden askerliğini rahatça yapsın diye bir çuval Bolu patatesiyle askere gidenlerin anlatıldığı hikayeler gerçek midir bilinmez ama Bolu patatesinin kalitesinin ve Bolu topraklarının kurtulması için Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, münavebe kararının uygulanmasının şart olduğunu söylüyor.

 

 

Ebru EYVAZOĞLU

Bolu’da günden güne sağlıksızlaşan toprakları korumak için 3’lü ve 4’lü münavebe uygulaması bu yıl başladı. Artık çiftçiler 3 yılda bir yemeklik patates ve 4 yılda bir kez tohumluk patates üretimi yapabilecekler. Hatta buna uymadıkları takdirde de çeşitli cezalarla karşı karşıya kalacaklar.

Gıda için kullanılacak patateste 3, tohumluk üretiminde ise 4 yıllık bir süre belirlenmesine ise çiftçiler büyük tepki gösterdi. Her yıl üst üste yoğun şekilde patates üretimine başlanması nedeniyle verimli topraklarını kaybetme noktasına gelen Bolu’da münavebe uygulamasına karşı gösterilen çiftçi tepkisine rağmen, Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk uzun vadede Bolu çiftçisinin bundan büyük ölçüde kazançlı çıkacağını söyledi.

KARNTİNAYA ALINMAMAK İÇİN ŞART

Her yıl aynı toprağa patates ekilmesi nedeniyle verimin ve kalitenin gün geçtikçe düştüğünü söyleyen Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, “Yemeklik patates ekenler 3 yılda bir, tohumluk üretenler de 4 yılda bir ekecekler. Dolayısıyla araya iki ürün girmesi lazım. Bolu’da buna en uygunu mısır, buğday ve pancar tohumu… Buna nerden gelindi derseniz? Türkiye toprakları çok hovardaca kullanıldı bugüne kadar. İstediği gibi ürün ekip biçti herkes. Bu yüzden toprak hastalıkları yönünden büyük risk taşıyor. Aşırı gübreleme, aşırı çapa bitkileri olan patates, pancar gibi ürünler üst üste ekildiği zaman tarlada toprak hastalıklarına daha ağır sebep veriyor. Dolayısıyla da ürün kalitesi bozulmaya başladı. Böylece verim de düştü. Hatta Nevşehir’de bir bölge komple patates ekimine kapatıldı. Biz çiftçilerimize diyoruz ki, bu 3’lü ve 4’lü münavebeye kesinlikle uyalım. Toraklarımızın karantinaya alınmamasını sağlayalım. Eğer topraklar karantinaya alınırsa hiç patates ekemezler. Biz topraklarımızı ileride çocuklarımıza daha sağlıklı bırakabilmek için münavebeye uymamız lazım. Ben bununla ilgili 5-6 yıldır uğraşıyorum. Hatta Toprak Koruma Kurulundan da bir karar çıkartmaya çalıştım ama olmadı” dedi.

“TOPRAKLARI KAYBEDİYORUZ”

Yamantürk; “Vatandaş haklı olarak ‘patates para kazanıyor ve ben ertesi sene de patates ekeyim’ diye düşünüyor. Ama Bolu’nun dezavantajından biri Bolu’da toprak çok fazla yok. Parsel büyüklükleri çok az. Buna rağmen topraklarımızın sağlıklı şekilde kalabilmesini düşünmek zorundayız. Toprağı yanlış kullanmakla toprağı temelli kaybediyoruz. Bundan 12-13 yıl önce aynı şeyi Dörtdivan’da yaşadık. Toprak hastalıklarından dolayı tüm bölge karantinaya alındı. Hala açılmadı. Topraklar hastalanmadan, karantina uygulanmadan münavebeye geçmemiz lazım. Daha da ileriye gidip şu anda Tarım Bakanlığı desteklemeleri ve bu ekim alanlarını kontrol etmek için uydu sistemini kurdu. Parsel bazında hangi parsellerde ne ekildiğini uydu üzerinden görebiliyoruz. Münavebe sistemi üzerinde de Bakanlık çok duruyor. 20 yıl önce Mezapotamya’da GAP il açıldığı zaman topraklar sulanmaya başlandı ve 20 yıl geçmeden biz o toprakları kaybettik. Bu yüzden münavebe uygulaması şart. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde de münavebe sistemini sık görüyoruz” diye konuştu.

“BİRİLERİ PARA KAZANACAK DİYE TOPRAKLARI KAYBEDEMEYİZ”          

Münavebe kuralına uymayan çiftçilerin şikayet edildiğinde de büyük cezalarla karşı karşıya kalacağını belirten İsmail Yamantürk, “Şu an riskimiz yok ama bu şekilde giderse ve biz her yıl patates ekimine devam edersek 5-10 yıl sonra buraları karantinaya alınır. Biz bunu öncede görmek zorundayız. Tarım İl Müdürlüğü de bunu parsel parsel kontrol altına aldı. Herkes ektiği ürünü Tarım İl Müdürlüğüne bildirmek zorunda. Çünkü destekleme alabilmelerinin yolu bu. Destekleme aldıkları için de parsel bazında hangi tarlaya hangi ürün ekilmiş biliniyor. Buradan da aynı tarlaya kaç yıl patates, kaç yıl buğday ekildiği çıkıyor. Yakalandıkları anda da ceza uygulanacak. Yani tarlanın, çiftçinin artık bir karnesi var. Çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan bütün çiftçinin kaydı mevcut. Uydu sistemi ile de bunun takibi sağlanmaya başlandı. Yani münavebe sistemini de uygulamak kolay olacak. Münavebeye uygun ekim yapmayanlar da varsa ceza yiyeceklerini bilerek bunu yapsınlar. Artık kaçma yolu yok. Biz birileri para kazanacak diye Bolu topraklarının kaybedilmesini de istemeyiz” dedi.

ASKERE BİR ÇUVAL PATATESLE GİDENLER…

Askerliğini rahatça yapsın diye bir çuval patates ile askere gidenler de şehir efsanesi olarak hala eskiler tarafından anlatılır. O günlerde tadı ile ünlü Bolu patatesi bugün varlığını sürdürmeye çalışırken, İsmail Yamantürk patates üretiminin Türkiye genelinde çoğalması ile piyasadaki sıkıntının baş gösterdiğini belirtti.  Rekoltenin yükselmesiyle fiyatın düştüğünü dile getiren Yamantürk, “Tarihsel olarak bakıldığında Bolu patatesi ünlüydü. Kalite yüksekti. Topraklarımız bakirdi. Adapazarı’ndan sonra biz ekmeye başladık. Adapazarı şimdi patates üretimini bıraktı. Şu anda Nevşehir ve Ödemiş devam ediyor. Hatta bir araştırmaya göre Türkiye’de 70 vilayet patates üretimine başladı. Yani suyun olduğu her yerde patates üretilmeye başlandı. Bu rakamlar da rekolte 5 buçuk milyon tona çıktı. Rekolte bu kadar olunca ihracatta yapamadığınız zaman piyasada daralma oldu. Fiyatlar devamlı geriye gitti. Dolayısıyla bu durum artık bir ivme kazanacaktır. Türkiye ürün planlaması yapamadığı için bir istikrar sağlanamıyor. Ama yapamıyoruz. Ayrıca biz de mülkiyet edinme hakkı hiçbir ülkede yok. Medeni Kanununun değişmesi gerekiyor. Biz tarlayı aldığımızda ister ekiyoruz, ister boş bırakıyoruz. Özgür bir mülkiyet edinme hakkı veriliyor” dedi. 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: