• resmi ilanlar

Bolu’da 35 kişi onların kurbanı oldu

30/05/2013 00:00

İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, 2012-2013 yıllarında il genelinde 35 vatandaş telefon dolandırıcılarının kurbanı oldu. Düzenlenen operasyonlarda polis, 26 dolandırıcılık olayına karışan 28 faili ele geçirdi, 8 olay ise faili meçhul dosyalar arasında yer aldı. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü’nün telefon dolandırıcılığı konusundaki kayıtlarının ayrıntıları Bolu Express’te.

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Günümüzde geleneksel suç türleri gelişen teknolojiyle birlikte değişim göstermeye devam ediyor. Dolandırıcıların son dönemde en sık kullandıkları yöntemlerin başında telefonla aradıkları vatandaşlara kendilerini polis, savcı ve kamu görevlisi olarak tanıtıp, onlardan para istemek oluyor. Ülke genelinde çok sayıda insanın canını yakan bu suç türüne ilişkin yerel kayıtları İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Bolu Express Gazetesi ile paylaştı.

DOLANDIRICILARIN TAMAMI ŞEHİR DIŞINDAN

İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, 2012-2013 yıllarında il genelinde telefon aracılığıyla toplam 34 dolandırıcılık olayı meydana geldi. Dolandırıcılar kendilerini polis, savcı ve kamu görevlisi olarak tanıtarak, 35 vatandaşı telefonla dolandırmayı başardı.

Ancak bir süre sonra dolandırıldıklarını fark eden mağdur vatandaşların ihbarları üzerine harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, düzenledikleri operasyonlarda yüzde 80 başarı sağlayarak, 26 dolandırıcılık olayına karışan 28 kişiyi yakalamayı başardı. 8 dolandırıcılık olayına karışan şahıslar ise faili meçhul dosyalar arasında yer aldı.

Polisin operasyonları ile yakalanan 28 zanlı hakkında ise yargı, 20’sinin tutuksuz yargılanmasına, 8’inin de tutuklu yargılanmasına karar verdi.

İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, 2012-2013 yıllarında telefon dolandırıcılığı iddiasıyla yakalanan şahıslardan hiçbirisinin Bolulu olmadıkları öğrenildi.

TELEFON DOLANDIRICILARININ SIKLIKLA KULLANDIKLARI YÖNTEMLER NELER?

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte değişim göstermeye devam eden dolandırıcılık olayları hakkında kamuoyuna uyarılarda bulunan Bolu İl Emniyet Müdürlüğü, telefon dolandırıcılarından korunmak için vatandaşlara birbirinden önemli mesajlar verdi. Yapılan açıklamada, “Günümüzde geleneksel suç türleri gelişen teknolojiyle birlikte değişim göstermektedir. Dolandırıcılık da bu süreçte değişim gösteren bir suç türüdür. Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep etmektedirler veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör yada para talebinde bulunmaktadırlar. Son dönemde kendisini polis, savcı, asker gibi kamu görevlisi olarak tanıtan kötü niyetli şahıslar tarafından ‘Bankada paranız var mı? Paranız terör örgütü tarafından çekilecek veya hesabınızdan terör örgütüne havale yapılmış, biz bu şahıslara operasyon yapacağız, onları yakalayacağız, bankadan paranızı çekip elinizdeki ziynet eşyalarıyla birlikte belirttiğimiz yere (herhangi bir adreste ağacın dibine, çöp konteynırının içine-yanına gibi…) bırakıp, oradan ayrılın gibi’ söylemlerle iyi niyetli vatandaşlarımızdan taleplerde bulunup, itibar eden vatandaşlarımızın mağdur olmalarına sebep olmaktadırlar” ifadelerine yer verildi.

EMNİYET’TEN VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI

Açıklamanın devamında, vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar olarak şunlar belirtildi:

Adli mercilerimizin ve kolluk kuvvetlerimiz (polis ve jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para ve değerli bir şey talep etmezler.

Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dahil edilmez.

Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.

Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan ‘hesabında bloke var, hesabınızdan terör örgütüne havale yapılmış, terör örgütü hesabınıza ulaşmış’ gibi cümlelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.

Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT’yi kabul etmemelidirler.

Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysalar bile itibar etmemelidirler.”

“TELEFONU KAPATIN, 155’İ ARAYIN”

Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamanın son bölümünde, “Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle para göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz. Hiçbir polis, savcı ve kamu görevlisi sizi arayarak para veya değerli bir şey talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp, 155’i arayınız” uyarısında bulunuldu.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: