• resmi ilanlar

Taşı satıp, para kazanacaklar

27/06/2013 00:00

Hitit ve Roma dönemlerinde değerli bir taş olarak ihracatta kullanılan Kalsedon’un Kıbrıscık İlçesinde sembol olması amaçlanıyor. Kalsedon, ilçede el hüneri marifetleriyle birleştirilerek, anahtarlık, bileklik, broş, dekoratif ürün, kol düğmesi, kolye, küpe, tespih ve yüzüğe dönüşecek. Değeri yüzyıllar önce yaşamış toplumlarda bilinen; ancak Kıbrıscık ilçesinde yeni yeni fark edilen bu taşın, ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılıyor. Siyasilerin ve bürokratların birlikte oluşturdukları bu proje, ilçede yeni bir istihdam kapısı oluşturmasının yanı sıra, sosyal sorumluluk boyutuyla da büyük dikkat çekiyor. Proje, engellilerin ve ağır ruhsal problemleri nedeniyle toplumdan dışlanan bireylerin oluşturulan takı atölyelerinde çalışmalarını, bu bireylerin topluma ve iş hayatına kazandırılmalarını sağlıyor. Bolu’nun en küçük ilçesi Kıbrıscık’ta startı verilen bu muhteşem projenin detayları Bolu Express’te.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Vali İbrahim Özçimen, geçtiğimiz Salı günü beraberindeki bir grup basın mensubu ile birlikte Kıbrıscık İlçesine gitti. İlçede yapılan araştırmalar sonucu varlığı tespit edilen Kalsedon taşı ile oluşturulmuş takı-tasarım ürünlerini inceleyen Vali Özçimen, ayrıca düzenlenen bilgilendirme ve tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıya Vali Özçimen’in yanı sıra, İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay Cengiz Yıldız, Kıbrıscık Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, Kıbrıscık Belediye Başkanı Kemal Aktaş, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Hülya Ensari ve ilçe daire amirleri katıldı.

Sunumda ilk olarak konuşan Kıbrıscık Belediye Başkanı Kemal Aktaş, Kıbrıscık İlçesinde son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, Bolu-Kıbrıscık bağlantı yolu, TOKİ konutları, Alan Sulama Göleti, eğitim çalışmaları ve Belediye hizmetlerinin bu önemli çalışmaların örnekleri olduğunu söyledi. Bolu’nun en küçük ilçesi Kıbrıscık’ın yaşav yavaş kabuğunu kırmaya çalıştığını ifade eden Başkan Aktaş, bu hedefle önemli bir adımı da Kasedon taşı ile atmak istediklerini söyledi. Kalsedon taşının stresi ortadan kaldıran bir özelliğinin olduğunu savunan Aktaş, bu taş ile ilçeye artı değer kazandırmak istediklerini kaydetti.

KIBRISCIK’TA KALSEDON VE DİĞER TAŞ ÇEŞİTLERİ TAKI TASARIMINDA KULLANILACAK

Kıbrıscık Kaymakamı Safitürk ise konuşmasında, “Beypazarı’nın nasıl gümüşü varsa, Nallıhan’ın nasıl iğne oyası varsa, bizde ‘Kıbrıscık için ne yapabiliriz?’ sorusunun yanıtını aradık. Çok değerli siyasetçilerimizle, eğitimcilerimizle ve kamu görevlisi arkadaşlarımızla Kıbrıscık taşının değerlendirilmesi konusunda mutabakata vardık.

Kıbrıscık taşı olarak genelde Kalsedon taşı üzerinde yoğunlaştık; ancak diğer taşlarımızı da işleyeceğiz. Bu taşları takı haline dönüştürmenin yanı sıra ev aksesuarı haline de getireceğiz. Bunun ilk aşaması olarak, www.kibrisciktasi.com uzantılı internet sitesini, güvenli alışveriş sitesini hizmete sunduk.

Şu an Türkiye’nin her yerine, ilerleyen dönemlerde ise dünyanın her yerine kargo aracılığıyla Kıbrıscık taşıyla oluşturulmuş özel takıları ulaştıracağız. Gurbetteki hemşerilerimiz ve taşa ilgi duyan insanlar diledikleri anda site üzerinden çalışmaları takip edebilecekler, tasarımları görebilecekler.

Site üzerinden satın alma işlemi önümüzdeki hafta başlamış olacak. Çok yakın bir süre içerisinde de ilçe merkezimize bir satış ofisi açacağız. Bu sayede yeni bir istihdam alanı da oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

PROJE ÖNEMLİ BİR SOSYAL SORUMLULUK GÖREVİNİ DE ÜSTLENİYOR

Kaymakam Safitürk’ün ardından konuşan Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Hülya Ensari ise, Kıbrıscık İlçesinde Kalsedon taşını işleyerek takıya dönüştürecek kişilerin, ağır ruhsal problemleri nedeniyle toplumun dışladığı ama Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi uzmanlarının takibi neticesinde topluma yeniden kazandırılan insanlardan oluşacağını söyledi. Proje sayesinde hastalarının istihdam edilerek toplumda yer edinmelerinin sağlanacağını kaydeden Ensari, “Proje kapsamında, Kıbrıscık’ta yaşayan hastalarımızın işe alınacak olmaları bizleri de çok mutlu edecektir.

Bolu’da yaklaşık 750 ağır ruhsal problemleri olan hastalarımız var. Bunların tek tek bakım planlarını yapıyoruz. Bu insanların ekonomik ve sosyal sorunları olanların da sorunlarını çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Projenin hayata geçmesinde kurumlar arasındaki işbirliğin büyük önemi bulunduğuna dikkat çeken Ensari, her meslek alanından gönüllüleri bu işbirliğine davet etti.

KAYBEDECEĞİMİZ, BİR KENARA ATACAĞIMIZ BİR TEK FERDİMİZ YOKTUR”

Programın kapanış konuşmasını yapan Vali İbrahim Özçimen ise, ruhsal problemi olan insanların taş işlemeciliğinde çalışarak istihdam edilmelerinin yanı sıra bu sayede topluma kazandırılması hedefinin açıkça ortaya konduğu projeye tam destek verdi.

Özçimen, “Her bir insan önemlidir. Bu insanlar da topluma muhakkak kazandırılmalıdır. Bu insanlardan biri bizim evladımız olabilir, annemiz olabilir… Bunu böyle düşünmek gerekir. Bu insanlar bizim için özel insanlardır. Kaybedeceğimiz, bir kenara atacağımız bir tek ferdimiz yoktur. 280 bin insanımızın her birini ilimizde kucaklamak zorundayız.  Kurumlardaki arkadaşlarımızın çalışmalarının kutsal olduğunu düşünüyorum ve onları gönülden alkışlıyorum. Kıbrıscık ilçemizin adının, turistik ve kültürel varlıklarının Türkiye’ye duyurulması, mümkünse dünyaya duyurulması ve tanıtım çalışmaları çerçevesinde Kıbrıscık ilçe sınırlarının içinde bulunan takı, süs eşyası imalatı için uygun bulunan ve ekonomik değeri bulunan taşların değerlendirilmesi çalışmalarının ilk adımı için bir araya geldik” diye konuştu.

KIBRISCIK TAŞINMA ULAŞMAK SADECE BİR TIK UZAĞINIZDA! www.kibrisciktasi.com

Açıklamalarının devamında, Kıbrıscık köylerinde ve ilçe sınırları içindeki akarsularda çalışmalar yürütülerek, projeye uygun taş seçimi yapıldığını ifade eden Özçimen, Kalsedon taşı ve proje hakkında şu bilgileri verdi: “Seçilen taşlar, kesme, parlatma işlemlerinin ardından ürün haline getirildi. Bir kısmı da gümüşle işlenerek sizlerin karşısına çıkarıldı. İnternet üzerinden satışlar oldu. Alıcılarına gönderildi. İlerleyen dönemde bu çalışma daha yoğun bir şekilde yapılacak. Kıbrıscık taşının ekonomiye kazandırılması projesi çerçevesinde yoğunluk olarak kullanılan ve yarı değerli bir taş olan Kalsedon, Hitit’lerden beri Anadolu’daki yataklardan çıkarılıp kullanılmaktaydı. Romalılar Dönemi’nde taşın bugünkü İstanbul Kadıköy’deki limandan ihracat için sevkiyatı yapılmaya başlandı. O dönemde Kadıköy küçük bir antik kasabaydı ve adı da Kalkedoni idi. Kalsedon taşı adını bu küçük liman kasabasından almıştır. Eski kültürlerde Kalsedon’un ruhu ve inancı olumlu yönde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı. Bunun dışında her Kalsedon çeşidine tedavi edici bir güç ve önem atfedilmiştir."

Vali açıklamalarının son bölümünde şunları söyledi: “Kıbrıscık ilçemizde işlenen taş ürünlerinin tüm Türkiye’ye dağıtımının yapılabilmesi, ülkenin her yerinden talep edenlere ürünlerin ulaştırılması için www.kibrisciktasi.com güvenli alışveriş sitesi yayına başlamıştır. İnternet sitemiz sayesinde Kıbrıscık taşına ilgi duyan vatandaşımız seçtikleri ürüne kolayca ulaşılabilecek ve ürünleri kargo vasıtasıyla teslim alabileceklerdir. Bu sitenin ulaşılabilirliğini en kısa zamanda yurtdışındaki vatandaşlarımıza sağlamalıyız. Kıbrıscık taşının ilçemizle özdeşleşmesi konusunda sürdürülen çalışmaların önümüzdeki adımı kent merkezinde de bir satış ofisinin açılmasıdır.”

KALSEDON’UN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM TARİHÇESİ

Eski kültürlerde Kalsedon’un ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı. Bunun dışında her Kalsedon çeşidine farklı bir tedavi edici güç ve önem atfedilmiştir. Anadolu’daki, bugünkü Eskişehir, bölgesindeki Kalsedon yataklarından binlerce yıldır taş çıkarılmaktadır. Kalsedon Hitit ve Urartu dönemleri boyunca buradan çıkarılan Kalsedon’u ihraç etmiştir. Daha sonra Romalılar döneminde ise taşın ihracı çok yüksek seviyelere ulaşmıştır. Taş genelde mühür halkası, mücevher ve oymalarda kullanılırdı.

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • Nadir gürkan yetkin  (28.06.2013 13:56:34)

    Kıbrısçık değerlerini yeni farkediyor!kalsedon bunlardan sadece biri.kalsedonun değeri rengi ile alakalı.mavi rengin tonu ne kadar koyu olursa taş o kadar değerli olur.kıbrısçıkta şu ana kadar çıkan kalsedon rengi açık olduğu için değeri düşük.ancak daha iyi bir damar bulunacağı kesin.daha granit ve siyanite ise sıra gelmedi.

  • hakkı uslupat  (28.06.2013 03:25:24)

    eşim kıbrıscıklı ben onunla yer gök taş diye dalga geçerken o bana bir gün bu taşlar değerlenecek görürsün bak derken bile ben onunla kafa bulurdum önce eşimden özür diliyorum sonrada bu güzel proje can verenleri yürekten kutluyorum...

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: