• resmi ilanlar

Bolu'nun 30 bin öğrenci ile imtihanı

02/07/2013 00:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesinde arttırılan 6 bin kontenjanla birlikte Bolu’da bu yıl yaklaşık 30 bin öğrenci yaşayacak. Ancak, sayısal öğrenci artışı ile; yurt, sosyal alan, akademik ve fiziksel alt yapı gibi alt başlıkların paralel artış göstermemesi, beraberinde hem öğrenciler hem de vatandaşlar için önemli sorunları getiriyor.

Haber: Nermin KAYA

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’nun aldığı karar gereğince Abant İzzet Baysal Üniversitesinde kontenjanların 6 bin civarında arttırılması beraberinde birçok sorun da getirdi. Önce ki gün gazetemizde kontenjanların arttığına dair haberleri okuyan AİBÜ’ lü bazı öğrenciler gazetemiz internet sayfasına yaptıkları yorumlarla kontenjanların alt yapı hazırlanmadan arttırılmasına tepki gösterdi.

Öğrencilerin bazıları barınma sorununa dikkat çekerken, bazıları ise derslik ve akademisyen sayısı arttırılmadan kontenjanın arttırılmasının yaratacağı sıkıntıya değindi. Özellikle son yıllarda fakülte sayısının çoğalması ve beraberinde mevcut fakültelerin kontenjanlarının artması ile ilimizde binlerce öğrencinin yaşadığı barınma ve yüksek kira sorununa çözüm Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’dan geldi. Yılmaz ev sahiplerine adeta ültimatom verdi. Yılmaz, aynı zamanda öğrencilere yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini de belirtti. Farklı açılardan AİBÜ’ nün kontenjanının artmasının beraberinde getirdiği sorunlar ve yetkililerin açıklamaları:

30 bin öğrenci için devletin verdiği 2904 yatak

Yeni bir şehre taşınacak olan öğrencilerin öncelikli ilk sorunu barınma olmakla beraber, Bolu’da kız ve erkek öğrenciler için toplam 3 adet devlet yurdu bulunuyor. Ancak mevcut  3 yurt öğrencilerin barınma sorununa çözüm noktasında yetersiz kalıyor.

Abant, Gölköy ve Köroğlu yurtlarında;

Bolu Abant Yurdu; 252 kız, 252 erkek olmak üzere toplam 504 öğrenci

Bolu Gölköy Yurdu; 640 kız, 600 erkek olmak üzere toplam 1.240 öğrenci

Bolu Köroğlu Yurdu; 696 kız, 464 erkek olmak üzere toplam 1.160 öğrenci olmak üzere toplam 2904 kişilik barınma kapasitesine sahip.

Geçtiğimiz yıl bu sayı 2783 idi. Öğrenci sayısı 5-6 bin civarında artarken yurt kapasitesinin 121 yatak arttırılması manidar olarak yorumlanıyor.

Cep yakan özel yurtlar, rutubetli evler

İlimizde özel yurtların sayısı giderek artmakla beraber, kayıt dönemlerinde görülüyor ki özel yurtların da sayısı sorunun çözümünde yetersiz kalıyor. Özel yurtların ortalama 350-1000 TL arasında değişen fiyatları cepte yakıyor. Ayrıca, bu eksiklikten faydalanmak isteyen ve binasını-evini kaçak olarak yurda dönüştüren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan yurtlar (!) hem güvenlik hem de sosyolojik açıdan sorunlara neden olabiliyor.

Yurtlarda yer bulamayan veya ev hayatını tercih eden öğrenciler için, burada da sıkıntılar baş gösteriyor. İnşaat sektörünün son derece hızla büyümesine karşın, Bolu’da kiralık ev bulmakta halen zorluk yaşanıyor. Özellikle öğrenciler için yapılan 1+1 veya 1+0 daireler hem sayı olarak ihtiyacı karşılayamıyor, hem de fiyatları ile cep yakıyor. Bir veya iki öğrencinin konaklayabileceği bu dairelerin fiyatları 450 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Kira ücretlerine doğalgaz, elektrik, su faturası, ulaşım, kırtasiye ve yemek giderleri de eklendiğinde, bir öğrencinin Bolu’da yaşayabilmesi için asgari 1000 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. 

Maddi durumu yetersiz olan öğrenciler ise odunluk-kömürlük gibi alanlardan bozma eve dönüştürülmüş, rutubetli ya da deprem hasarlı evlerde ortalama 4 kişi yaşıyor. Bu evlerin kiraları da yaklaşık 500-600 TL civarında.

İyi değil ama öğrenci yaşar (!)

Konu ile ilgili görüştüğümüz öğrencilerin birçoğu ise ev sahiplerinin kendilerine verdikleri yanıtların insanlık dışılığından bahsediyor. İsminin geçmesini istemeyen bir kız öğrenci kiralık ev ilanı için aradığı ev sahibine “ev ne durumda” diye sorduğunda “iyi değil ama öğrenci yaşar” cevabı aldığını söylüyor. Bir diğer öğrenci ise ev sahiplerinin aile için söylenen kira fiyatlarının öğrenci için yaklaşık 200-300 TL daha fazla söylendiğinden yakınıyor.

Ev sahiplerinin de şikayetleri var

Çok sayıda ev sahibi ise iki kişi için anlaşma yaptıkları evlerde çok daha fazla sayıda öğrencinin kaldığı, diğer apartman sakinleri rahatsız edecek davranışlar sergilendiği ve evlerin kötü kullanıldığı şeklinde şikayetlere yer veriyor.

Ev sahiplerine ültimatom

Yurt kapasitesinin arttırılması ile ilgili olarak görüştüğümüz Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, çalışmaların devam ettiğini belirtirken, önümüzde ki günlerde detaylı bilginin kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti. Öte yandan ev kiralarının yükselmesine tepki gösteren Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise “fırsat kollayan olursa gerekli müdahaleyi yaparız” şeklinde konuştu. Yılmaz, “gerekirse TOKİ ile konuşarak öğrencilerimiz için yeni evler yaptırabilir” dedi.

Derslik ve akademisyen sayısı da artıyor mu?

Kontenjanların arttırılacağı haberimizin ardından AİBÜ’ lü bazı öğrenciler, gazetemizin internet sayfasına; derslik sayısı akademisyen sayısı arttırılmadan öğrenci sayısının arttırıldığını, bunun eğitimin kalitesini düşüreceği şeklinde yorumlarını iletti. Konu ile ilgili AİBÜ rektörlüğünün vereceği cevap merak ediliyor.

Sosyal alanları arttırıyoruz

İlimizdeki üniversite öğrencilerin bir diğer sorunu ise sosyal alanların ve etkinliklerin yetersizliği. Gün geçtikçe olumlu gelişmelerin yaşandığı, şehrin üniversite öğrencisine alıştığı gözlerden kaçmazken, öğrenciler için oluşturulan sosyal alanların da sayısı giderek artıyor. Bolu Belediyesi ve Bolu Valiliğine bağlı kurumların hem Bolulular hem de öğrenciler için gerçekleştirdiği sosyal etkinlik, festival gibi aktiviteler beğeni topluyor.

 

Konu ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz “Biz seçildiğimizde Bolu’da üniversite öğrencilerinin gidebilecekleri mekanlar yoktu. Şuanda yaptığımız çalışmaların birçoğu üniversite öğrencileri için. Bunlar daha da artacak ve Bolu’ya gelen öğrencilerimiz buraya geldikleri için mutlu olacaklar. Geçmişte üniversite bizim önümüzdeydi. Şuan hemen hemen aynı noktaya geldik, inşallah daha da ileri gideceğiz. Üniversitemizin öğrenci sayısının artması, gücünün artması bizim hoşlanacağımız bir durum. Bölümlerin bütün ilçelere dağılması da çok sevindirici bir gelişme. Nüfusu 10 binin altında olan ilçelere yüksekokul bile açılamazken, Seben’e Mengen’e bölümler açıldı. Bunun için üniversitemiz yönetimine, siyasi erkin kararlılığına, Ahmet Baysal’ın desteklerine teşekkür etmek durumundayız” ifadelerine yer verdi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: