• resmi ilanlar

Camileri sevdirelim

03/07/2013 00:00

Tük Diyanet Vakıf Sen Bolu Şube Başkanı Metin Saltan yaz kuran kursları hakkında bilgiler vererek, basında kurslarla ilgili yazılan yazılar ve bazı söylemleri eleştirdi. Saltan konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Güzel dinimiz İslam'ı ve Yüce Kitabımız Kur'an'ı öğretiyoruz. Eğitim verdiğimiz esnada sevecenlik şiarımız olmalı, güler yüz, neşe ve anlayış ziynetimiz” dedi.

Türk Diyanet Vakıf Sen Bolu Şube Başkanı Metin Saltan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Güzel dinimiz İslam'ı ve Yüce Kitabımız Kur'an'ı öğretiyoruz. Eğitim verdiğimiz esnada sevecenlik şiarımız olmalı, güler yüz, neşe ve anlayış ziynetimiz. Gönüllülük demiştik. Kendimizi Allah rızası için çalışan birer gönüllü, çocukları ve gençleri de kursa gelmekle görevli gibi düşünelim bir an. Gerçekte durum bundan farklı elbette. Zira dinen biz görevliyiz bize gelenler ise gönüllüdürler. Eğer biz üzerimize düşeni yapmaz bizden bekleneni karşılayamaz isek sorumlu oluruz. Heyecanları önemseyelim demiştik. Heyecanları söndürmeyelim. Kimi yüreğinin hizasında tuttuğu Kur'an'la gelir bize. Kimisi de alfabesi ve defteriyle gelir. Ama heyecanla gelirler, umutla gelir bazen de istemeyerek, korkarak gelen de olabilir. Araya otorite adına mesafe koyup ulaşılmaz olmamalıyız. Herkesi kendisi olarak görmeliyiz. Ne kendi öğrenciliğimizle kıyaslamalıyız ne de birini diğeriyle kıyaslamalıyız. Onları her birisini olduğu gibi kabul etmeliyiz. - Rehber olalım demiştik. Öğrencilerimizin duygularını anlamaya çalışalım onlarla bütünleşelim, onları dinleyelim. Varsa özel problemlerine zaman ayıralım onlara değerli olduklarını hissettirelim. -Bir yaz kursunda kendimize yahut kendi çocuğumuza nasıl bir öğreticiden ders almasını istiyorsak biz de öyle bir öğretici olmaya çalışalım. - Çocuk ve ergen psikolojisi konulu kitap ve makaleler okuyalım. - Öğrencilerimizi tanımak için form hazırlayabiliriz. Anket çalışması da yapabiliriz. Kendi hazırlayacağımız kısa sorularla bunu yapabiliriz. - İmamlarımızın cübbe ve sarıklı haliyle namaz sonrasında öğrencileriyle tokalaşmaları, onlarla güler yüzle sohbet etmeleri zihinlerde ve gönüllerde din hizmetinde bulunanların saygınlığını pekiştirecektir.

 

“SEVİMLİ VE SICAK BİR DERS ORTAMI HAZIRLAMALIYIZ”

 Her güne bir hikaye, ders bitince diyanet çocuk dergimiz, etkinlik kitabımız yahut başka yayınlardan uygun bulduğumuz hikayeler okumalıyız. Onlarla birlikte okuyabiliriz. Sonra hikaye üzerine soru cevap yöntemiyle konuşturabiliriz. -Öğrenci grubumuz olmalı. Önceki yıllardan olan deneyimli ve iyi olan öğrencilerimizi bize yardımcı olmaları için sorumluluk vermeliyiz. Hem kendilerini geliştirme ve sorumluluk alma cesaretleri artsın hem de diğer öğrenciler onlarla daha rahat ders yapabilsin. Biz de onlara rehberlik edelim. Zaman zaman abla ve abi guruplarımızla istişare yapalım. Onlara yapabilecekleri işleri verelim. Onlara özel toplantılar yaparak daha iyi bir eğitim için arkadaşlarıyla iletişimlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini paylaşalım. Böylelikle onların uygulayarak öğrendiklerini ve sorumluluk almaktan haz aldıklarını görebiliriz. Bu arada küçük öğrencilerin ezilmemesi için onları dikkatli takip etmeyi ihmal etmemeliyiz. Dengeli ve tutarlı davranmalıyız.

“YÜREĞİ HİZASINDA TUTTUĞU KUR AN İLE BİZE GELEN GÜL YÜZLÜLER”

24 Haziran 2013 yaz kurslarımızın başlama takvimi. Zaman her zamanki hızıyla akıp gitti. Yine bir yaza daha ulaştık. Bizi yaza ulaştırana hamdolsun. Yaz döneminin heyecanı farklı kış döneminin farklı. Galiba asıl olan o heyecan ve şevkin hiç kaybolmaması. Camiler çocuk açacak! Camiler çiçek açacak! Çabamız bize gelenlerin gönüllerini fethedebilmeye olmalı. Çabamız küçücük yüreklerde daim anılmamız ve bizi hatırladıklarında yüzlerindeki tebessümün kaybolmamasına olmalı. Bunun için neler yapılabilir? Bir kez daha siz dostlarla hasbihal edelim ve paylaşalım istedik.  Müftülükler bünyesinde yapılan seminerler yine yapılacak. Kısa süreli ve tazelenme amaçlı seminerler. Bizler bu seminerlerle sınırlı kalmıyoruz elbette. Kalmamalıyız da. Öyleyse, nasıl olmalıyız? Neler yapmalıyız? Neleri yapma malıyız? Yaz Kur'an kurslarımızda ve camilerimizde bizden beklenilen öncelikle öğrencilerimizin düzgün Kur'an okumayı öğrenmeleri ve sağlıklı bir din eğitimi için yöntem ve tekniklerimiz her yıl yenilenerek ve ihtiyaç odaklılık göz önüne alınarak pratiğe dökülmelidir. Her öğreticimiz yahut imamımız için bu birikimler zenginliktir ve paylaşılmalıdır. Seminerlerin amaçlarından birisi de bu olmalı. İsterseniz kısa başlıklarla biz nasıl olmalıyız onu bir hatırlayalım:

 

Heyecanımızı ve şevkimizi canlı tutmalıyız, Hizmet alanımızda gönüllülüğün esas olduğunu unutmamalıyız, Heyecan duyan yüreklerin heyecanını söndürmemeliyiz, Rehber bir öğretici olmalıyız, Körpecik yüreklerde kırgınlık izi bırakmamalıyız. Sabır ve hoşgörüyü önce kendi nefsimizde uygulamalıyız ki bize gelenler bizi sabır ve hoşgörü aynası olarak görebilsin. Sorunlara kendimizi kaptırmak yerine çözüm üreterek eğitim öğretimi keyifli ve verimli hale getirmenin çare olduğunu unutmamalıyız. Öğretimi keyifli ve verimli hale getirmenin çare olduğunu unutmamalıyız Meslektaşlarımızla istişare alışkanlığımız gelişmeli ve paylaşım kültürümüz yerleşmiş olmalıdır. Bu eksiğimizin hizmet anlayışımızı kısırlaştırdığını düşünüyoruz. Öğretmeye odaklanmaktan ziyade tıpkı Peygamber efendimizin yaptığı gibi sevdirmeye odaklanmalıyız. Öğrencilerimize yüreğimizin kapısını ardına kadar açmalıyız Davranışımızın öğrencilerimize örnek olduğunu unutmamalıyız Derslerimiz için şimdiden kitap okumalı araştırma yapmalıyız. Yeni ilahiler çalışmalıyız. Diyanet çocuk dergimiz ve geçen yıl yaz öğrencilerimiz için hazırlanan yeni etkinlik kitabımızdan ve uygun olan diğer yayınlardan faydalanmalıyız. Çocuk edebiyatından Peygamberimizi anlatan ve din büyüklerini anlatan eserlerden faydalanabiliriz Yaz Kur'an kursu öğretici kitabımızdan bir öğretici de bulunması gereken özellikleri yeniden okumalıyız ve kendimizin nerede olduğumuzu fark edebilmeliyiz. Yaz öğrencilerimizle işleyeceğimiz konularla ilgili Kur'an meali okumalıyız. İlmihal bilgilerimizi de kestirmeden bir tekrarlamalı ve yenilemeliyiz.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: