• resmi ilanlar

Çocuk Şube Müdürlüğü'nün suçlarla mücadelesi sürüyor

11/07/2013 00:00

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü, il genelini kapsayan sabıkalı çocuk dosyasını Bolu Express Gazetesi’ne açtı. Resmi verilere göre, 2013 yılı ilk 6 ayında çocuklar tarafından gerçekleştirilmiş 315 ayrı suç bulunuyor. Olaylar sonrası gözaltına alınan 163’ü erkek, 37’si kızdan oluşan çocuk suçlularının sıklıkla karıştıkları suç ise, şahsa karşı işlenmiş suçlar. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nün sabıkalı çocuk dosyasının ayrıntıları ve sabıkalı çocukları topluma kazandırmaya yönelik çalışmaların tüm ayrıntıları Bolu Express’te.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü, il genelini kapsayan sabıkalı çocuk dosyasını Bolu Express Gazetesi’ne açtı. Kayıtlardaki resmi rakamlara göre, 2013 yılında suça karışmalarından dolayı 163’ü erkek, 37’si kız olmak üzere toplam 200 çocuk hakkında yasal işlem yapıldı. 2013’te çocuk suçlularının gerçekleştirdikleri 315 suç olayında, çocuk suçlularının sıklıkla karıştıkları suç ise, şahsa karşı işlenmiş suçlar. Yani darp ve hakareti içeren suçlar. Çocuk Şube Müdürlüğü kayıtlarında bu suçtan tam 286 dosya bulunuyor. Müdürlüğün kayıtlarında, 29 suçun mala karşı işlenen suçlardan oluştuğu, 6 suçun ise, madde bağımlılığından kaynaklandığı bildirildi.

ORTALAMA 8 SUÇ OLAYINDAN 1’İ ÇOCUKLAR TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü kayıtlarında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise, çocuk suçlularının toplam suçlara oranı. İl genelinde polis merkezlerinin baktığı olaylar baz alınırsa, resmi kayıtlara göre, her 8 suç olayından 1’i çocuklar tarafından gerçekleşiyor. Ayrıca, suça karışmış çocuklardan 27’sinin 3 ve daha fazla suçtan sabıkaları bulunuyor.

ÇOCUK SUÇLARIYLA MÜCADELEDE BİRİNCİ YÖNTEM; DİYALOG

18 yaşından küçüklerden oluşan bu çocukların suçtan caydırılması için en yoğun kullanılan yöntem ise diyalog. Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri sabıkalı çocuklarla diyaloğa girerek, onların suçtan kurtulmalarını amaçlıyor.

SABIKALI ÇOCUKLARIN TOPLUMSAL HAYATA KAZANDIRILMASI İÇİN NELER YAPILIYOR?

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü,  çocukların suçtan caydırılması ve topluma yeniden kazandırılması için ayrıca projeler hayata geçiriyor.

Bunlardan birisi de Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği “Umut Yıldızı Projesi.” Proje kapsamında risk altında, suça sürüklenmiş çocukların istihdamı için mesleki eğitimler gerçekleştiriliyor.

Proje kapsamında, şu ana kadar en az 4’ü iş bulma garantili olmak üzere 10 çocuk kursa gönderildi. Bu çocuklardan 6’sı kurs sonunda sertifika aldı. 4’ü ise kendi istekleriyle sınava girmedi. Girmeyenler ise sertifika hakkını kaybettiler.

Çocuk suçlularını önlemek üzere, 2013 yılı ilk 6 ayında yapılan projelere ek olarak, çocukların kişisel bütünlüğünün oluşması, topluma yararlı birey olarak yetişebilmeleri amacıyla sportif ve eğitimi ilgilendiren projeler planlanmakta.

Örnek olarak; 16 ya da 24 kişilik voleybol kurslarının açılması planlanıyor. Eğitim amaçlı olarak 15’le 20 arası bir sabıkalı çocuk grubunun eğitimlerinin desteklenmesi, dershaneye gönderilmesi planlanıyor.

Tüm bunlara paralel olarak ise, Umut Yıldızı Projesi’nin devamı sağlanması amaçlanıyor.

ÇOCUKLAR NEDEN SUÇA YÖNELİYOR?

Boşanmış aileler, şiddet mağduru çocuklar, istismara uğrayan çocuklar toplumsal rehabilitasyon kanallarının tıkalı olması nedeniyle potansiyel suçlu haline geliyor. Yine suç işleyen ve cezaevine düşen ancak rehabilite edilmeyen, suçlularla aynı ortamda cezaevine konulan çocuklar suça bağımlı geliyor. Ayrıca çocuklarla ilgili kurumlar arasında işbirliği olmaması ve suça şahit olanların ihbar etmekten korkması, çocuk suçlarıyla mücadeleyi olumsuz etkiliyor.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: