• resmi ilanlar

CHP-MHP ittifaka mı gidecek?

18/07/2013 00:00

Yerel seçimler yaklaştıkça siyasi parti kulislerinde çeşitli arayışlarda sürüyor. Ulusal basına konu olan ve kulislere bomba gibi düşen iddiaya göre, CHP ile MHP, İstanbul, Ankara ve İzmir’de ittifak yapmaya hazırlanıyor. Bolu’da yerel seçime girecek adaylarını henüz belirlemeyen CHP ve MHP için ittifak iddialarını, iki siyasi partinin hayattaki efsane isimleri değerlendirdi. CHP’li isimlerin ılımlı yaklaştıkları ittifak arayışlarını MHP’li isimler ise reddetti.

 

Röportaj: Mehmet KORKUSUZ

Yerel seçimlere 8 ay kala, partiler arasında ittifak iddiaları gündeme gelmeye başladı. Taraf gazetesinin önceki günkü sayısındaki haber, CHP ile MHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’de ittifak yapacağı yönündeydi.

İddiaya göre, İstanbul ve İzmir’de CHP’nin adayı, Ankara’da ise MHP’nin adayı desteklenecek. Ulusal basına konu olan bu flaş iddia Bolu’da da bu iki siyasi partinin kulislerinde sıkça konuşulan ve gün boyunca tartışılan konulardan birisi oldu. İttifakın Bolu’da hayata geçip geçemeyeceği, ittifak halinde bu durumun parti tabanlarına nasıl izah edileceği, olası ittifakın sonuçlarının neler olabileceği masaya yatırıldı.

Henüz Bolu’da yerel seçime girecek adaylarını belirlemeyen CHP ve MHP için konuşulan ittifak iddiaları üzerine Bolu Express Gazetesi, bu iki siyasi partinin hayattaki efsane isimlerinden bazılarıyla bir araya geldi. Partilerine geçmişte büyük emek ve mesai harcayan siyasi isimler, CHP ve MHP kulislerinde ses getiren tartışmalara neden olan ittifak iddialarını özel olarak yorumladılar.

İşte CHP’li isimlerin ittifaka bakışı

 

“İTTİFAK ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL”

Yener Bandakçıoğlu (İl örgütü eski başkanı - milletvekili eski adayı - belediye başkanlığı eski adayı - belediye meclisi üyesi): Söylem olarak güzel ama uygulamada ne olur bilemem. Demokratik hayatta buna güç birliği denir. Burada tartışılması önemli bir noktada da, bu güç birliğinin nasıl ve ne şekilde olacağı. Ama bana bu birliktelik zor gibi geliyor.

Bu konuda bir örnek vermek istiyorum. Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman dönemin CHP’si olarak adlandırabileceğimiz parti SHP bir birliktelik sağlayabilseydi, seçim kazanılabilirdi. Ama yapılamadı ve Erdoğan o dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı oldu.

Bu konuda bir örnekte kendi siyasi hayatımdan vereyim. 1977 yılında yapılan genel seçimlerde belediye başkanlığına adaydım. Aynı zamanda da CHP il başkanıydım. O dönem Türk siyasetinin 3’üncü partisi konumunda MHP vardı. MHP Bolu’da kuvvetliydi. Ama MHP o seçimlere katılmadı. Ve MHP seçmenleri Bolu’da Adalet Partisi Belediye Başkan Adayı Muzaffer Işın’ı destekledi. Seçim sonuçlarıyla Işın belediye başkanı oldu. Ben ise, 400 oyla belediye başkanlığını kaybettim. Eğer MHP o seçime girseydi, ben rahatlıkla seçimi kazanıp, belediye başkanı olurdum. Birliktelik şayet olursa, bunun parti tabanlarına anlatılmasında, izah edilmesinde sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Bu zor görülebilir belki ama imkansız değil.

 

“İTTİFAK BOLU İÇİN DÜŞÜNÜLEBİLİR”

Nihat Başer (İl örgütü eski başkanı): CHP ve MHP ortaklığı konusunda daha önce hiç kafa yorup, bir değerlendirmede bulunmadım. Bugün CHP eski CHP değil. MHP’de eski MHP değil. 30 yıl önce olsaydı bu soruya farklı bir yanıt verebilirdim.

Eğer ortak payda AKP’den kurtulmaksa tüm illerde değil belki ama bazı iller için bu mantıklı. Olumlu sonuç vereceği düşünülen bazı bölgelerde bu düşünülebilir. Özellikle de bir önceki yerel seçimlerde kıl payı kaybedilen kentlerde. Ve bu ittifakın Bolu’da gerçekleşmesinde bence bir sakınca yok.

 

“SİYASİ PARTİLER BİRLİKTE HAREKET EDEMEZLER”

Mehmet Karakaşoğlu (İl örgütü eski başkanı – milletvekili eski adayı – Mudurnu eski Belediye Başkanı): Şu an Türkiye’de gündeme gelen ortaklığın yerel seçimlerde hayata geçebileceğine ihtimal vermiyorum. Siyasi partiler birlikte hareket edemezler. Bu tür birliktelikler taban tarafından kabul edilmezse, iki partinin oranlarından da sandıktan az sayıda oy çıkabilir. Büyük şehirlerde bu formül belki düşünülebilir ama küçük şehirlerde tutmaz.

 

“DİRSEK TEMASLARI OLABİLİR AMA ORTAKLIK OLMAZ”

Ahmet Özcan (İl örgütü eski başkanı – milletvekili eski adayı): Çok zor bir şey bu. Her parti kendini iktidara hazırlar ve ona göre hareket eder. Pratikte kolay görünmüyor ama uygulaması çok zordur.

Belki küçük dirsek temasları olabilir ama ortaklık olmaz. Siyasi partilerin arasında farklılıklar olur. Bolu’da bu farklılıkları birleştirmenin olabileceğini zannetmiyorum.

 

İşte MHP’li isimlerin ittifaka bakışı

 

“İTTİFAK İKİ SİYASİ PARTİYE DE OY KAYBETTİRİR”

Mansur Şen (Eski il başkanı – merkez ilçe teşkilatı eski başkanı – belediye başkan adayı – milletvekili eski adayı): Bu birleşme senaryoları her seçim öncesi ülke gündemine muhakkak gelir. Parti genel merkezlerinin bu konudaki öngörüleri olmadan yapılacak tartışmaların boşa gideceğine inanıyorum.

Bunlar, iktidardaki partiyi yenmek üzere yapılan beyin jimnastikleridir. Siyasette iki iki daha dört yapmaz. Bu siyasi partilerin toplam oy oranları sandıktan belki de çıkmaz. Başka partilere muhakkak kaymalar olur. Seçmenlerden bazıları ya oy kullanmaz ya da başka partilere oy verir.

 

“İTTİFAK OLURSA, SEÇMENLERİMİZ SANDIĞA GİTMEYEREK TEPKİLERİNİ ORTAYA KOYAR”

Sabri Şatıroğlu (Eski il başkanı) : Bu birliktelik düşüncesi ne Bolu’da, ne de ülke genelindeki hiçbir kentte başarıyla sonuçlanamaz. Bizim seçimi kazanmamız hiçbir zaman diğer partilere bağlı olamaz. Biz oy oranımızın düşük olduğu seçim bölgesinde de adayımızı çıkarırız. Yine kendi adayımızla seçime katılırız. Ne CHP, ne de başka bir partiyle ortaklığa gidilmemiştir. Bundan sonra da gidilmeyecektir.

Bir başka partiyle ortaklığa bizim tabanımız yanaşmaz. Tepkisini açıkça ortaya koyar. Sandığa gitmeme konusu da gündeme gelebilir. O nedenle biz yurdumuzun hiçbir yerinde koalisyona gidilmeyeceğini düşünüyoruz.

 

“İTTİFAK, ÖZVERİYİ DE BERABERİNDE GETİRİR. O NEDENLE ZOR”

Ercan Üsküp (Eski il başkanı): Her seçim döneminde ittifak iddiaları gündeme geliyor. Bu konuda genel merkezler bir araya gelmediği müddetçe bu ittifakların gerçekleşebileceğine inanmak güç.

Siyasette iki siyasi partinin birlikte hareket etmesi başarıyı mutlak getirebilir diyemem. İttifakın gerçekleşmesi, iki siyasi partinin de büyük özverilerde bulunmasını beraberinde getirir. Bu nedenlerle ben ittifakı zor olarak karşılıyorum.

 

“MHP-CHP ORTAKLIĞI AKP’NİN İŞİNE GELİR”

 

Mustafa Öz (Türk Ocakları eski Başkanı – MHP’li kanaat önderi): Bolu’da işbirliğine gidilirse, MHP-CHP ortaklığı AKP’nin işine gelir. MHP tabanı CHP ile ortaklığa yanaşmaz. Kendisine yakın bulduğu sağ bir partiye bloklar halinde yönelir. Bende iyi bir aday çıkarmak MHP için daha sonuçlar verir.

YORUMLAR  (Toplam 3 yorum)

  • Düleyman Kaltalı  (21.07.2013 09:19:12)

    Geç bile kalındı. Önceki yerel seçimlerde böyle bir karar alınsaydı AKPnin belediyelerdeki bütün pislikleri gün ışığına çıkacak ve genel seçimde bu kadar oy alamayacaktı. Ve başımızda olan hükümet PKK ile pazarlığa oturmamış olacaktı. CP ve MHP yerel seçimde mutlaka işbirliği yapmalıdır.

  • bolulu  (19.07.2013 11:23:05)

    düşüncelerinizi hiç tasvip etmem,sakın ha ittifak arayış yanlışlığına da düşmeyin,çünkü chp içinde fokur fokur hizipçilik üretimi yapılıyor

  • erdogan  (19.07.2013 06:57:27)

    Aynen İttifakla beraber alınır belediye. Yalnız İttifakın şekli önemli. biliyorsunuz Mhp ve Chp de eksen kayması var. Bu nedenle Akp Özellikle Alaattinle Yola devam ederse

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: