• resmi ilanlar

PATATES ÜRETİCİLERİNE GÜVE UYARISI!

15/08/2013 00:00

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü patates üreticilerine güve uyarısında bulundu.

Verimin düşmesini önlemek adına alınacak tedbirler hakkında bilgiler verilerek, “Patates Güvesi, hasat edilerek depolanmış olan patatesler için önemli ölçüde kayıplara yol açabilecek olan bir zararlıdır. Büyük emeklerle üretilen ve depoya konulacak olan ürünün, muhtemel güve bulaşmalarına karşı korunması konusunda üreticilerimiz tarafından gerekli önlemler alınmalıdır” denildi.

İl Müdürlüğü üreticileri şöyle uyardı: “Patates güvesini kısaca tanıyacak olursak; zararlı kışı ambar veya tarlada kalmış patatesler üzerinde larva ve pupa halinde geçirir. İlkbaharda ortalama sıcaklığın 15ºC’ye ulaşması ile (Mart sonu-Nisan başı) erginler çıkar ve 2-4 gün sonra çiftleşerek yumurta bırakmaya başlarlar.  Kelebekler gece aktiftirler. Yumurtaları Solanaceae familyası bitkilerinin (Patlıcangiller (patates,domates,patlıcan gibi)) yapraklarının alt yüzüne, çiçek ve tomurcuk yapraklarına, sürgünlerine bırakılır. Patatesin hasat döneminde ise yumurtaları toprak sathına yakın yumruların gözlerinin civarına, yarık ve çatlaklara ve hasadı yapılarak toprak üstüne yığılmış patateslere bırakılır. Bir dişi 100-200 yumurta bırakır. Koşullara bağlı olarak erginlerin (kelebekler) ömrü 4-13 gün, yumurtaların kuluçka süresi ise 3-15 gündür.

Yumurtadan çıkan larvalar tarlada yaprak ve sürgünlerde, ambarda patates yumrularında galeriler açarak beslenirler. Larva dönemi 7-26 gündür. Gelişmesini tamamlayan larvalar patateslerde yumruyu terk ederek göz çukurlarında, çuvallar üzerinde, bitki artıkları veya duvar aralıklarında beyaz bir kokon örerek pupa olurlar. Pupa süresi 6-30 gündür. Zararlı döngüsünü bu şekilde devam ettirerek şartlara göre yılda 3-8 döl verebilir.

Solanaceae familyasından olan tütün, patlıcan, domates, biber patates güvesinin konukçularıdır. Patates güvesi konukçu bitkilerin gövde, yaprak, sürgün ve yumruları üzerinde zarar yapar. Patlıcan, patates, tütün ve domates yapraklarında bulunduğunda yaprağın iki epidermisi arasında beslenerek yapraklarda oluşturduğu şeffaf boşluklar daha sonra kahverengine dönüşerek kurur.

Patates yumrusu üzerindeki gözler etrafına bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar yumru içine girerek düzgün olmayan galeriler açar. Sert yüzeyli olan bu galerilerin içi beyaz renkte pisliklerle doludur. Yumru üzerindeki galerilerin ağzında biriken siyah renkteki pislikler ile zararlının varlığı kolayca anlaşılır. Zarar görmüş yumrular bakteri ve funguslarla daha çabuk bulaşarak çürürler ve yemeklik olarak kullanılamayacak duruma gelebilirler.

Tarlada yumruya bulaşan zararlı, ambarda uygun şartları bulunca, çoğalmaya devam eder. Patates yumrusunda gözlerin zarar görmesi sonucunda, özellikle tohumluk patateslerin tohum özellikleri de azalır veya kaybolur.”

Mücadele yöntemleri ise şöyle sıralanıyor “Patates güvesi bulaşmalarına engel olmak için, patateste boğaz doldurma ve bakım işlemlerinin iyi yapılması gerekir. Hasat edilen patatesler tarlada yığın yapılmadan depoya taşınmalı, öğleden sonra ve akşam üzeri kelebeklerin yumurta bırakmalarına meydan verilmemelidir. Depolardaki temiz ürünün dışarıdan meydana gelebilecek bulaşmadan korunması için, pencerelere kelebeklerin geçmeyeceği sıklıkta kafes tellerinin takılmasına, depoya bulaşık çuval ve malzemenin konulmamasına, boş depo temizliğine özen gösterilmesi gerekir.  Zararlının 10ºC’nin altında gelişmediği ve patateslerin bu sıcaklığın altında emniyetle depolanabileceği bildirilmektedir. Kimyasal Mücadele-İlaçlama Zamanı ve İlaçlama Tekniği:

Patatesin yeşil aksamında Patates güvesi zararına rastlanmadığından, tarla döneminde ilaçlama tavsiye edilmemektedir. Soğutma sistemli veya sıcaklığı 10ºC’nin altında olan depolarda zararlının bulunsa bile gelişemediği ve bu tip depolarda herhangi bir ilaçlama yapmaya gerek olmadığı bildirilmektedir. Ayrıca yumrular depoya alınmadan önce boş depo ilaçlaması gerekebilir. Boş depo ilaçlamalarında, deponun tamamen boş olması ve ürün konulmadan 20-25 gün önce ilaçlanması gerekir. Boş depoda ilaçlamaya başlamadan önce, deponun her tarafı sert bir süpürge ile iyice süpürülerek toplanan artıklar imha edilmelidir. Bütün delik ve çatlaklar gözden geçirilerek onarılmalıdır. Deponun her tarafının yüzey ölçüleri hesaplanarak, m2 üzerinden önerilen ilaç miktarı, kuru yer kalmayacak şekilde bütün yüzeye püskürtülmelidir. Kullanılacak ilaçlar ve dozları için İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden bilgi alınmalıdır.”

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: