• resmi ilanlar

18inci Madde tartışmalarında ortalık toz duman!

30/08/2013 00:00

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, 18’inci Madde tartışmaları üzerinden kendisine sert eleştirilerde bulunan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a mahkeme kararlarıyla karşılık verdi. “18’inci Madde uygulamaları mahkeme kararıyla iptal edilemez” diyerek, uygulamanın yasal boyutunu ortaya koyduğunu belirten Başkan Yılmaz karşısında Milletvekili Özcan, yargı kararıyla iptal edilen 9 ayrı 18’inci Madde uygulamasını ilk kez Bolu Express Gazetesi’ne açıkladı.

 

Röportajında, 18’inci Madde uygulamalarıyla Bolu Belediyesi’nin kendine parsel oluşturduğu iddiasını yineleyen Özcan, bu parsellerin ihaleyle satışa sunularak Belediye’ye haksız kazanç oluşturulduğunu iddia etti. Bolu’daki 18’inci Madde uygulamalarını sorgulamak üzere tarafsız komite oluşturulması teklifini yüksek sesle bir kez daha aktaran Özcan, “Bağımsız komite 18’inci Madde uygulamalarını sorgulayıp, oybirliğiyle ‘18’inci Madde de usulsüzlük yok derse, hem Alaaddin Yılmaz’dan özür dilerim, hem de milletvekilliğini bırakırım!” dedi.

 

Röportaj: Mehmet KORKUSUZ

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın geçtiğimiz Pazartesi günü başkanlık makamında düzenlediği basın toplantısının yankıları sürüyor. Bolu kamuoyunda çok tartışılan 18’inci Madde uygulamalarının yargı kararıyla iptal edileceği yönündeki beklentileri basın toplantında reddeden Başkan Yılmaz, “18’inci Madde uygulamaları mahkeme kararıyla iptal edilemez” diyerek, uygulamanın yasal boyutunu ortaya koydu. Başkan Yılmaz, iptal beklentisiyle açılan davalara geçmişte CHP’li Tanju Özcan’ın, bugün ise Özcan referanslı görev yapan bayan bir avukatın kaynaklık ettiğini söyledi. Yılmaz ayrıca, bugün milletvekilliği yapan Özcan’ın avukatlık mesleği yaptığı yıllardaki gelirinin yüzde 90’lık kısmını Belediye aleyhine dava açan kişilerden elde ettiğini; ancak 18’inci Madde uygulamasının iptal girişimiyle açtığı davalardan hiçbirisini kazanamadığını iddia etti.

Açıklamalarında, 18’inci Madde uygulamalarından dolayı Bolu Belediyesi’nin bugüne dek yargı kanadından hiçbir cezai müeyyideyle karşı karşıya kalmadığını açıklayan Yılmaz, yargının teknik hata tespit ettiği sadece 6 uygulama için “yürütmeyi durdurma” kararı verdiğini, bu uygulamaların ise gerekli düzenlemeler sonrası yeniden hayata geçirildiğini bildirdi. Yılmaz, uygulamadan memnuniyet duymayan vatandaşlara flaş bir teklifte bulunarak, “Gelin, arazinizin 18’inci Madde uygulaması öncesi değerini dolar bazında tespit edelim. Arazinizin şu anki yüzde 60’lık kısmını 100 birim için belirlenen fiyatın yüzde 25 fazlasıyla almaya hazırım” dedi.

Başkan Yılmaz’ın sadece güne değil, haftaya damga vuran bu açıklamaları sonrası gözler CHP Milletvekili Tanju Özcan’a çevrildi. Milletvekili Özcan, Bolu Express Gazetesi’ne verdiği röportajda, Yılmaz’ın hakkındaki söylemlerine yanıt vermekle kalmadı, 18’inci Madde tartışmaları hakkında flaş söylemleri de ortaya attı. Kamuoyunun yakından takip ettiği 18’inci Madde tartışmaları hakkında Milletvekili Özcan’la gerçekleştirdiğimiz röportaj şöyle:

 

Sayın Milletvekili, Bolu’da 18’inci Madde tartışmaları Ak Partili Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’la aranızda adeta restleşmeye dönüştü. Son dönemki söylemleriniz nerdeyse bu konu üzerinde yoğunlaşmış vaziyette. Öncelikle Başkan Yılmaz’ın hakkınızdaki açıklamalarını nasıl karşıladığınızı aktarıp, ardından da tartışmalarda dikkat çektiğiniz konuları okuyucularımıza tekrar hatırlatır mısınız?

Şimdi Alaaddin Yılmaz’ın açıklamalarını üzülerek okudum. 60 yaşını geçmiş bir insanın bu kadar yalanı arka arkaya söyleyebilmesi, hem de bunu yaparken yüzünün kızarmaması karşısında üzüldüm ve şaşırdım.

Bizim baştan beridir söylediğimiz şudur; Bolu’da 18’inci Madde uygulamalarını yaygın şekilde yapan Alaaddin Yılmaz’dır. Şu ana kadar yapılan uygulamaların yüzde 90’ını kendisi yaptı. 18’inci Madde uygulamalarından kötü kokular geldiğini söyledik. Ardından da sorular sorduk. Bu uygulamalardan haksız bir şekilde rant sağlayanlar var mı? sorusunu sorup, yanıtının verilmesini istedik. Çünkü uygulamalar sonrası binlerce yeni parsel oluştu. Bazı parseller yola cepheli, bazı parseller ise yol ile alakası yok. Bu noktada hangi kriterler uygulandığını da sorduk. Rant sağlayanlar varsa, ortaya çıkarılmasını istedik.

18’inci Madde uygulamaları yapılmadan önce birileri haber alıp, oralardan ucuza yer kapatıp, 18’inci Madde uygulandıktan sonra imar değerleri açısından rantı yüksek parsellerin sahibi oldu mu, olmadı mı? Bu soruyu da yönelttik. Yani birileri haksız bir kazanç sağladı mı, sağlamadı mı? Bu soruya da yanıt vermedi Alaaddin Yılmaz. Ama Alaaddin Yılmaz’ın gazetenizde de yayınlanan açıklamalarında bir incelik vardı. Orada kendi partisinin milletvekili ve bir işadamına, 18 uygulanan bir bölgede haksız kazanımlarının olup olmadığını sordu. Ardından da ‘Ben bunu araştıracağım’ diyerek, bu iddiaların kendisi tarafından da bilindiğini ortaya koydu.

18’inci Madde uygulamalarından dolayı vatandaş mağdur. Uygulamaların kamu yararına yapılması gerektiğini başından beridir belirtiyoruz. Sorduğumuz sorulara da yanıt alamadık bugüne kadar.

18’inci Madde’nin iki yönü vardır. Birisi; teknik yönü, diğeri hukuki yönü. İşin teknik boyutuna uyulmadığı zaten belli. Hukuki boyutuna uyulmadığı da mahkeme karlarıyla belli. Bunları Bolu Express Gazetesi okuyucularıyla paylaşmak istiyorum.

Alaaddin Yılmaz, yaptığı son açıklamalarda, “18’inci Madde uygulamaları mahkeme kararıyla iptal edilemez” diyerek, uygulamanın yasal boyutunu ortaya koydu. Ancak siz açıkladığınız belgelerle ve hukukçu olarak, bunun doğru olmadığını savunuyorsunuz.

Alaaddin Yılmaz’a hukuki bir konuyu anlatabilmek, kutupta yaşayan kutup ayısına çölde karşılaşabileceği sorunları anlatmaktan daha güç.

18’inci Madde uygulamaları idari bir işlemdir. Belediye’nin bir kararıdır. Tıpkı bir dükkana uygulanan mühürleme kararı gibi. Bir işyeri mühürlenirse, yargıya gidersiniz. Yargı önce şuna bakar. Bir; mühürleme işlemi usule uygun yapılmış mı? İki; mühürleme işlemi haksız mı, değil mi? Mühürleme işlemi için hukuka aykırı yapılırsa, bu usulden bozma olur. Bunu düzenlersin, yeniden mühürlersin. İptal için mahkemeye gidilirse, bu kez uygulamanın haklı olup olmadığı denetler mahkeme. 18’inci Madde uygulamalarında da bu böyle. Bir; işlemin teknik koşulları var. Bir de haklı olup olmadığıyla ilgili durum var. 18’inci Madde ile ilgili mahkemenin verdiği iki tür karar var. Mahkeme, ‘İptal ediyorum. Çünkü sen teknik şartlara uymamışsın’ diyebilir. Düzenleme Ortaklık Payı’nı (DOP) doğru almamışsın, Belediye’ye parsel çıkartmışsın diyebilir. Bu tür kararlarda geriye dönüş olabilir. İptal ediliyor ama yeniden yapman gerekir. Düzeltebilirsen, düzeltirsin. Birde mahkemenin çoğunlukla verdiği bir karar var. Mahkeme, ‘Evet, uygulama tekniğe uygun ama burada hakkaniyete uyulmamış’ diyor. Bu ne demektir? Haksızlık yapmaktır, hak yemektir. Bunu düzeltme imkanı yok zaten. Bunun baştan ele alınması lazım. Bu dediğim ada bazında uygulanan işlemler için geçerli. Birden fazla ada bazında. Uygulamada vatandaşın arazisinin yüzde 40’ı alınıyor, kamuya ayrılıyor. Kalan yüzde 60’lık kısımda da yüzlerce parseller oluşturuyorsun. Bu yüzlerce parsellerin sadece bir sahibinin yargıya başvurması ve mahkemenin ‘Sen haklısın. Belediye senin hakkını yemiş’ demesi, domino etkisi yaratarak, diğer 18 uygulamalarını da bozuyor. Bir kişi yönünde karar bozulduğunda, tamamı için bozuluyor.

Alaaddin Yılmaz’ın anlamadığı şu. Birkaç tane teknik gerekçeyle bozulan kararlar var, iptal edilmiş. İptal Belediye’yi bağlar, çünkü tamamen iptal edilmiştir. Ama o eksiklik, herhangi bir eksiklikse, eksikliği giderip, uygulamayı yeniden hayata geçirirsin. Ama bunun için yeniden ihale yapman gerekecek. Bolu’nun parasını yeniden Ankara’dan gelen ve bu işleri yapan firmalara vereceksin.

Öbür türlü, hakkaniyete dayanmadığı gerekçesiyle iptal edilen kararlar var ki, bu kararın geri dönüşü yok. Alaaddin Yılmaz ya şunun farkında değil ya da farkına varmak istemiyor. Mahkeme ‘Yanlışlık var, iptal edildi’ dediğinde iş biter. Hukukçu olmadığı için Alaaddin Yılmaz bunları bilemiyor. Ya hukukçuların dediklerini anlamıyor ya da kendisi doğru hukukçulara danışmıyor. Bir başka ihtimalde bu söylediklerim işine gelmiyor.

 

Sizce neden işine gelmiyor?

Bir 18 uyguluyor. Yeni parseller oluşuyor. Bu daha mahkeme aşamasında iken, yeni oluşan parseller için bazı vatandaşlara hemen ruhsat veriyor. O vatandaşta yeni ruhsata göre ev yapıyor. Veya bazı oluşan artık parselleri vatandaşa satıyor. Onun parasını kasaya cukka yaptıktan sonra sağa sola harcıyor. Ondan sonra vatandaş, ’18 uygulaması bozuldu. Ver benim paramı geri!’ dediğinde de yan yattı çamura battı gibi tuhaf şeylere giriyor.

Alaaddin Yılmaz’ın usulsüz 18 uygulamalarında yaptığı deve kuşu misali. Kafasını kuma gömüyor. Ama biz kafası dışında diğer bölümlerinden biz onun Alaaddin Yılmaz olduğunu görüyoruz.

 

Ama Alaaddin Yılmaz vatandaşların 18 uygulamalarından şikayetçi olmadıklarını savunuyor.

Peki, vatandaşlar rahatsız değillerse neden kendisi çıkıp son açıklamayı yaptı? Seçime şurada 7 ay kaldı. Alaaddin Yılmaz yeniden aday olma derdinde. Aday olması da yetmiyor.

18’inci Madde uygulamalarından Bolu’da doğrudan 10 bin kişi etkilendi. Aileleriyle bu rakam 30 bine ulaşıyor.

Eski imar müdürü, belediye başkanının başdanışmanı mahkeme tarafından tutuklanıyorsa ve uzun süredir tutuklu olarak yargılanıyorsa, artık mağdur olmayanlarda da mağdur oldukları şüphesi kafalarında oluşuyor.

Vatandaşa çıkıp, ‘Sizi kışkırtıyorlar. Aslına bakarsanız, çok büyük paralar kazandınız’ diyorlar. E, yok ortada öyle bir şey. Senin 18 uyguladığın arazilerin birçoğu tarım arazisi. Sen 18 uygulamadan önce vatandaş buğday ekiyordu, şimdi de aynısını yapıyor. Adamın arazisinde reel bir artış yok, üstelik arazinin yüzde 40’ı da gitmiş. 10 dönümlük yer düşmüş 6 dönüme. 4 dönümün nereye gittiği, ne yapıldığı da belli değil. 18 uygulamalarından ötürü sadece 30 bin insan Alaaddin Yılmaz’a sandıkta kuvvetli bir tokat vurma hazırlığı içerisinde. O, tokadın geleceğini görüyor.  O tokadın geleceği içinde sağa sola çamur atmaya çalışıyor veya kafasını kuma gömmeye çalışıyor.

 

Peki, 18’inci Madde davalarını milletvekili seçilmeniz öncesi sizin, sonraki süreçte de sizin referansınızla çalışan bayan bir avukatın üstlendiği ve bu davalardan maddi kazanç elde ettiğiniz yönündeki iddiaları nasıl karşılıyorsunuz?

Sen vatandaşı mağdur edecek bir karar verirsen, vatandaş nereye müracaat edecek? Belediye’ye gelip, Alaaddin Yılmaz’ı tokatlayarak hakkını alamaz değil mi? Mecburen yanlış kararı düzeltmek için mahkemeye gitmek zorunda. E, mahkemeye giderken vatandaşın avukat tutmasından daha doğal bir şey var mı? Avukatlık, kaçak göçek bir meslek mi? Profesyonel bir şekilde çalışıyorsun. Avukatta sonuçta makbuz kesiyor ve devlete vergi veriyor.

Sen avukatlar para kazanmasınlar istiyorsan, yanlış bir karar verme öyleyse. Böylece vatandaş mahkemeye başvurmak zorunda kalmaz.

 

18 uygulamaları hakkında rakamsal veriler sizde mevcut mu?

Hayır, elimde rakamsal bir veri yok maalesef. Bu konuyu soru önergesi aracılığıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de sordum. Ancak net bir yanıt alamadım.

Ancak 18’inci Madde uygulamaları hakkında bir komisyon kurulması çağrısında bulundum. Bu komisyonun içerisinde sadece AKP’li ya da CHP’li belediye meclisi üyesi olmasın! Karışık olsun istedim. Hatta dışarıdan MHP’li teknik bir isminde bu komisyona alınmasını önerdim. Bolu Barosu’ndan da bu işlerden anlayan bir avukat tahsis edilmesini, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar odalarından da birer kişinin bu komisyona dahil edilmesini önerdim.

Bu komisyonun oluşturulması gerekliydi. Komisyon yapılacak incelemeler sonrası oybirliği ile ‘Bir usulsüzlük yok’ derse, hem Alaaddin Yılmaz’dan  özür dilerim, hem de bu iddialarım karşısında milletvekilliğini de bırakırım. Kursun böyle bir komisyon haydi!

Ama Alaaddin Yılmaz, sadece AKP’li meclis üyelerinin kendi uygulamalarını incelemesini istiyor. Bu noktada ciddi bir samimiyetsizlik var.

 

Yılmaz, uygulamadan memnuniyet duymayan vatandaşlara flaş bir teklifte bulunarak, “Gelin, arazinizin 18’inci Madde uygulaması öncesi değerini dolar bazında tespit edelim. Arazinizin şu anki yüzde 60’lık kısmını 100 birim için belirlenen fiyatın yüzde 25 fazlasıyla almaya hazırım” dedi. Siz bu teklifi nasıl karşıladınız?

Tamam, ben yarın 10 tane adam göndermeye hazırım, hepsi uygulamadan memnuniyetsiz arazisini satmaya hazır. Ama Belediye’de para yok. Belediye şu an iş yaptırttığı müteahhitlere ödemelerini yapamıyor. Taşeron işçilerinin maaşlarını ödeyemiyor. Ha, Alaaddin Yılmaz’ın varsa kenarda parası ben teklifimi yineliyorum, 10 tane adam göndermeye hazırım.

 

Peki, avukatlık yaptığınız dönemde gelirinizin yüzde 90’ını Bolu Belediyesi aleyhine açtığınız davalardan kazandığınız iddiası doğru mu?

Bunlar tamamen konuyu saptırmak amacıyla yapılmış açıklamalardır. Ben kaçak çalışan bir avukat değildim. Aldığım vekalet karşılığında da vergi dairesine vergi öderdim. Alaaddin Yılmaz madem benim kimden, ne kadar para kazandığımı merak ediyor. Gitsin vergi dairesinin kapısını çalsın ve benim kimden ne kadar aldığımı öğrensin.

Evet, bu tür davalardan dolayı pek çok vatandaşın mağduriyetini önlediğim doğudur. Bunu önlerken de avukatlık dışında başka bir iş yapmıyordum. İhale takibi yapmıyordum. Yandaş şirketler kurup, Belediye’den ya da kamudan ihale alıp, nemalanmıyordum. Birilerinden haksız paralar toplamıyordum. Siyasi çalışmalarımın maliyetini de sadece avukatlık mesleğimden kazandıklarımla karşılıyordum. Dolayısıyla avukatlıktan elbette para kazandım. Ben kötü bir avukat değildim. Bolu’nun gözde avukatlarından bir tanesiydim. Ayrıca benim ve meslektaşlarımın ödediği vergiler sayesinde bugün Alaaddin Yılmaz maaş alıyor. Varsa usulsüz bir kazancım çıksın, açıklasın.

 

18’inci Madde uygulamalarında kamuya kazandırılması amacıyla arazilerden alınan yüzde 40’lık bölüm hakkında ya da Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) üzerinde tartışmalar var.

Belediyeler, 18’inci Madde uygulamasıyla kamuya alan kazandırabilmek için arazisinin yüzde 40’ını alabiliyor. Bunu da kamu menfaati gerçekleştirebilmek için hayata geçirir. Yasalar bunun hakkaniyete bağlı olması şartını koyuyor. ‘Birinden yüzde 30, diğerinden yüzde 40 al’ demiyor. Bu düzenleme ile belediyeye parsel çıkarılamayacağını ortaya koyuyor yasalar. Belediyelerin yer kazandırması için ödeme yapmak koşuluyla kamulaştırma hakkı vermiştir yasalar. 18’inci Madde ile buna izin verilmez. Bolu Belediyesi ise, aldığı yüzde 40’lık araziden kendine örneğin 200-300 metrekarelik parsel çıkarıyor ve bunu da ihaleyle satıyor. Üçüncü kişiye de satıyor, uygulamadan mağdur olmuş vatandaşa da satıyor. Üstelik ticari amaçla satıyor.

18’inci Madde uygulamalarında yanlışlar yapan sadece Bolu Belediyesi değil ama Alaaddin Yılmaz’ın yaptığı uygulamaların farklı bir yönü var. Alaaddin Yılmaz’ın uygulamalarından birileri mağdur olurken, birileri de ihya oldu. Herkes mağdur olsa, ‘Bunda kamu menfaati var’ deyip kabul edersin. Ama birilerini ihya ettiğin zaman ‘Birileri mağdur olurken, birileri neden ihya oluyor?’ sorusunun yanıtını veremezsin. Alaaddin Yılmaz’ın uygulamalarında böyle bir sıkıntı var.

 

Alaaddin Yılmaz, eski belediye başkanlarından Yüksel Ceylan döneminde, Bolu Belediyesi’nce 2003 yılında gerçekleştirilen bir 18’inci Madde uygulaması için sizin 2010 yılında avukat olarak Belediye aleyhine dava açtığınızı açıkladı. Başkan Yılmaz açıklamasında, zamanlamaya dikkat çekti. İki tarih arasındaki 7 yıllık bir zamanlama farkı bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Sizin bu açıklama vereceğiniz yanıt nedir?

Çünkü vatandaştan talep o zaman geldi.

 

Başkan Yılmaz, 2010 yılındaki bahsi geçen uygulama için yargının “yürütme kararı” verdiğini bildirdi.

Hayır, yargı bu dava sonunda uygulamanın iptaline karar verdi.

 

Açıklamalarınız için teşekkürler Sayın Milletvekili.

Yılmaz’ın açıklamaları karşısında tarafsızlık ilkesine dayanarak şahsıma da söz hakkı tanıdığınız için ben teşekkür eder, Bolu Express Gazetesi’ne yayın hayatındaki başarılarının devamını dilerim.

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Ahmet  (31.08.2013 08:24:49)

    Bolu sütun firildaklogiji chpliler yaptı veresene orayı mahkemeye.ozaman inanılır

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: