• resmi ilanlar

BOLU'DA EĞİTİM ÖĞRETİM KONTEYNERLERE Mİ TAŞINACAK?

05/09/2013 00:00

Binlerce öğrenci ve velinin merak ettiği sorulara Vali İbrahim Özçimen cevap verdi. Özçimen çözüm yolu olarak geçtiğimiz aylarda Bolu'ya getirilen 500 adet konteynerin bile gündeme geldiğini söyledi. Deprem yönetmeliği gereğince okulların durumu ile ilgili merak ettikleriniz Bolu Express’te…

Haber: Nermin KAYA

2007 yılında çıkarılan deprem yönetmeliği, ardından 2011 seçimleri sonrası Bayındırlık ve İskan Bakanlığının kaldırılıp yerine Çevre Şehircilik Bakanlığının kurulmasıyla 2000 yılından sonra yapılan tüm binalar için deprem raporu zorunluluğu getirilmişti. Bu kapsamda devlet kendi binalarını da incelemeye almış, buna da özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın toplu halde bulunduğu okul binalarından başlamıştı. Geçtiğimiz yıl başlayan incelemeler raporlandı. Bolu’da Merkez Atatürk İlköğretim Okulu ve Gerede Halil Nom İlkokulunda yıkım kararı, bunların dışındaki yaklaşık 20 eğitim öğretim binasına ise çeşitli derecelerde güçlendirme raporu verildi.

Gerek yeni yapılan kent meydanına yakın konumu, gerek büyük ve bilinen bir okul olması gibi nedenlerle gözler merkezde bulunan Sakarya İlk Okuluna çevrildi. Bakanlıktan gelen raporun hemen ardından Vali İbrahim Özçimen, önce ki akşam twitter’dan yaptığı duyuru ile Sakarya İlkokulunda ikili eğitim yapılmasını planladıklarını duyurdu.

Hasar raporu Sakarya İlkokulundan çok daha fazla olan merkeze daha uzak okullar için ise henüz bir karar açıklanmadı. Konu ile ilgili görüştüğümüz Vali İbrahim Özçimen, Sakarya İlkokulu için alınan kararda bir yıl daha erteleme yetkisi bulunduğunu belirtirken “Çocuklarımızın can güvenliği için uğraşıyoruz” ifadelerine yer verdi. Daha yüksek hasarı olan okullarla ilgili karar ise en geç Cuma gününe kadar açıklanacak.

Vali İbrahim Özçimen, binlerce veli ve öğrenciyi yakından ilgilendiren konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı. İşte o sorular ve yanıtları:

Sakarya İlk Okulunun kararı dün Bakanlıkça tarafınıza iletildi. Konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Sadece Sakarya değil, özellikle birkaç okulumuz vardı. Biz bunlardan karot numunesi alıyoruz. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün laboratuvarlarında ve bunun için özel yetkilendirilmiş kurumlardan teknik raporları alıyoruz. Bu teknik raporları da binaların sahibi olduğu için Milli Eğitim Bakanlığına soruyoruz. Eğer bina sağlamsa zaten sorun yok. Sağlam çıkan binalarımız da var. Mesela Gerede Yeni Mahalle İlköğretim Okumuza sağlam raporu verilmiş. Ama onun dışında okullar var. Mesela Merkez Atatürk İlkokulu için yıkım raporu çıkmış. Bunlar yıkılacak. Gerede de bulunan Halil Nom İlkokulu yıkılacak. Bunun dışında ki binalarımızı ne yapalım diye Milli Eğitim Bakanlığımıza sorduk. Bakanlık peyderpey bunlara bakıyor ve bize sonuç bildiriyor.  Genel anlayışa göre eğer binanın değerinin %40’ının altında bir maliyeti varsa güçlendirme yapma, daha fazla ise yıkıp yerine yenisini yapma kararı veriyor.

Sakarya’yı niye dün açıkladık. Önce ki gün saat 11:30 gibi geldi bilgi. Bizde arkadaşlarımızla oturduk ne yapacağız diye konuştuk ve akşam saatlerinde açıklama yaptık. Yani açıklamanın sebebi gazetede yazması değil. Bununla ilgili yazılanları ben zaten daha önce Bakanlığa yazmıştım. Ancak bakanlıktan cevap yeni geldi. Hala beklediğimiz yerler var. Merkez Çobankaya İlk Okulu, Yeniçağa Halk Eğitim Merkezi ve ASO Binaları ile ilgili halen rapor bekliyoruz. Geldikçe de açıklıyoruz.

Şimdi okullar açılacak. Güçlendirme istenilen bir binayla ilgili olarak, biz vatandaşımızın çocuğunu kendi çocuğumuz kabul eder ve ona göre hareket ederiz. Böyle biranda deprem olur, çocuklarımızı kaybedeceğimize, ikili eğitim yaparız deriz. İkili eğitimi istemiyoruz elbette ki. Ama 2007 yılında bir deprem yönetmeliği çıkmış ve bu bizim faydamıza.

Bu yönetmelik gereğince depreme dayanıklı olmayan binaların tamamının kontrolden geçirilmesi, sağlam olmayanların peyderpey güçlendirilmesi, yıkılması gibi zorunluluklar getirildi. Kamu kurumlarında da gözden geçirilmesi de istendi ve bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı da bütün binalarını kontrolden geçirtiyor. Bu sonuçlar onun sonucudur.

“Bir sene daha erteleyebilirim”

Geçtiğimiz sene 4+4+4 eğitim kanunu kapsamında bu okulların ayrılması yönünde bir karar çıkmış. Ancak siz erteleme yetkinizi kullanmıştınız...

Ben, geçtiğimiz yıl baktım ki vatandaşlarımın Sakarya İlkokulu ile ilgili böyle bir talebi var. Benim için vatandaşlarımın talebi çok önemli. Onları kıramadım. Bana o mevzuatın tanıdığı bir yetki vardı. Vali bunu bir sene erteleyebilir diyordu. Şimdi bir sene daha erteleme yetkim var.

Bu sene de erteleyebilir misiniz bu kararı?

Evet, bu yıl da erteleme yetkim var. Ama gelecek sene böyle bir yetkim yok. Vatandaşlarımız bunu böyle bilsin. Seneye artık okullar ilkokul, ortaokul ve lise olarak ayrılacak ve bir binada sadece bir kademe eğitim görebilecek. Bu son sezonumuz. Bundan sonra ikili eğitim mümkün değil.

Okullar açılmadan önce bunu yapmak daha doğru değil miydi?

Evet, bu işin doğrusu yaz tatilinde bu işi bitirmekti. Bizim de Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiğimiz talimat buydu. 15 Haziran’da inşaatlara başlayacak şekilde ihalelerinin bitirilmesi yönünde talimat verdim. Ama yapılamadı, o arada Bakan değişikliği yapıldı. Yeni Bakan bekleyelim dedi. Bürokrasi ne yazık ki böyledir biliyorsunuz. Ankara’dan talimat bekleyen bir yapı var. Ama çocuklar bizim çocuklarımız. Konu canlı. Ben vatandaşla yüz yüzeyim. Vatandaş benden cevap bekliyor. Ben kendimi bildim bileli yetkiler mahalline devredilecek. Bu ne yazık ki Türk idare yapısının kanayan bir yarası.

Konteynerleri kullanmayı bile düşündük

Dün gelen güçlendirme kararı sonrası akşam saatlerinde Sakarya İlkokulunda ikili eğitim yapılması kararını verdiniz. Ancak aynı raporlara göre Sakarya İlkokulunun  %30 olan deprem raporu birçok okulda %50’nin üzerinde. Bu okullarla ilgili ne yapılacak?

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de büyük hasar raporu var. Ancak ben dedim ki önce çocuklarımızı yerleştireceğiz. Tabi ki orada ki çalışanlarımız da bizim için çok önemli. Ama önce emanetimiz olan çocuklarımızla ilgili sorunları çözmemiz gerekiyor. Yani Milli Eğitimi sonra çözeceğiz. Onun dışında 20’ye yakın okulumuz için çeşitli oranlarda hasar raporu var. Onları nereye yakınsa oraya gönderebilir miyiz? Onu düşünüyoruz. Çok rantabl değil ama gerekirse şunu önerdim. Biliyorsunuz 500 tane konteynır getirdik. Onları kullanabilir miyiz diye düşündük. Çok acil çözüm olması gereken yerlerde bunları kullanabiliyoruz. Ama eğer imkan varsa hemen yakında bir okulu çiftli bir eğitime geçireceğiz. Bununla ilgili şuan arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışma biter bitmez de bunu sizler aracılığı ile duyuracağız.

1. sınıflar ve Anaokulları önümüzde ki hafta açılıyor. Bu süre içerisinde hangi okulun ne olacağı belirlenebilecek mi?

Bu hafta bitireceğiz. En geç Cuma günü neticelenmiş olacak.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, kent meydanı ile ilgili olarak Adeviye Meydanından büyük olacak demiş ve bu kapsamda Vali Konağını da taşıma kararı alınmıştı. Sakarya İlköğretim Okulu da bu kapsamda mı kullanılacak?

Evet, bugün bende buna dayalı sözler duydum. Ancak bu konuda bana herhangi bir bilgi verilmedi. Sorunun muhatabı ben değilim. Belediye Başkanımıza sorarsanız daha iyi olur.

Vali İbrahim Özçimen son olarak ise şunları kaydetti:

280 bin Bolulunun ya kendisi, ya çocuğu, ya torunu okullarda. Yani Milli Eğitim çok kapsamlı bir kurum. Dolayısıyla her gün yeni sorunlar, çözümler devam edip gidiyor. Eğitimde çok daha parlak olmayı çok arzu ederdim. Öğretmenlerimizin idarecilerimizin bu yıl özellikle işi kolay değil. Çok çalışmak gerekiyor. Tabi bu çalışmada bizim işimizi biraz zorlaştırdı. Şimdi ben bunu görmezden gelip, Sümen altı edemem. Çocuklarımızı tehlikeye atamam. Önce güvenlik. Önceliğimizi onlara vermemiz lazım.  

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: