• resmi ilanlar

Esad çıkış arıyor

10/09/2013 10:11

ABD'nin askeri müdahale konusunda kararlılığı nedeniyle köşeye sıkışan Suriye'nin, Esad'sız geçiş teklifi hazırladığı ileri sürüldü. İddiaya göre Şam rejimi elindeki kimyasalları da Rusya'ya verecek

Suriye'de iki buçuk yılı aşkın süredir devam eden iç savaşa ABD'nin müdahale edip etmeyeceği dünya gündeminin birinci sırasındaki yerini koruyor. ABD'de müdahale kararını verecek Kongre dün iş başı yaptı. ABD Başkanı Barack Obama ile heyetinin kendi ülkelerini ve dünyayı müdahale konusunda ikna çalışmaları sürüyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ekibi Rusya liderliğinde müdahalenin önüne geçmeye çalışıyor. Ancak ortaya çıkan yeni detaylara göre Obama'nın müdahale konusundaki kararlılığı nedeniyle Esad krizden çıkış yolu aramaya başladı. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile sitesindeki haberde, ABD'nin Suriye'de vurulacak hedefleri belirlediği kaydedildi. İddiaya göre vurulacak hedefler arasında Suriye ordusunun 4'üncü Tümeni, Cumhuriyet Muhafızları Komutanlığı, hava üsleri ve balistik füzeler var. Haberde Pentagon'un bu hedefleri bazıları ABD'den bazılarıysa Katar'dan havalanacak dev B-52 uçaklarından atılan bombalarla vuracağı öne sürüldü. İsrail gazetesi Haaretz'teki haberde ise Suriye, İran ve Rusya'nın ABD saldırısını önlemek için diplomatik bir teklif hazırladıkları ileri sürüldü. Habere göre Esad'ın seçimlerle iktidarını devretmesini öngören teklif ilk olarak İran Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Alaaddin Burucerdi ve Suriyeli mevkidaşı arasında görüşüldü. Dün Moskova'da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de teklifi Putin'e iletti. Gazeteye göre teklif Esad'ın 2014'teki seçimlerde yeniden aday olmayacağı şeklinde yorumlandı.

 

ABD'DEN İLK TEKLİF

Haaretz ayrıca Muallim'in ellerindeki Scud ve diğer füzeleri ABD saldırısından korumak için Tartus'taki Rus Üssü'ne taşımayı Putin'e önereceğini yazdı. Şam'ın elindeki kimyasal silahları da Tartus Üssü'ne depolamayı teklif edeceği gelen bilgiler arasında. Bu arada olası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den de ilk kez bir teklif geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hauge ile görüşen Kerry, askeri müdahalenin Esad'ın elindeki tüm kimyasal silahları bir hafta içinde uluslararası topluma teslim etmesiyle önlenebileceğini söyleyerek, "Ancak Esad bunu yapmayacaktır" dedi. Kerry'nin teklifinden saatler sonra Rus mevkidaşı Lavrov, "Eğer askeri müdahalenin önüne geçecekse Suriye'yi kimyasal silahlarını uluslararası denetime vermesi konusunda iknaya çalışacağız" dedi. Lavrov'un ardından Rus haber ajanslarına konuşan Muallim, "Suriye yönetimi vatandaşlarının güvenliğini dikkate alarak, Rusya'nın girişimini olumlu karşılıyor" dedi.

'ŞÜPHELERİMİZ VAR'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Güvenlik Konseyi'nden "Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmesini talep edeceklerini" söyledi. Suriye'nin kimyasal denetimi kabul etmesine yönelik haberleri, ileri doğru atılmış önemli bir adım olarak değerlendiren İngiltere Başbakanı Cameron ise "Ancak bir dikkat dağıtma taktiği olmadığından emin olmalıyız" dedi. Fransa, kimyasal silah kullananların uluslararası savaş mahkemesinde yargılanmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan yapılan paralel açıklamalarda da Şam'ın attığı adımın önemli olduğuna fakat gerçekleşmesi konusunda halen ciddi ve derin şüpheler bulunduğuna dikkat çekildi. Öte yandan dünyanın Şam'ın elindeki kimyasal silahlara odaklandığı şu günlerde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Direktörü Yukiya Amano'dan önemli bir açıklama geldi. Amano, Şam'ın elinde 1 kilo yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu açıkladı.

TV'de müdahale savaşı

ABD Başkanı Obama, Kongre'yi ve halkını askeri müdahale için ikna etmek için son çalışmalarını yapıyor. Obama dün 6 farklı ABD medya kuruluşuna röportaj verdi. ABD Başkanı, "Rusya'nın teklifi ABD'nin askeri eylemini önler mi" sorusuna "Eğer gerçekse olabilir" diye cevap verdi. Şam yönetimi üzerinde baskının sürmesi gerektiğini belirten Obama, bugün de halkına seslenecek ve Kongre'de Demokrat senatörlerle görüşecek. Buna karşılık Esad ise 2 yıl aradan sonra ilk kez ABD basınına konuştu. Esad, askeri müdahaleye karşılık "Her şeyi beklemelisiniz. Bu karşılığın hükümetten gelmesi de gerekmez. Bölgedeki tek oyuncular hükümetler değil" dedi ve kimyasal kullanmadıklarını söyledi.

Gözler ABD Kongresi'nde

Obama'nın Suriye'ye müdahale için onayına başvurduğu Kongre'deki oylamanın yarın yapılacağı açıklandı, ancak daha sonra Rusya'nın teklifi üzerine yaşanan gelişmeler nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Senato ve Temsilciler Meclisi'nden çıkacak sonuç henüz kestirilemiyor. Temsilciler Meclisi'ndeki oylama ise gelecek haftaya kalabilir. AP'nin anketine göre, Temsilciler Meclisi ile Senato'nun yarısı kararsız. Bu arada Suriye'ye yönelik ABD ve 10 ülke tarafından yayınlanan bildiriyi imzalayan ülke sayısı 25'e yükseldi.

5 ay sonra özgürler

 

Suriye'deki iç savaşı izlerken kaçırılan İtalya'nın La Stampa gazetesinin savaş muhabiri Domenico Quirico ve Belçika vatandaşı Pierre Piccinin'in 5 ay sonra özgürlüğüne kavuştu. İtalyan devletine ait özel jetle Roma'ya getirilen Quirico ve Piccinin'i, İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino karşıladı. Yorgun olduğu gözlenen 62 yaşındaki gazeteci Quirico, tutsak kaldığı süre boyunca kendisine iyi davranılmadığını ve korktuğunu ifade etti.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: