• resmi ilanlar

İş hayatında dikiş tutturamıyoruz!

22/11/2013 00:00

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü İsmail Yalçın, Bolu’da işsizliğin nedeninin mesleksizlik olduğunu, bu sorunu ortadan kaldırmak için işgücü eğitimleri düzenlediklerini söyledi. Bolu’daki işletmelerde yüzde 98 doluluk oranı ile çalıştıklarını kaydeden Yalçın, Bolu’da işletmelerin tam kapasiteyle çalışmalarına karşın halen istihdam sorununun yaşanmasını, ilginç bir istatistikle açıkladı. Yalçın’a göre, Bolu’da her 4 çalışandan 1’i çok sık iş değişikliğine gidiyor. Yalçın ayrıca, bir insana girişimcilik ruhu kazandırmanın, ona, iş bulmaktan daha büyük kazançlar sağlayacağını belirtti, ardından da “Bende ne projeler var ama hayata geçirecek birikimim yok!” diyenlere sürpriz niteliğinde bir açıklamaya imza attı. 2013’ün ilk 10 ayında İŞKUR’a 8 bin 323 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu kaydeden Yalçın, bu taleplerden 3 bin 889 tanesinin olumlu karşılandığını aktardı. İş dünyasında yaşanan son gelişmeler ve önemli ayrıntılar Bolu Express’te!

Haber: Mehmet KORKUSUZ

İŞKUR Bolu İl Müdürü İsmail Yalçın, Bolu iş dünyasında yaşanan son gelişmeleri ve önemli ayrıntıları, Bolu Express Gazetesi’ne açıkladı. İŞKUR’un en önemli çalışmalarından biri de işgücü eğitimleri olduğunu vurgulayan Yalçın, kurum olarak bunu önemsemelerine gerekçe olarak, şunları söyledi: “İşsizliğin önündeki en büyük problemlerden birinin de mesleksizlik olduğu tespit edildi. Bu mesleksizlik sorununu gidermek için formel eğitime destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü formel eğitimde işletmelerin birebir ihtiyacı olan işgücü eğitimi her zaman mümkün olmayabiliyor. Ama biz işletmelerimizle direkt irtibat ve direkt işbirliği içerisinde olduğumuz için onlarla işbirliği yaparak, onların tam istediği özelliklerde eleman yetiştiriyoruz.”

 

“HEM MESLEK ÖĞRENİYORLAR, HEM DE GÜNDE 25 TL ALIYORLAR”

Bolu’da son dönemde tekstil sektörünün hızla büyümekte olduğunu ifade eden Yalçın, yeni açılan işletmelerin eleman ihtiyaçlarını gidermek üzere düzenlenen eğitimlerin ayrıntılarını şöyle aktardı: “Hızla yeni tekstil firmaları Bolu’da açılıyor. Bolu işgücü açısından ihtisaslaşmış durumda. Kanatlı sektör, metal sektör ve ağaç sektörü dışında Bolu’da belirleyici olabilecek iş kolları mevcut değil. Yeni yeni terlik firması, ilaç firması ve tıbbi gaz işletmesi Bolu’ya geldi. Buna benzer spesifik özellikte işletmelerimiz var. Ama bu iş kollarına formel eğitim veren bir eğitim kurumu yok. Dolayısıyla bu firmalar eleman ihtiyaçlarını İŞKUR’la irtibata geçerek, kendi işletmelerinde bizzat işin başında uygulatarak öğretebiliriz. Biz buna işbaşı eğitim programı diyoruz. İşbaşı eğitim programlarında işletmelerimiz kendilerine hangi nitelikte ve hangi meslek dalında eleman lazım ise, işbirliği içerisinde, biz o meslek dalında eğitim yapabiliriz. Bu eğitim süresi içerisinde ne yapıyoruz? Biz kursiyerin günlük 25 TL cep harçlığının ödemesini yapıyoruz. Genel sağlık sigortasını yapıyoruz. Ardından da bu kursiyerleri istihdam yapan noktalara gönderiyoruz.  Kursların üst limiti toplamda 6 ay. Öte yandan istihdam garantili mesleki eğitimlerimizde bazen tam neticeye ulaşamayabiliyoruz. Ama işbaşı eğitimini ben çok önemsiyorum.  Ama ilimizde buna talep yetersizliği olduğunu belirtebilirim.”

 

HER 4 ÇALIŞANDAN BİRİ İŞ HAYATINDA DİKİŞ TUTTURAMIYOR

2013 yılında yapılan İşgücü Piyasası Analizi’ne göre, Bolu’daki işletmelerdeki doluluk oranının yaklaşık yüzde 98 olduğunu açıklayan Yalçın, “Dolayısıyla çok fazlada istihdam ihtiyacımız yok” dedi. Yalçın, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İstihdam açığının en büyük sebebi ise piyasadaki sirkülasyon. Yani işe giriş, çıkışlar. Bolu’da çalışanlar maalesef çok sık iş değişikliğine gidiyorlar. Bir yıl içerisinde işe giren ve ardından çıkanların sayısı, toplam çalışanlarımızın yüzde 20’sinin de üzerinde. Yani her 4 çalışandan 1’i, yıl içerisinde iş değiştiriyor. Bu çok ciddi bir problem. Hem işgücü kaybı açısından, hem de işletmelerin maliyeti açısından oldukça olumsuz.  

Tabloyu çalışanlar açısından değerlendiren Yalçın, şöyle devam etti: “İşçi açısından baktığımızda bu durumun sebebi parasal nedenler. İşçi aldığı ücreti beğenmiyor. Ya da işçi, aynı parayı alacaksa şayet daha rahat ve daha basit bir işte çalışmayı tercih ediyor. Bu durumun işçi açısından temel sebepleri bu.”

Yalçın, bahsettiği konunun en fazla yaşandığı sektörün ise beyaz et sektörü olduğunun altını çizdi.

 

İŞ DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR Mİ?

Yalçın, açıklamalarına şöyle devam etti: “Konuya işveren açısından baktığımızda ise, her yeni işçi işletmeler için bir kayıptır. Hem de ciddi anlamda kayıptır. O yüzden bu sirkülasyonun önüne geçebilirsek, bizim işgücü piyasasında çok fazla bir problemimiz yok. ‘Peki, bu duruma siz ne yapabilirsiniz?’ diye soracak olursanız, bizim bu duruma aslında yapabileceğimiz çok fazla da bir şey yok. Çünkü insanın işyeri seçme ve meslek seçme özgürlüğü var. Kimseyi mahrum bundan bırakamazsınız. İnsanlar diledikleri yerde çalışabilirler, kısıtlayamazsınız. İşletmelerinde istedikleri personelle çalışabilme özgürlükleri var.”

 

BOLU’DA İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETİ ÜCRETSİZ VERİLİYOR

Açıklamalarının devamında, İŞKUR Bolu İl Müdürlüğü bünyesinde görevli 15 kişiden oluşan “iş ve meslek danışmanı” bulunduğu bilgisini veren Yalçın, İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlığı hizmeti hakkında şunları söyledi: “Biz bu danışmanlarımızla, işverenlere ve iş arayan her vatandaşımıza ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Her vatandaşımız İŞKUR’a gelip, danışmanlarımızdan ücretsiz hizmet alabilirler. Bu danışmanlarımız oldukça sık işletmelerimizi ziyaret ederler. İşgücü piyasasıyla, teşviklerle, kurum faaliyetleriyle ve işletmelerin kurumdan beklentileriyle ilgili çalışma ve faaliyet gösterirler. İş arayan vatandaşlarımızın özelliklerini tespit eden danışmanlarımız, işsiz vatandaşlarımıza uygun iş tekliflerinde bulunurlar. Ya da kendi özelliklerine uygun iş bulmakta zorlanan kimselere ise, onlara yeni meslekler, yeni öneriler ve yeni alternatifler tavsiye ederler. Çalışanın işe ihtiyacı olduğu kadar işvereninde çalışana ihtiyacı var. Bu iş karşılıklı. İşverenin beklentileri ile iş arayanın beklentilerinin örtüşüp örtüşemediği konusu oldukça önemli. Bunu örtüştürebildiğinizde sorun ortadan kalkıyor. İşsizliğin yüzde 9 olduğu bir ülkede hala eleman arayanın olması başka türlü ifade edilemez.”

 

İŞKUR, SADECE BALIK VERMİYOR, BALIK TUTMAYI DA ÖĞRETİYOR

Yalçın ayrıca, bir insana girişimcilik ruhu kazandırmanın ona iş bulmaktan daha büyük kazançlar sağlayacağını belirtti. Yalçın, insanlara girişimcilik ruhu kazandırmaya yönelik İŞKUR bünyesindeki çalışmaları ise şöyle aktardı: “Bir vatandaşı meslek sahibi yaparsanız, o vatandaş ancak karnını doyurur. Ona da bir iş bulur yerleştirirsiniz, o kişi de çalışır karnını doyurur. Ama bir vatandaşınızı girişimci yapabilirseniz, ona iş bulmaktan kurtulduğunuz gibi onun yeni istihdamlar yaratmasını da sağlayabilirsiniz. Girişimcilik konusunda da KOSGEB ve Elginkan Vakfı desteğiyle üçlü bir konsorsiyumla düzenli bir girişimcilik eğitimi yapıyoruz. Ve insanlarımızın girişimcilik ruhunu açığa çıkarmalarına yardımcı oluyoruz. Nasıl girişimci olunur? Nasıl proje hazırlanır? Ya da bir projeniz var ise, bunu hayata geçirmek için neler yapmanız lazım? Bu konularda insanlarımızı eğitiyoruz.”

 

“CİDDİ VE AYAĞI YERE BASAN FİKİRLER BU ÜLKEDE HAVADA KALMAZ”

“Bende ne projeler var ama hayata geçirecek birikimim yok!” diyenler için ise Yalçın şu önemli açıklamayı yaptı: “Projeleriniz üretilebilir, ayağı yere basan ve insanın yararına fikirler ise, buna kendi üretim yapmayı istemeniz durumunda bile devletin KOSGEB aracılığıyla ciddi manada destekleri var. Bu destekler bazen kredi, bazen de hibe şeklinde. Onun ötesinde fikriniz sahiden üretilebilir ve satılabilir bir fikirse, çok şirket ve çok firmamız bu tür girişimcilere ve bu tür fikirlere destek olmakta ve bu fikirlere almakta ciddi manada yardımcı olmaktalar. Ciddi anlamda bir fikriniz varsa, bu fikir bu ülkede havada kalmaz! Yeter ki işe yarar bir şey olsun.”

 

“ÇALIŞANLARDA İŞKUR’A MÜRACAATTA BULUNABİLİR”

Açıklamalarında ayrıca, “Biz iş arayanların kaydını yaparken, kişinin çalışıp çalışmadığına bakmıyoruz” diyen Yalçın, “Her vatandaşımız bize gelip, ‘Bana iş bulun!’ deme hakkı var. İş değiştirmek isteyen, mevcut işinden memnun olmayanlarda kurumumuza gelip, iş müracaatında bulunabilir” dedi.

 

2013 YILSONUNA DEK, 8 BİN 323 KİŞİ İŞKUR’A İŞ BULMAK ÜZERE BAŞVURUDA BULUNDU

Şu an İŞKUR sistemlerinde iş arayan kaydının 8 bin 323 kişiden oluştuğunu söyleyen Yalçın, “Biz 1 Ocak 2013 tarihinden 8 Kasım 2013 tarihine dek bu kişilerden 3 bin 889 tane vatandaşımıza iş bulmuşuz. Bunun için ‘İşçi arıyorum’ diyerek işverenlerden kurumumuza 5 bin 101 kişilik talep gelmiş. Biz bunun ancak 3 bin 889 tanesini doldurabilmişiz. Aradaki farkın nedeni ise, işverenlerin ret cevabı vermesi. Yani işverenin, ‘Gönderdiğiniz kişilerin özellikleri benim beklentilerimi karşılamıyor’ demiş olması. Bunun da en büyük sebebi, mesleksizlik. Yani işletmelerin beklentilerine cevap verememek” ifadelerini kullandı.

 

“İşte bu noktada da bizim düzenlediğimiz meslek edindirme kurslarımız devreye giriyor” diyen Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu durumlarda işletmelere diyoruz ki; ‘Biz senin dediğin özelliklerde eleman bulamadık. Gel beraber istediğiniz özelliklerde işgücü oluşturabilmek için eğitimler düzenleyip, eleman yetiştirelim.’” 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: