• resmi ilanlar

Bolu’da deprem oldu, Kastamonu’da yağmur yağdı

30/11/2013 00:00

Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Kastamonu’nun çevresinde son günlerde meydana gelen depremler nedeniyle yağmurun yağdığını söyledi.

 

Son aylarda Kastamonu’da yaşanan kuraklığın ve barajlarda suların azalmasının sebebinin depremin olmamasına bağlayan Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Akdeniz, Bolu, Bolu’nun Ulumescit ve Karabük’ün Safranbolu ilçesinde meydana gelen depremlerin oluşturduğu sütçü (deprem) bulutları sayesinde Kastamonu’da sağanak yağışın meydana geldiğini belirtti. Kastamonu’da içmesuyu ihtiyacının karşılandığı Karaçomak Barajı’nda son aylarda yağış olmaması nedeniyle su seviyesi tarihinin en düşük seviyesine ulaştı. Yaşanan kuraklık üzerine açıklama yapan Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, kuraklığını sona ermesi için deprem olması gerektiğini savundu.

2008 yılından bugüne kadar Kastamonu’yu gözlemlediğini belirten Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Kastamonu’da yaşanan kuraklığın sona ermesi ve yağışın meydana gelmesi için deprem olması gerektiğini söyledi. Sütçü, Akdeniz, Bolu, Bolu’nun Ulumescit ve Karabük’ün Safranbolu ilçesinde meydana gelen depremlerin sütçü (deprem) bulutlarının rüzgar tarafından Kastamonu semasına ulaştıktan sonra bu bulutların yoğunluğuyla birlikte Kastamonu’da sağanak yağmur yağdığını kaydetti. Kastamonu’da büyük deprem olursa yağış olmayacağını açıklayan Sütçü, “Depremin olduğu yer basınç yapar. Küçük depremlerde basınç yapmaz etkisi merkezde görülür. Kastamonu’da yağış olması için sıcaklığın 10 derece ve altında bir sıcaklıksa deprem büyüklüğünün 1 ile 2 arası olması gerekir. Sıcaklık 10 dereceden fazlaysa depremin daha büyük olması gerekir” dedi. Akdeniz yada yakınlarında meydana gelecek depremin sütçü (deprem) bulutlarının Kastamonu semasına ulaştığında ve saat 16.17’de Karabük’te meydana gelen depremden sonra oluşan sütçü (deprem) bulutlarının Kastamonu semasını kapattığı belirterek, “Saat 19.04, 20.21 ve 20.41’de Bolu’da meydana gelen depremlerin sütçü (deprem) bulutları ise Kastamonu semasını neme doyurmuş olmasından dolayı da sütçü (deprem) bulutlarındaki su buharı yağış olarak Kastamonu ve çevresine inmiştir. Depremlerin devam etmemesi nedeniyle çiseleme şeklinde devam edebilir. Kuraklığın sona ermesi metrekareye düşen yağış miktarına bağlıdır” diye konuştu.

Kandilli Rasathanesi’nin 7.00 ve üzerinde gerçekleşecek büyük Marmara depreminden evvel bir öncü işaret olmayacak” şeklinde açıklama yaptığına dikkat çeken Deprem Uzmanı Sütçü, “Depremlerin işaretlerini önceden görmek üzere 2008 yılından beri birçok parametreyi takip ederek inceleyip araştırmaktayım. Gözlem yapma becerisini kazanamayan ve her defasında yanlış açıklamalar yapan kandilli yine yanlış bir açıklama yaptı. Bu açıklama bilime aykırıdır ve bilimsel bir değeri de yoktur” şeklinde konuştu.

 

Ayrıca Sütçü, önümüzdeki günlerde Kastamonu’da yağışları tetikleyecek depremlerin olmaması durumunda soğuk havanın devam edeceğini ve yağışların çok az olacağını kaydetti.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: