• resmi ilanlar

Her 100 işyerinden 26’sında açık iş var

04/12/2013 00:00

İŞKUR Bolu İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan iş yaşamına dair son yapılan kapsamlı araştırma olan İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu, Bolu’da iş yaşamının son durumunu ortaya koydu. Araştırmada, Bolu’da her 100 işyerinden 26’sında açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 52’sinde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Raporlarda öne çıkan bir başka önemli ayrıntı ise, işverenlerle ilgili. Araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 30’u açık işler için eğitim düzeyini kriter olarak görmüyor. İşte ayrıntılar!

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü izni doğrultusunda Bolu Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu oluşturdu. İŞKUR’un Bolu’daki İşgücü Piyasası hakkındaki 2013 Analiz Raporu’na ulaşan Bolu Express Gazetesi, iş yaşamında Bolu’nun son durumunu ortaya koyan çarpıcı verileri gündeme taşımayı sürdürüyor.

İŞKUR Bolu İl Müdürlüğü’nde görevli İş ve Meslek Danışmanı Alper Kaya, Kubilay Yılmaz ve Selda Akay tarafından hazırlanan ve Bolu’daki 496 işletmelerde yüz yüze yapılan görüşmelerde düzenlenen anketler neticesinde oluşturulan İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu, çalışanların yanı sıra çalışma hayatına atılacak kişiler içinde aynı zamanda rehber görevi üstlenecek nitelikte. 2014 yılı il istihdam ve mesleki eğitim kurulu çalışmalarına, işgücü eğitim faaliyetlerinin planlanmasına ışık tutması öngörülen bu kapsamlı çalışmanın ayrıntılarını okuyunca iş yaşamına ilişkin ilginç verilerle karşılaşacak, daha önce dikkat etmediğiniz pek çok ayrıntı üzerinde yoğunlaşacaksınız. İşte İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu’nun öne çıkan ayrıntıları:

 

İŞSİZLERİN YÜZDE 49,8’İ ERKEK, YÜZDE 50,2’Sİ KADIN

2012 yılı itibariyle Bolu İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 8 bin 92. Türkiye genelinde bu rakam 2 milyon 372 bin 262. Bolu ili işsiz kayıtları, Türkiye genelindeki rakamın yüzde 0,3’ünü oluşturmakta. Bolu İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin yüzde 49,8’i erkeklerden, yüzde 50,2’si kadınlardan oluşmakta. Kuruma kayıtlı işsiz sayısında 2011 ile 2012 yılı kıyaslandığında 2012 yılında kuruma kayıtlı işsiz sayısı yüzde 21,7 oranında azaldı.

 

BOLU’DA 496 AÇIK İŞ VAR!

Bolu işgücü piyasası araştırması kapsamında ise, Bolu ilinde işyerlerine yapılan ziyaretler neticesinde, referans dönemi (15 Mayıs-30 Haziran 2013) esas alınmak üzere, var olduğu öğrenilen açık iş sayısı 496’dır.

Bolu’da her 100 işyerinden 26’sında açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 52’sinde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilmiştir. Bolu genelinde 496 açık iş olup, açık iş oranı yüzde 2,54’tür. Bir başka deyişle Bolu ilinde her 100 kadronun 98’i dolu, 2’si doldurulmaya hazırdır. Bolu ilinin açık iş oranı Türkiye genelinin 1,9 puan altındadır. Yani, Bolu ilinin ilgili dönemde istihdam kapasitesi Türkiye ortalamasına göre düşüktür.

 

AÇIK İŞ ALANLARINDA TARIM, ORMANCILIK VE SU ÜRÜNLERİ BAŞI ÇEKİYOR

Bolu’da açık işlerin 9 ana meslek grubunda dağılımına bakıldığında, toplam 496 açık iş sayısının içinde en fazla açık iş oranına sahip meslek grubunun yüzde 30,9 ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları meslek grubu olduğu görünmektedir. Daha sonra sırasıyla 2’nci ve 3’üncü sırada yüzde 4,5 ile hizmet ve satış elemanları meslek grubu ve yüzde 4 ile teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek grubu yer almaktadır. Türkiye genelinde açık iş oranının en yüksek olduğu meslek grubu tesis ve makine operatörleri ve montajcılar meslek grubudur.

 

İŞVERENLERİN YÜZDE 30’U AÇIK İŞLER İÇİN EĞİTİM DÜZEYİNİ KRİTER OLARAK GÖRMÜYOR

Araştırma kapsamında toplanan açık işlerin mesleklere göre sıralaması yapıldığında ise, Bolu’da piliç kesim ve işleme elemanı, beden işçisi (genel), garson(servis elemanı), kümes bakım işçisi ve şoför yük taşıma ilk 5 sırada yer almıştır. Türkiye genelinde ilk 5 sıra makineci (dikiş), beden işçisi (genel), garson (servis elemanı) ve temizlik görevlisinden oluşmaktadır.

Bolu’da beyaz et işletmeciliği sektörünün gelişmiş olması ve bu sektördeki büyük işletmelerin Bolu’da bulunması piliç kesimi ve işleme elemanı ve kümes bakım işçisi mesleğinde eleman bulunmasında zorluk çekilmesine neden olabilir. Ayrıca bu sektörlerdeki zor çalışma koşulları da iş arayan kişilerin bu sektörleri tercih etmemesine yol açabilir.

Açık işler için talep edilen eğitim düzeyleri incelendiğinde, Bolu ilk sırada fark etmez seçeneği yer almaktadır ve oranı yüzde 30’dur. 2’nci ve 3’üncü lise altı mezunları (yüzde 23) ve lise (genel lise, meslek lisesi) (yüzde 15) bulunmaktadır. ‘Fark etmez’ oranının en yüksek çıkmasının nedeni açık iş sayıları en yüksek olan mesleklerden beden işçisi, şoför, garson, kümes bakım işçisi gibi mesleklerde herhangi bir eğitim düzeyinin istenilmemesi, işverenlerin eğitimli eleman istihdamına ihtiyaç duymamalıdır. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: