• resmi ilanlar

Fiziksel Engelliler Federasyon Başkanı:

04/12/2013 00:00

Engelliler ve engelli aileleri, Köroğlu Engel-Siz Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (KEDER) tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Aileleriyle birlikte gönüllerince eğlenen ve güzel bir gün geçiren engelliler, mutluluklarıyla görülmeye değer bir buluşma gerçekleştirdi. Fiziksel Engelliler Federasyon Başkanı Nedim Kılıç ise konuşmasında, toplumda engellilere yönelik ideal bakış açısını özetledi ve ekledi: “Bizlere acımayın, bu vatana hizmet edebilmenin gururunu yaşatın!”

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Köroğlu Engel-Siz Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (KEDER) tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Bolu İzzet Baysal Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde bir etkinlik düzenlendi. Engellilerin ve engelli ailelerin katıldığı organizasyona Vali Yardımcısı Ömer Eru, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, CHP Merkez İlçe Örgütü Başkanı Hüseyin Yıkılmaz, CHP Belediye Başkan Adayı Mehtap Özcan Mısırlıoğlu ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri de yer aldı.

Saat 13.30’da start alan ve yaklaşık 2 saat süren organizasyon saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Yapılan konuşmalarda sahneye öncelikle organizasyon sahibi KEDER’in Başkanı Şeyda Ay davet edildi. “3 Aralık Engelliler Günü biz engelli ailelerin buruk kutladığı bir gün” ifadelerini kullanan Ay, “Bizler uzun bir yola çıkmış bulunmaktayız. Bu yolda sabır, hoşgörü,  sevgi olduğu sürece bizlerin başarılı olacağına inanıyorum. Buna tüm engelli ailelerimizin de inandığını biliyorum. Hepinizi katılımınızdan ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“BİZLERE ACIMAYIN, BU VATANA HİZMET EDEBİLMENİN GURURUNU YAŞATIN”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü organizasyonuna katılmak üzere Ankara’dan Bolu’ya gelen Fiziksel Engelliler Federasyon Başkanı Nedim Kılıç ise konuşmasında, “Kader arkadaşlarım” diyerek, engellileri ve ailelerini selamladı, ardından organizasyona katılımlarından ötürü protokol mensuplarına teşekkür etti.

Kılıç, konuşmasında şunları söyledi: “3 Aralık Engelliler Günü bir kutlama değildir. Bizler aynı kaderi paylaşan insanlarız. Bizler toplumda ‘engelli’ denilerek, hor görülmek istenmiyoruz. Allah kimseye vermesin ama her sağlıklı insan şu veya bu nedenle engelli olabilir. Bu bilinç ve hassasiyet herkeste olmalı. Bizlerin toplumdan duyduğu beklentilerden biri de bizlere acımamalarıdır. Bizler acınacak insanlar değiliz. Bizlere engelimizden ötürü para uzatmayın. Bu tür bir yaklaşım bizlerin zoruna gider, bizleri üzer. Bizlere bu vatana hizmet etmenin gururunu yaşatın. İşte o zaman bunu sağlayanları bizler asla unutmayız.”

 

“ENGELLİLERİMİZİN ÖMÜRLERİNİ HUZURLU GEÇİRMELERİNİ SAĞLAMAK BİZİM GÖREVİMİZ”

Kılıç’ın ardından sahneye Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz davet edildi. Yılmaz, “Biraz önce federasyon başkanımızın da ifade ettiği gibi engellilerimizin acınacak bir tarafları yoktur. Bu toplumda engelliler bizim bir parçamız, dostumuz, akrabamız, arkadaşımız, kardeşimiz… Tabi engellilerinde bu hayatta ömürlerini huzurlu geçirmelerini sağlamakta bizlerin görevi. Daha düne kadar engelliler, evlerinde saklanılan, dışarıya bile çıkarılmalarında sanki ayıp karşılanan veya federasyon başkanımızın da ifade ettiği gibi para uzatılan bir meta gibi algılanmıştır. Ama şu anda durum değişti” dedi.

 

“DEVLETİMİZ ENGELLİLERİMİZE SAHİP ÇIKIYOR”

Türkiye’de engellilere bakışın değiştiğini belirten Başkan Yılmaz, yaşanan olumlu değişiklikler hakkında şöyle konuştu: “Önceden engelliler 18 yaşına dek devlet himayesindeydi, sonra ise başlarının çaresine bırakılıyordu. Şimdi ise ömürleri boyunca devletin himayesi altındalar. Engelli okullarına baktığımızda da neredeyse engelli öğrenciler kadar öğretmen var okullarda. Öyle görünüyor ki, devletimiz onlara sahip çıkıyor.”

 

“ŞEHRİ ENGELLİLERİMİZE UYGUN HALE GETİRİYORUZ”

Bolu Belediyesi’nin engellilere yönelik çalışmalarını da aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelli vatandaşlarımız için yaptığımız çalışmalara bakacak olursak, Türkiye’de ilk defa engellilerin çalıştırdığı çay bahçesi Bolu’dadır. Engellilerin çalıştıkları değil, engellilerin çalıştırdıkları diyoruz. Şu anda engelli vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde hep şunu konuşuyoruz; Bu şehirde beraber yaşayacaksak, şehrimiz de kaldırımların nasıl olduğunu, ne şekilde kaldırımlarda sıkıntı olduğunu siz bizzat bize bildireceksiniz diyoruz. Çünkü ben engellilerin görebildikleri gözle göremem. Şehirde karşılaştığınız problemleri bizlere bildirin ve problemleri gelin birlikte çözelim. Biraz önce Vali Yardımcımız ile görüştüm. Kendisi engelli sayısında artış olduğunu belirtti. Hayır, artış yok. Geçmişte engelliler gizleniyorlardı, şimdi ise açığa çıktılar. Artık rakamlar netleşti. İnşallah bundan sonra bu engellilerle iç içe, huzurlu ve beraber yaşamamanın altyapısını beraber oluşturacağız. Tabi belediye başkanı olarak biz Bolu’da işin başındayız. Şehri engellilerimize uygun hale getirebilmek için müthiş bir gayret içerisindeyiz.”

“ALAADDİN YILMAZ’I EN ÇOK ENGELLİLER SEVER”

Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bolu’da Alaaddin Yılmaz’ı en çok kim seviyor, diye sorsanız, yanıtım ‘Engelli vatandaşlar’ olur. Çünkü ben onları çok seviyorum ve onlarda beni çok seviyorlar. Ve yanlarından geçerken onların farkına varmadıysam, hemen alınırlar ve bana darılırlar. Sonra da ben onların gönüllerini yeniden kazanabilmek için çaba sarf ederim. Bir de yukarda yatan hastalarımız var. Onlarda beni çok seviyorlar.”

Yılmaz, ardından, “Her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi dileyerek, sizlere saygılar sunuyorum” diyerek alkışlar eşliğinde sahneden ayrıldı.

 

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMALIYIZ”

Yılmaz’ın ardından programda son konuşmacı Vali Yardımcısı Ömer Eru oldu. “Aslında engelli vatandaşlarımızın engelliliği bizim onlara gerekli kolaylıkları sağlamamamızdan kaynaklanmaktadır” diyen Vali Yardımcısı Eru, şöyle konuştu: “Normal insanlar herkesin kendileri gibi normal davranmalarını beklemektedirler. Oysa engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı yöntemleri geliştirirsek, onlarında normal vatandaşlardan hiçbir farklarının olmadığını görürüz. Onların hayatlarını kolaylaştırmak insan hakları açısından da toplumun görevidir. Sırf insan olarak doğmaları bile onlara karşı görevlerimizi bize hatırlatır. Onları görmezden gelmek sorunlarının çözümlenmesi için gerekli çalışmaları yapmamak insan hakları ihlalidir. Memnuniyet verici bir gelişme 1 Temmuz 2005 tarihinde 5378 sayılı kanunun çıkarılmış olmasıdır. Kanunun amacı özgürlüğün önlenmesi, özürlülerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam bakımı ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunların çözümü, her bakımdan gelişmelerini, önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak, bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmaktır. Kanun; aileleri, özürlüleri, özürlülere yönelik hizmet veren kurum ve kuruluşları ve diğer ilgilileri kapsamaktadır.”

Yapılan konuşmaların ardından programda etkinlikler bölümüne geçildi. İki şarkıcının sahne aldığı bu bölümde, engelliler çalan şarkılara eşlik ettiler, hareketli şarkılarda sahneye çıkarak dans edip, oyunlar oynadılar. Neşeli dakikalara sahne olan bu bölümün ardından engelliler ve aileleri objektiflere hatıra pozu verdiler.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: