• resmi ilanlar

Kötü koku ve çöp suyu sızıntısına son

10/12/2013 00:00

Çevre bilincinin gelişmesi ve bu bilincin uygulanması için çaba sarf eden Bolu Belediyesi caddelerde yer altı çöp konteyneri uygulamasına başladı.

İlimizde trafiğin en yoğun olduğu caddelerde çöp sorunun önüne geçmek için Bolu Belediyesi yeni bir uygulamaya imza attı. Bu uygulamayla birlikte çöpler vinç sistemiyle kamyonlarla el değmeden toplanacak. Böylece gün içinde çöp kamyonlarının neden olduğu trafik sorununun da önüne geçilecek.

Yeni sistem birçok yeniliği de beraberinde getiriyor

Yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Yeni sistem çöp konteynerleri özel vinçli kamyonla sistemiyle boşaltıldığı için boşaltma sırasında sokakları ve kaldırımları kirleten hiçbir sızıntı olmamakta ve  bu sistem sayesinde boşa çıkan temizlik işçileri cadde ve sokak temizliğinde istihdam edilmekte.

Şehrimizde daha temiz sokak, cadde ve meydanlar için  pilot bölgelerde başlanan yeni nesil yer altı çöp konteynerleri, hem daha az yer kaplamakta, hem  koku ve sızıntı yapmamakta, hem de görüntü olarak daha güzel bir çevre oluşturmaktadır.

Küçültülmüş dikey çöp atma haznesi ve yer altına gizlenmiş prefabrik yapıdan oluşan sistem, kötü kokuları içinde tuttuğu gibi çöp suyu sızıntısına ve çöplerin etrafa yayılmasına engel olmakta. Yer altında tesisat olmayan yerlere yerleştirilebilen ve çok az yer kaplayan yeni nesil çöp konteynerleri; çevre güvenliği, temizliği, halk sağlığı ve belediyemizin iş gücü açısından büyük avantaj sağlamaktadır” dedi.

Sistem hangi yenilikleri getiriyor?

Yer altı konteynerleri, bulundukları mekânda görüntü kirliliği oluşturmamakla beraber, çöpü yerin altında muhafaza ettiğinden dolayı, koku ve çöp suyu gibi muhtemel sorunları da içerisinde hapsetmekte.

Çöpün yer altı konteynerine giriş açısı dikkate alındığında, 3 m3 hacme sahip bir konteyner ölü hacim oluşturmadan doldurulmakta ve etkin bir kullanım alanı sağlamakta.

Yeraltında kokuların hapsedilmesi özelliklerinden dolayı da depolama süresi uzun tutulabilmekte, örneğin günde 2 kez toplama yapılan bir bölgedeki toplama sıklığı 1 sefere indirilerek işletme maliyeti ortalama % 50 aşağıya çekilebilmekte.

Yer altı çöp konteynerlerinin ana gövdesi yeraltında olduğu için konulduğu yerde çok az yer işgal etmekte.

Çöplerin yerin altında depolanmasından ötürü temiz ve hijyenik bir ortam sağlamakta.

Yer altı konteynır sistemi ile trafik sıkışıklıkları ortadan kaldırılmakta.

Yeraltında bulunan geniş haznesi sayesinde çöpün uzun süre depolanabilmesi, tek seferde ve trafiğin az olduğu gece saatlerinde toplama imkanı sunduğu için ana cadde ve sokaklarda trafik akışının engellenmemesini sağlamakta.

Yani; Araç ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde, toplama süresini azaltarak, çöp kamyonlarının sebep olduğu trafik sıkışıklığından kurtulmamızı ve toplama maliyetlerinin azalmasını sağlamakta.

“İki farklı renkte plastik konteynır uygulaması”

Yeraltı çöp Konteynırı uygulamasının şu an için sadece ana caddelerde gerçekleşeceğini belirten Başkan Yılmaz, “Yeni sistemi trafiğin yoğun olduğu ana caddeler üzerinde hayata geçireceğiz. Mahalle ve sokaklarımızda iki farklı renkte olan plastik konteynır uygulamasına devam edeceğiz. Belediye Meclisimizce, 03.10.2011 tarih 2011/328 sayılı kararı ile geri dönüşümü mümkün olan atıkların (ambalaj atıkları gibi) ve evsel atıkların kaynağında ayrı toplanması amacıyla tüm şehirde iki farklı renkte (mavi; ambalaj atıkları için, yeşil: organik atıklar için) plastik konteynır uygulamasına karar verilmiştir” 

Konuşmasında tüm şehirde iki farklı renkte plastik konteynır uygulaması sayesinde organik atıklar ile ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması daha verimli hale getirildiğine de değinen Başkan Yılmaz, “ Cumhuriyet Caddesi ve İzzet Baysal Caddesi gibi binaların cadde ile iç içe olması ve dükkan, mağaza yoğunluğunun fazla olması nedeni İki farklı renkte plastik konteynır uygulamasını tam olarak uygulanmasına engel olmuştur. Bu caddelerdeki çöp ve geri dönüşüm toplama sistemimiz belli zamanlarda belli noktalara çöplerin ve geri dönüşüm atıklarının çıkartılıp toplanması şeklindeydi.

Bu durum zamansız çöp çıkartmanın neden olduğu çevresel problemleri beraberinde getirdiği gibi, sokakta kalan poşetler çeşitli nedenlerle etrafa saçılmakta ve bir daha ki toplama zamanına kadar çöp suları caddenin kirlenmesine ve pis kokulara sebep olabilmekteydi. Bu uygulamayla da bahsettiğim olumsuzluklara da son verilmiş oldu “dedi.

“Şu ana kadar 10 konteynır yerleştirildi”

 

Çalışmalar kapsamında şu ana kadar Haznedarlar Sokak ve Teke Sokak Kesişimi Kiler Market önü, Şemsi Ahmet Paşa Caddesi İle Sümbül Sokak Kesişimi 50. Yıl İlkokulunun arka tarafı, Cumhuriyet Caddesi ile Hattat Emin Barın Caddesi Birleşimi, Cumhuriyet Caddesi ile Eflatun Sokak Kesişimi (Park Cafe yanı) ve Stadyum Caddesi olmak üzere 10 adet konteynır daha önceden belirlenen alanlara yerleştirildi. Çalışmalar tamamlandığında ise şehir merkezine toplamda 40 adet yeraltı konteynır sistemi yerleştirilmiş olacak.  

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: