• resmi ilanlar

KAPIDAKİ FELAKET !!!

28/01/2014 00:00

M. Cengiz Poyraz yazdı...

 

   Son 75 senede yani üç kuşaktır insanlarımız ne savaşın acımasız ortamında yaşam mücadelesi verdi, ne kıtlık denilen şeyden, açlıktan ölümün soğuk yüzüyle karşılaşıp perişan oldu, ne de önü alınmaz salgın hastalıklardan kırıldı.

    Yani bizim coğrafyamızda insanlığın altın çağını yaşadık. Ama her şeyin bir sonu vardır. Şu son dönemde içinde yaşadığımız global ısınma ile değişen iklim kuşağında çok ciddi bir tehditle karşı karşıyayız. Kuraklıkla ve kıtlıkla.

    Gerçi sadece bu kadar değil. Bir tarafta Orta doğuda üçüncü büyük savaşın alt yapısı oluşturuluyor, bir yandan AİDS gibi, sürekli kendini yenileyen grip virüsü  ve benzerleri gibi, baş edilmesi zor sağlık tehditleri ile karşı karşıyayız.

   Ancak bizim üzerinde duracağımız konu susuzluk ve beraberinde gelen kıtlık. Son iki yüz yılda Anadolu’da üç büyük kıtlık yaşanmış. 1828 yılında İstanbul’da, 1873-74’de İç Anadolu ve Balkanlar’da, 1925-28’de Anadolu’da kıtlık büyük çaplı ölümlere yol açmış.

   Ankara’da 1874 yılında yaşanan kuraklıkta ineklerin yüzde 81’i ve koyunların yüzde 97’si ölmüş. 52 bin kişilik nüfustan 7 bini göç etmiş ve 20 bini ise ölmüş. Bu tabloya Kastamonu ve Kayseri’de eklersek 150 bin kişiyle birlikte, 100 bin çiftlik hayvanı ölmüş. Açlık ve hastalıklar da 1873-1874 kışında da 100 bin kişinin ölümüne neden olmuş.

   Anadolu’da yaşanan 1925-1928 yılları arasındaki kıtlıkta köylerinden yiyecek bir şey bulabilme umuduyla göç eden binlerce insan yollarda ve gittikleri yerlerde ölerek yok olup gitmişlerdir.

   Bütün bunlar artık bir daha başımıza gelmeyecekmiş gibi günümüzü gün ederek suyu toprağı ve dahi havayı har vurup harman savurarak yaşama lüksümüz yok.

 

    Tehlikenin ne kadar yakın olduğunu görmek için Gölköyün halini görmek yetiyor. Yazın, son baharın ve kışın ne kadar kurak geçtiği de ortada. Tarım ürünlerindeki fiyat artışları da üretimin hem ülkemizde hem de dünyada iyiye gitmediğinin göstergesi.

 

    Temiz su kaynaklarımız tükeniyor. Topyekûn teyakkuza geçme zamanıdır. Su kullanımında tasarruf için acilen devlet düzeyinde yaptırımlar uygulanmalı, Tarımda damlama sulama uygulamasına geçilmeli, evlerde ve iş yerlerinde geçmiş yılın ortalamasının % 25 altına inen abonelere su % 25 ucuza verilerek az su kullanımı teşvik edilmeli. (Çok kullanana pahalı yöntemi çözüm olmaz).

 

    Yer altı su kaynakları kontrol altına alınarak sıkı denetlenmeli. Tarımsal üretimde hızlı bir artış sağlamanın yolları bulunmalıdır. Temiz tatlı içme suyunun kaynağı olan ormanlar korumalı, ormanların tahrip edilmesi ve su havzalarındaki yapılaşmaya derhal son verilmelidir.

 

    Unutulmamalıdır ki kuraklık ve kıtlık kapının ağzında. Çokta uzak olmayan geçmişimizde yaşanmış felaketlerden gereken dersi alamazsak tarih tekerrür edebilir.

 

     Ders çıkarılabilir düşüncesiyle Firavunlar döneminde yaşanmış büyük bir kıtlığı anlatan mezar yazısından insanın içini bunaltan bir paragrafı aktaracağım.

    “Yukarı Nil vadisinde kıtlık o kadar büyük boyutlara ulaştı ki; İnsanlar ölen çocuklarını yemeye başladılar.”

     Allah kimseyi açlıkla sınamasın.  AMİN.

       Gam ve telaş sizlerden uzak olsun efendim.

     Huzur bulun, hayırla kalın.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: