• resmi ilanlar

Cesur yürek kaymakama yıllar sonra gelen vefa

10/02/2014 00:00

Milli Mücadele döneminde kariyerini ve maaşını bırakarak Ankara Hükümetine destek veren, gördüğü tüm işkence ve zorluklara karşın 17 yıl boyunca Mudurnu’da görev yapan ve Mudurnu’yu Milli Mücadelenin üssü haline getiren Kaymakam Abdurrahman Naili Bey’e yıllar sonra vefa örneği gösterilecek. Kaymakam’ın o günkü odası yeniden aslına uygun şekilde dizayn edilerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ziyarete açılacak.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Mudurnu tarihine damgasını vuran Milli Mücadele Kaymakamı Abdurahman Naili beyin hatırası o yıllardaki makam odasında yaşatılacak. Kurtuluş Savaşı’nda Mudurnu Kaymakamlığı olarak kullanılan bugünkü Osman Pertev Naili Boratav Müzesi binasında bulunan Kaymakam Abdurahman Naili bey’in makamı o gün fotoğraflara yansıyan şekilde düzenlenecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da ziyarete açılacak odada aslına uygun şekilde yaptırılan mobilyalar kullanılacak.

O güne ait makam masası da yeniden yaptırılırken, perde ve odada bulunan her şey fotoğraftakine benzer şekilde dizayn ediliyor. Mudurnu tarihine damgasını vuran Kaymakamı Abdurahman Naili bey’in hikayesi de oldukça ilginç…

Bulgaristan’da görev yaptıktan sonra İstanbul’dan becayiş yoluyla 1916 yılında Mudurnu’ya kaymakam olarak atanan Abdurrahman Naili Bey, Milli Mücadele döneminde İstanbul Hükümeti ve Ankara Hükümeti arasında kalır. Kaymakam iken kariyerini ve maaşını bırakarak Ankara Hükümetini destekleme kararı alır ve Mudurnu’da Milli Mücadeleye destek verir. Bu arada 3 gün esir tutulan, atın arkasında sürüklenerek çeşitli işkencelere maruz kalan vatansever kaymakam, canını hiçe sayarak Mudurnu’yu Milli Mücadelenin üssü yapar. Erzurum’dan Kara Fatma ve çetesi ile Aydın’dan gelen efe çetelerinin yardıma yetiştiği Mudurnu’da önemli toplantılar da gerçekleşir. Mudurnu hattının sağlam durmasıyla Ankara Hükümeti de güven içinde çalışır. Tam 17 yıl boyunca Mudurnu’da görev yapan Kaymakam Abdurrahman Naili Bey, emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşse de ilçeden bir türlü kopamaz.

 

Bugün 3 yılda 7 kaymakam değiştiren Mudurnu, savaş döneminde tam 17 yıl görev yapan Kaymakama vefasını göstermek isterken, ona ait fotoğraflar da özenle korunmuş durumda. Abdurrahman Naili Bey, ayrıca dünyanın en büyük üç halk kültürü ve folklor uzmanı olan, Mudurnu tarihini yazan, kendini Mudurnulu olarak tanıtan ve yasaklı olarak yurtdışına çıktıktan sonra çok sayıda ödül alan Prof. Osman Pertev Naili Boratav’ın da babası. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: