• resmi ilanlar

Bolu tarımında neler oluyor ?

15/04/2014 00:00

Türkiye’de ilk defa tarım sektörünün yerel paydaşları bakanlık yetkilileri ile bir araya gelip ortak bir vizyon oluşturdu. Bolu’da tarımsal üretimden geçinen binlerce vatandaşı ve dolaylı olarak il ekonomisini yakından ilgilendiren Bolu İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’nın ne anlama geldiğini konunun uzmanına sorduk. Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Haber: Abdullah Ceyhan

Türkiye’de ilk defa tarım sektörünün yerel paydaşları bakanlık yetkilileri ile bir araya gelip ortak bir vizyon oluşturdu. Bolu’da tarımsal üretimden geçinen binlerce vatandaşı ve dolaylı olarak il ekonomisini yakından ilgilendiren Bolu İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’nın ne anlama geldiğini konunun uzmanına sorduk. Toplantı yapma fikri nasıl ortaya çıktı ? Toplantıda  neler konuşuldu ? Önümüzdeki beş yıllık süreçte hangi projeler ön plana çıkacak?  Tarım sektöründe  son birkaç yıldır çalmaya başlayan  tehlike çanları   susacak mı ? Bolu Ekspres Gazetesi Muhabiri sordu;  Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk cevapladı.Yamantürk ile yaptığımız röportajın ilk bölümünün ayrıntıları şöyle:

 

Toplantı Fikri Nasıl Oluştu ?

Bu ortak akıl toplantı  fikri valimizden çıktı. Biz tek başımıza bir şey yapamayacağımızı söyledik. Bunun bir tarafı bakanlığı ilgilendirdiği için biz hem sektör aktörleri hem de bu işi yöneten bakanlık ve il özel idaresini bir araya getirerek paydaşları yan yana getirdik. Problemi herkes biliyor ama çözecek insan yok. Problemleri masaya getirdik ve çözecek insanlar da geldi. Sayın Valimiz  Bolu’ya geldiği zaman ne yapabiliriz diye  konuştuk. O zaman gündeme geldi. Valimizin Ankara bürokrasisini iyi tanıyor. Ani hareketle bir haftada paydaşları bir araya geldi. Bolu’da ki yetkililer duyarlı davrandı. Herkes farklı bir şey söylüyordu biz hepsini bir araya getirdik ve çerçeve çizildi. Biz bunu iki türlü değerlendirdik. Yerel ve genel idare kaynaklarını doğru kullanmamız gerektiğini anladık. Proje yapmasını ve nereden ne alacağımızı bilmiyorduk.

Tarımda Hangi Noktadayız ve Toplantı İleriye Dönük Neler Sağlayacak ?

Şuan dip noktadayız. Araziler bölünerek  saksıya girecek. Buralarda da sözleşmeli  modeller ve kooperatiflerin aktif çalışması lazım. İzleme programı çıkınca bunu daha rahat görebiliriz.

2014-2018 döneminde neler yapabileceğimizi görüp bunun planlamasını göreceğiz. Bu süreçte alternatif olarak neler yapabileceğimizi göreceğiz. İklim olarak çok fazla tarım yapabileceğimiz gün yok. Sadece patates, Buğday ve Pancar ekimine bağlı kalmayacağız. İzleme programından sonra yol haritası çizeceğiz. İnsanların alışkanlıklarını değiştirmek yılları alıyor. Başka ürünlere geçeceğimizi düşünüyorum.

Röportajın devamı yarın Bolu Express’te

 

Tavukçuluk sektörü ile ilgili alınan kararlar neler?  Hangi ürünlere yönelim sağlanacak? Hangi İlçelerde Toplulaştırma Çalışmaları Yapılacak?  Hangi İlçelerde Hangi Ürünler Teşvik Edilecek  ? Kimlere Faizsiz Kredi Verilecek ?  Hepsi ve daha fazlası yarın gazeteniz Express’te…

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • öz bolulu  (16.04.2014 11:07:45)

    ekili alanlar yok ediliyor tavuk kümesleri veya büyük sanayi projesi diye en verimli arazileri talan ediliyor, bir süre sonra o sanayi etrafında yapılaşmalar devam edecek ve ekilecek tarla bulunmayacak 1.sınıf topraklara bu ruhsatları veren boluya en büyük kötülüğü yapıyor.boludaki tarım il müdürlüğü ne işyapıyor?tarım ve zıraat, toprak varsa yapılabilir. bolu ovasını on sene içinde yok edeceksiniz,yeşil boluyu, beton bolu yapacaksınız iyi bir şey yapacaksanız, üretene ekene, biçene desteği artırın.bir vatandaş olarak bu konuda terettüdüm var.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: