• resmi ilanlar

Bayram gibi geçti

01/05/2014 20:00

Bolu’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, kent merkezinde düzenlenen etkinliklerle olaysız şekilde davul ve zurnalar eşliğinde kutlandı.

SES, KESK ve Türk-İş önderliğinde bankalar önünde düzenlenen kutlamalara işçiler, sendikacılar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Türk Metal-Sen, Yol-İş, Belediye-İş, Tarım Orman-İş, Kamu-Sen, İşçi Partisi, Cumhuriyet Kadınları Derneği yaptı. 09:30’da Bankalar Meydanı’nda toplanan yüzlerce işçi ve memur, yağan yağmura aldırış etmeden meydanı doldurdular. İzzet Baysal Heykeli önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, bankalar önünden Hükümet Meydanı'na kadar yürüyüş yaptı. Ellerinde pankartlar ve bayraklarla yürüyen grubun zaman zaman hükümet aleyhinde sloganlar attığı görüldü. Hükümet Meydanı'na kadar gelen grup, burada basın açıklaması yaptı.

İşçi ve emekçiler adına konuşma yapan Türk-İş Bolu Temsilcisi ve Türk Metal-Sen Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi şunları ifade etti;

“Bugün işçilerin uluslararası düzeyde mücadele, dayanışma ve birlikte hareket etme kararlılığı gösterdiği gün olarak kullanılıyor. Bugün tüm dünyada emekçiler, emeğin uğradığı haksızlıklara karşı hep birlikte sesini yükseltiyor. Ülkesi, ulusu, ırkı siyasal görüşü, dini, mezhebi, dili, cinsiyeti, yaşı mesleği, ne olursa olsun, yurdumuzda ve dünyanın dört bir yanında emekçiler bir araya gelip taleplerini haykırıyor.

“EKMEK, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK İÇİN BİR ARAYA GELDİK”

Siyasal ve ekonomik demokrasi yoluyla özgürlük için bir araya geldik. Adalet temeline dayalı toplumsal barış için bir araya geldik. Çoğulcu, özgürlükçü demokratik düzenin tüm kural ve kurumlarıyla ülkede egemen olması için bir araya geldik. Yine alanlardayız.

Yine dünyaya ve ülkemize eşitliği, barışı, kardeşliği, özgürlüğü çağırıyoruz. Emeğin çıkarının savaşta değil, barışta olduğunu biliyor, savaştan yana hiçbir politikaya onay vermeyeceğimizi haykırıyoruz. Biz daha çok demokrasiyi herkes için istiyoruz, çünkü bunu hak ediyoruz. Bugün 1 Mayıs 2014. Dün, tüm dünyada emekçiler, kölelik koşullarında çalışmaya karşı çıkarken, 8 saatlik çalışma uğruna canlarını verirken, bugün, hala birçok ülkede, benzeri çalışma koşullarının var olmasını kabul etmiyoruz.

Ülkemizdeki güvencesiz çalışma biçimlerine, adaletsizliklere, işsizliğe, yoksulluğa karşı çıkıyoruz. Sağlık ve eğitim, sosyal güvenlik hizmetlerinin paralı hale getirilmesine, sosyal devletin gün geçtikçe budanmasına karşı çıkıyoruz. Bugün ülkemizde emek karşıtı yaklaşımlarla kıdem tazminatımıza göz dikiliyor: asgari ücret düşük tutuluyor; esnek ve kuralsız çalışma biçimleri egemen kılınmak isteniyor; taşeron işçiliğini yaygınlaştırma, işçiyi büro aracılığıyla kiralama planları yapılıyor; örgütlenen işçiler işten atılıyor; iş kazası adı verilen cinayetler durmak bilmiyor; özelleştirme adı altında talan sürdürülüyor; çocuklarımızın geleceği karartılmak isteniyor.

Şimdiye kadar uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla, işçiler, kamu emekçileri, emekliler, köylüler, esnaf yani iktisaden güçsüz geniş halk kesimleri bedel ödemek durumunda bırakılıyor.

“ARTIK BU GİDİŞE DUR DİYORUZ”

Biz insana yakışır koşullarda çalışmak ve yaşamak istiyoruz. Biz sosyal adalet, eşitlik ve refah istiyoruz. Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar istiyoruz. Alanlardan yankılanan bu sesimiz iyi anlaşılmalıdır. Emekçilerin hak ve özgürlük taleplerine kulak verilmelidir. Emek karşıtı politikaların ekonomik refah ve toplumsal barış getirmeyeceği bilinmelidir. 1 Mayıs’ta alanlardan bir kez daha sesleniyoruz

Toplumsal barış ve huzurun sağlanması demokratikleşme ile mümkündür. Özgürlükçü ve çoğulcu bir demokrasi için gerekli adımlar ivedilikle atılmalı, uzlaşma, hoşgörü ve bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi için çaba gösterilmelidir.

“TAŞERONLAŞMA ENGELLENMELİ”

 Anayasa, katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurallarının sağlıklı işleyeceği bir yapıya kavuşturulmalıdır. Emekçilerin çıkarları savaşta değil barıştadır. Atatürk’ün ‘’Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’’ ilkesi rehber edilmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tüm kurumları hukuk devleti anlayışıyla hareket etmelidir. Basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

‘’İnsan onuruna yaraşır iş’’ herkesi hakkıdır. İstihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi temel yaklaşım olmalıdır.

Taşeronlaşma engellenmeli, asıl işin taşeronlara yaptırılması uygulamasından ve bu uygulamanın yasalaştırılması girişimlerinden vazgeçilmelidir. Taşeron çalıştırmayla ilgili yargı kararları uygulanmalıdır. Yıllardır geçici işçi statüsünde istihdam edilenler sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır.

Cinayet haline gelen iş kazaları önlenmeli, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri artırılmalı, gerekli denetim yapılmalıdır.

“KIDEM TAZMİNATI TARTIŞMASIZ HAKKIMIZDIR”

Haksız işten çıkarmalar önlenmeli, iş güvencesi, işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzenlenmelidir. Kayıt dışı ekonomi, kayıt altına alınmalıdır.

Kıdem tazminatı işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir hak olarak kabul edilmelidir. Buna el uzatılması, ortadan kaldırılması ya da daraltılması yönündeki talepler gündeme dahi getirilmemelidir. Asgari ücret insan onuruna yakışır bir biçimde ulusal düzeyde belirlenmelidir.

Esnek ve kuralsız çalışma biçimlerini yaygınlaştırma girişimlerine son verilmelidir. Vergi adaletsizliği giderilmelidir. Doğal yaşam korunmalı, ekolojik çevre tahribatına son verilmeli, genetiği değiştirilmiş GDO’lu ürünlerin tüketilmesi önlenmelidir. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılması sağlanmalıdır.

TANSEL İŞÇİLERİNE DESTEK

Öğrenim kurumları, demokratik yapının ve bilgi toplumunun gerektirdiği nitelikle özgür bireylerin yetiştiği, istihdam edilebilirliği destekleyen yapıda olmalıdır. İnsan odaklı ekonomik ve sosyal politikalar uygulanmalıdır. İşçiler sendikalı oldukları için işverenler tarafından işten çıkarılmamalı, memurlar sendika değiştirmek için siyasi baskıya maruz kalmamalıdırlar.

İşçiler, kamu emekçileri, esnaf, emekliler, işsizler, yoksullar, kadınlar, gençler, öğrenciler, güzel yurdumuzun emek ve demokrasi sevdalıları 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günü tüm emekçilere kutlu olsun.”

İşçiler, sık sık “İşçiyiz haklıyız, söke söke alırız” sloganı attılar. Kortejde bulunan küçük çocukların ellerinde ise geçtiğimiz yıl sendikalaştıkları için işten çıkarılan Tansel işçilerine destek pankartları dikkatlerden kaçmadı. Kortejin en başında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin bulunduğu ve Andımız’ın yazılı olduğu bir pankart yer aldı. Basın açıklamasından sonra davul ve zurnalar eşliğinde halay çektiler. Emekli-Sen üyesi bir kadının 1 Mayıs şiirini okumasından sonra Bağlama ve gitar eşliğinde oyun havaları çalındı.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: